Autor |
Poruka |
Anboy
Urednik
Registrovan: 16 Feb 2011
Poruke: 1311
Lokacija: Becej
|
Pozdrav svima,
Juce sam prvi put pravio probni mix hrane sa zeatinom. Video sam na netu da zelatin neki koriste za DIY pravljenje hrane, da im se hrana ne raspada u vodi, pa rekoh aj da se oprobam u tome.
Kupio sam 2 kese spanaca oko 400gr, kesu graska 450gr, filet pangazijusa, oligovit i crvenu papriku. Kupio sam stvari na putu od pijace do kuce koje sam mogao, jer na tom putu mi je i palo na pamet da bih mogao da se oprobam u ovoj DIY varijanti.
Klasika povrce sam obario, ribu narendao a potom u benderu u pire sam samleo sve. Bilo je sve ukupno negde oko 800+gr mase na sta sam se odlucio da stavim 2 kesice po 10gr zelatina ( zeatin sam koristio po upustvu sa kesice), sve sam spojio u jednu posutu, promesao i ostavio u fridz. Posle odredjenog vremena sam isekao sve na kockice i dalje ostavio u frizideru. Iskreno nisam bio bas najzadovoljniji kako je to sve izgledalo jer mi nije obecavalo da ce se sve lepo steci. Posle par sati sam izvadio kockice pazljivo i stavio ih u zamrzivac da se u potpunosti zalede.
Danas sam hranio ribice i mogu vam reci da sam zadovoljan sa ucinkom. Hrana se ne raspada u vodi a ribice su lude za njom. Ovo sam najvise radio zbog algara, imam nameru da ponovim ovo sa zelatinom ali da ga mixam i u hranu sa govedjim srcem.
Evo i slika kako to izgleda.
|
Poslednji izmenio Anboy dana Ned Okt 12, 2014 8:02 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Imas i rifuzni zelatin. Ja sam do sada isprobao Dr.oetker, Aleva, C i ovaj rifuzni. Primetio sam da je smesa bolje bila vezana sa ovim rifiznim. Sa druge strane zavisi i od toga da li je zelatin biljni, govedji ili svinjski , datuma tj koliko je svez . |
|
|
|
|
Anboy
Urednik
Registrovan: 16 Feb 2011
Poruke: 1311
Lokacija: Becej
|
Koji su tvoja iskustva? Mislim da je ovaj neki svinjski i to neki NO name Zanas kako je kod lokalnog prodavc, sam meri sam pakuje. |
|
|
|
|
bublz
Akvarista
Registrovan: 19 Avg 2014
Poruke: 137
Lokacija: Majdanpek
|
Zelatin od govedjeg mesa je odlican
ja napravio pre tri nedelje i jos uvek koristim DIY hranu |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Ovaj rifuzni NO NAME je bio biljni . Njega sam koristio u zadnjem receptu. Ove ostale ... nekad sam mesao a nekad samo jednu vrstu. |
|
|
|
|
Anboy
Urednik
Registrovan: 16 Feb 2011
Poruke: 1311
Lokacija: Becej
|
Hrana vam se ne raspada, ribe mogu da je pojedu u potpunosti? Koju srazmeru koristite? Jel moze da se pretera sa zelatinom pa da ribe ne mogu pojesti hranu? Aj jos neka iskustva i detaji.
Stize mi sledece nedelje govedje srce pa cu praviti hranu za barbuse a hteo bih da pravim i neki miks za zivorotku. |
|
|
|
|
nemanjask
Urednik
Registrovan: 29 Nov 2010
Poruke: 2451
Lokacija: Beograd
|
Ja ne stavljam želatin uopšte, seckam manje kockice i ubacujem praktično zamrznute, ili kad se malo opuste. Rastopi se u vodi i ribe je pojedu bez problema. |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
|
|
|
nesha barajevac
Urednik
Registrovan: 20 Sep 2012
Poruke: 1731
Lokacija: Novi Zeland
|
Prošli put sam zaboravio da stavim želatin i kockica se raspadala. Ribe su skupljale ali je dosta završavalo svuda po akvarijumu.
Sada sam na masu od 2 poveće paprike, rukohvat blitve i maslačka, ceo jedan beli luk, manji krastavac (otprilike kao viršla), 1 šargarepa, 4 kockice zamrznute larve komarca, 2 kk neke karotinske i 2 kk izmrvljenog tetra diskusa i 2 tablete orvagila ( ostalo mi od terapije pa reko da se ne baci) dodao jednu kesicu želatina. Ovako zamrznuto je teško 850 grama i recimo da sam potrošio možda 50 grama ili manje.
Sada je mnogo bolje. Potone, ribe pojedu, puževi i kozice očiste što je ostalo. Rekao bih da nijