Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Marsilea hirsuta -.- Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
crvić
Akvarista



Registrovan: 14 Dec 2013
Poruke: 133
Lokacija: Inđija

PorukaPoslao: Sub Avg 09, 2014 10:28 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nešo, kod mene recimo na visinu vodenog stuba od nekih 39cm sagitarija raste i razmnožava se, tj izbacuje nove izdanke, a imam štedljive sijalice, skoro ubačenu hranjivu podlogu (naknadno) i bez CO2.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Avg 09, 2014 10:28 am Snimi Poruku Nazad na vrh

zicbon92
Akvarista



Registrovan: 14 Jul 2013
Poruke: 88
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sub Avg 09, 2014 1:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da slazem se za osvetljenje, stvarno ne znam sta ima u tim juvelima i kako to funkcionise Wink

Oko rasvete sam rekao iz licnog iskustva. Evo dole fotka moje marsilee gde je islo skoro 2w/l stedljivih sijalica. Koristio sam prihranu mm elementa i co2. Dosta je brzo rasla i vidis kako izgleda, kakvu boju ima, duzinu stabljike, velicinu listova itd.(i na osnovu toga mozes da zakljucis da li ti je svetlo slabo ili nije, ili da li joj nesto drugo fali itd.). U principu ona raste i u srednje osvetljenom akvarijumu ali dosta kilavi, pa parati vidi, ako kilavi i tako te to "nervira" znas sta ti je ciniti ako zelis da raste brze. Kod mene je rasla npr. ujutro krene novi pelcer, uvece je vec isteran gore i formirana stabljika, onako manje velicine, sutra je vec puna velicina. Mislim da ona ne treba tako sareno da izgleda i nesto joj ne odgovara ocigledno.(koliko detaljno mogu da vidim na fotogafiji, ali cini mi se da ima trulih?) A i ako zelis tepih preporucio bih ti da posadis jos koji pelcer, ovako ces bas dugo cekati...


Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Sub Avg 09, 2014 1:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imaš već temu o problematici:
http://www.akvarijum.org/forum.....36-15.html
Mislim da je poređenje štedljivih i T5 namenskih sijalica jako nezahvalno, posebno gledajući za šta su koje namenjene i koje su razlike u ceni.
Mali off: arcadia od 30W (D3 reptilska) sija mnogo slabije nego 30W štedljivih ili obične neonke ali mnogo više prija namenjenom stvorenju a mnogo manje mom džepu Smile Ono što želim da kažem je da informacije postoje, treba ih potražiti, ne samo zabosti i ubaciti nešto u akvarijum i već sutra očekivati čudo neviđeno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
JocaPA
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2014
Poruke: 112
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Sub Avg 09, 2014 1:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Probacu da prvo pojacam co2 pa kada prikupim malo vise novca dodam i tecnu prihranu tropica onu sto vec napisao u jednom komentaru.

Videcu da posadim jos koji pelcer..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Icethunder
Akvarista



Registrovan: 17 Jun 2013
Poruke: 306
Lokacija: BEOGRAD

PorukaPoslao: Sub Avg 09, 2014 8:24 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

riss ::
Hvala ti puno za ovako opsirnu lekciju Very Happy

Ako sam dobro ukapirao treba da pojacam CO2 i kanalisem cev u filter, jer ce se bolje rastvoriti u vodi. A takodje i da ubacim prihranu, jer sama hranljiva podloga nije dovoljna.

Za ciscenje mi nije problem, jer evo svaka 3 dana menjam vodu kako su mi rekli jer je tek oformljen akvarijum, i to je 1h posla dok sve ocistim,properem i sipam svezu vodu. Very Happy

Evo slike celog akvarijuma.
Pa reci ako treba nesto da se ispravi kod cevi filtera? Smile

Image

Nevidim u kom pravcu ide voda jer,si isključio pupmpu dok si slikao Very Happy .Ali kad je pustiš u rad digni cevčicu koja vraća vodu iz filtera u akvarijum tako da mlaznica ide malo preko površine ka prednjem staklu.Gledajući odozdo u površinu trebao bi da vidiš mlaznicu koja preko površine celom širinom udara o prednje staklo negde na centralnom delu.Da,da dobro si razumeo za c02,ali pazi na ribe još jednom napominjem,diy c02 će zavisiti od jačine smeše koju ćeš praviti,u početku najjača pa polako slabi,dakle biće oscilacija ,pa bi trebalo smešu češće menjati,a bilo bi dobro kada bi gas isključivao noću.Znam da je smor ali za dobrobit tih nedužnih živih stvorenja.Gledaš,ribe ,gledaš biljke i ako rastvoreni gas ne dotiče prag riblje tolerancije polako,ali polako i postepeno povećavaš i opet gleš prvenstveno reakciju riba,pa biljaka.To vizuelno iskustvo i moć opažanja će ti pomoći da brže ovladaš tehnikom kontrole c02 vremenom.Tačno ćeš znati kad povećati stopu ,a kada da je smanjiš.Ubilji još bolje akvarijum,ukloni taj panj iz desnog ćoška kako nebi remetio protok vode a možeš ka prebaciti dijagonalno u zadnji levi ćošak.Voda kroz akvarijum treba da struji sa što manje prepreka.Ono što je bitno je da 90 % gasa ,,odlazi kroz prozor,,a samo deseti deo ostaje u vodi iz zbog toga moramo održavati tu ravnotežu.
Evo slike jednog od akvarijuma ,korisnika koji koristi metod rastvaranja direkto u filter,a sam filter predstavlja diy veliki reaktor,izgled bilja proceni sam
Image
original-
Hi guys!
Here is my low-maintenance, low light, long-term layout.

Optiwhite 470L – 150cm x 55cm x 57cm

Lighting
2 X 40W T5 4h - 2 X 80W T5 3h - 2 X 40W T5 2h (9 hours photoperiod)

Filters
EHEIM 2075 + JBL Cristal Profi e1501

Fertilisation
PMDD + PO4, Pressurised CO2 into filter, 10ml EasyCarbo daily
1/3 WC per week 100% tap water + 5g JBL AquaDur Plus
Što se tiče podloge,kakva god da je,uvek je dobro dozirati preko vodene kolone.Skupe podloge recimo poput amazonije,koje su koliko sam video na bazi nekave prepečene gline koja u sebi duže zadržava hranljiva svojstva otpuštajuću ih u vodenu kolonu polako,to neko svojstvo poseduje i osmokot.Drugim rečima takve podloge ti daju mogućnost da preskočiš koji put preko vodene kolone,ali im cena nije jača strana.Video sam mnogo dobrih akvarijuma na netu bez ikakve podloge samo šljunak i prihrana preko vodene kolone,sve je na tebi šta želiš?
Đubrenje,mislim da su skupi preparati samo fino upakovan marketinški trik kome sam i sam podlegao.Jedinjenja kaja nam trebaju možemo pronaći u vidu suvih soli,mnogo povoljnije nego što bacamo brednirane proizvode.Meni lično je potpuno isto,npr kno3 je kno3,e sad hoćeš da bude lepo upakovan ili ne?Ta lepa kutija povećava cenu Very Happy Ako imaš priliku za solidan c02 sistem nemoj žaliti pare jer to je svakako isplativo na duge staze uz minimalna ulaganja uz dobro održavanje-to bi svakako trebalo biti normalan sastavni deo biljne akvaristike.
To što menjaš često vudu je dobro,ali nije dobro ako te ta želja brzo prođe Very Happy ,kao i za sve u životu ako nezapustiš i koliko ti vreme to dozvoljava mnogo je lakše i svaki dan po malo čistiti nego kasnije da bude a joj ko će sad ovo da radi... i da nebude po onom principu kako je lepo komšijino dvorište a zašto nije moje ovakvo? Very Happy ima ona zlatna ,,rad je stvorio čoveka,a nerad gospodina,, Laughing Šalu na stranu sve najbolje i samo guraj napred... Bravo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
JocaPA
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2014
Poruke: 112
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Sub Avg 09, 2014 9:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dodao sam jos par pelcera marsile-e, a u utorak mi stize mahovina i alternanthera sp mini, nabavicu u HM
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
JocaPA
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2014
Poruke: 112
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Sub Avg 09, 2014 11:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sto se tiče cevi koja izbacuje vodu, ona je okrenuta blago ka gore i prema prednjem staklu. cev od DIY CO2 sam sproveo pored sundjer filtera i na kraju cevi mi je kameni rasprsivac koji je stavljen izmedju keramike i gornjeg dela fitera, tako da mi i gas izlazi kroz izduvnu cev, da li je to dobro ili da menjam?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Icethunder
Akvarista



Registrovan: 17 Jun 2013
Poruke: 306
Lokacija: BEOGRAD

PorukaPoslao: Ned Avg 10, 2014 8:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

riss ::
Sto se tiče cevi koja izbacuje vodu, ona je okrenuta blago ka gore i prema prednjem staklu. cev od DIY CO2 sam sproveo pored sundjer filtera i na kraju cevi mi je kameni rasprsivac koji je stavljen izmedju keramike i gornjeg dela fitera, tako da mi i gas izlazi kroz izduvnu cev, da li je to dobro ili da menjam?

To je to.Sad polako ubilji lepo akvarijum,gas u filteru će malo gušiti protok,može doći da ti filter malo ,,podriguje,,ali ništa strašno to je nagomilani gas koji nije uspeo da se rastvori.Jednostavno povremeno(ne mora stalno) izvadi prvu korpu sa sunđerima izvan vode i vratije ponovo nazad.Kad posadiš bilje bilo bi lepo da kreneš i sa prihranom,jer ako dodaješ samo c02 a ograničiš jako hranljive materije,stvoriće se potražnja od strane biljaka za neograničenom količinom c02 i to nikako ne valja,jer im taj ,,luksuz,, ne možemo priuštiti.Još nešto,ako gas budeš gasio noću bilo bi poželjo da krene pre dolaska svetla nekih 2-3 sata ranije.Zapravo da se voda zasiti gasom pre nego li krene svetlo.U slučaju da se opredeliš za sistem 24/7(non stop),stopu ubrizgavanja moraš prilagoditi odnosno smanjiti u odnosu na prvu varijantu gašešenja dovoda gasa noću.Moja preporuka je naravno prva varijanta sa gašenjem noću. Wink
Dobro je znati da prag tolerancije na različitim nivoima koncentracije c02 u vodi nije isti i ne važi za sve ribe,
iz ličnog iskustva mala tetra fantastično podnosi i nešto više nivoe.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
rainforest
Akvarista



Registrovan: 04 Jan 2011
Poruke: 600
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Ned Avg 10, 2014 11:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nensi ::
Mrzi me da pišem puno,sve vam je objasnio kolega IceThunder.Pljujete po Juwel rasveti,i merite po formuli w/l,a i dalje koristite štedne sijalice,molim vas.Ako nikada niste posedovali Juwel akvarijum da vidite kakva je rasveta,ne pričajte da je slaba,jer nije slaba.To što merite po toj čuvenoj formuli W/L ne znači da ste uvek u pravu.Ako je tako,objasnite mi da li štedna sijalica od 28W sija istom jačinom kao i Juwel (ili Arcadia) T5 neonka od 28W?Da li mislite da štedna sijalica ima prodornost istu kao bilo koja T5 neonka a kamoli Juwel ili Arcadia...Svetlo nije problem u ovom slučaju.


Biljke za fotosintezu trebaju lukse (lumen/m2). Takodje im je fotosinteza intenzivnija u narandzastom i plavom delu spektra. Obezbedite im dovoljno luksa u spektru koji im prija i biće im svejedno koji brend je odstampan na sijalici.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
JocaPA
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2014
Poruke: 112
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Pon Avg 11, 2014 12:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Auuuuu, e sad me zbuni načisto, sta sad da gledam? O.o
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Filip:)
Akvarista



Registrovan: 03 Dec 2009
Poruke: 211
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pon Avg 11, 2014 4:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lumen je kolicina svetla koju isijava neko svetlosno telo Smile.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
JocaPA
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2014
Poruke: 112
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Pon Avg 11, 2014 8:31 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I kolikp treba da bude tih luksa ili (lumen/m2) ?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Pon Avg 11, 2014 11:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pipaš jednu od najpipavijih tema Smile

Evo recimo jedna tema:
http://www.akvarijum.org/forum.....t6500.html

Ili odeš u podforum Rasveta, pa lagano.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
JocaPA
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2014
Poruke: 112
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Pon Avg 11, 2014 4:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kliko sam ja shvatio...
Akvarista znaci: Odličan hemičar, odličan fizičar, solidan matematičar, odličan botaničar i pomalo veterinar...
ako sam pogrešio ispravite me.
Hvala svima puno na pomoći, malo moram da trazim i računam sada Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
JocaPA
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2014
Poruke: 112
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Pon Avg 11, 2014 4:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Malo sam gledao i ovako
Arcadia T5 Plant Pro Juwel 590mm 28w
Ima 1600lumena
prema onome sto sam citao sa linka sto je poslao nesa69 ide ovako
akvarijum od 125 l, potrebno od 20-30 lm/l

125l x 25lm/l = 3125lm

Prema toj računici meni su dovoljne dve ovo neonke da bih zadovoljio potrebe biljaka.

Evo citiram:

"Preporučljivi intenziteti svijetlosti u akvaristici u 3 kategorije:

1. ako ne namjeravamo imati neko pre zahtjevno bilje u tanku ili se odlučimo za ciklid tank, zadovoljavajući intenzitet svijetlosti u akvariju (koji bi rasvijetna tijela trebala proizvesti) se kreće u rasponu 10 - 20 L/l (lumen/litra).

2. za dublje tankove i tankove u kojima prevladava bilje (biljne akvarije), zadovoljavajući intenzitet svijetlosti u akvariju(koji bi rasvijetna tijela trebala proizvesti) se kreće u rasponu 20 - 30 L/l (lumen/litra).

3.za duboke tankove gusto zasađene biljnim vrstama koje iziskuju mnogo svijetlosti tzv.(Dutch aquarium), zadovoljavajući intenzitet svijetlosti u akvariju (koji bi rasvijetna tijela trebala proizvesti) se kreće u rasponu 30 - 40 L/l (lumen/litra).

Dakle sad kad znamo u koju skupinu spada naš akvarij i koja mu je litraža, lako možemo izračunati ukupan intenzitet svijetlosti koji je potreban za naš tank po formuli: KATEGORIJA AKVARIJA(skupina u koju pripada naš tank s obzirom na gore navedene karakteristike) + VOLUMEN(zapremnina našeg tanka).

Sažeto: KATEGORIJA AKVARIJA + VOLUMEN = POTREBNI INTENZITET SVIJETLOSTI!!!

pr. - akvarij spada u kategoriju 2, a ima zapremninu 200l,ukupni potrebni intenzitet svijetlosti bi trebao iznositi oko 5000 L/l. , što če reći da je za takav akvarij potrebno 2 neonke (38W) od 1047,0 mm prosjećne jačine 2500 L. "
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Hottonia palustris i marsilea hirsuta vacko000 Arhiva Malih Oglasa 1 Uto Nov 22, 2016 5:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Marsilea hirsuta dmaa Arhiva Malih Oglasa 0 Čet Maj 21, 2015 8:26 am Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Marsilea hirsuta Twister Arhiva Malih Oglasa 0 Sub Maj 02, 2015 10:36 am Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Anubias nana, Kripta i Marsilea hirsuta Aquamaniac Arhiva Malih Oglasa 0 Čet Feb 12, 2015 7:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka marsilea hirsuta vlajkoo.94 Arhiva Malih Oglasa 0 Pet Jan 02, 2015 4:21 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License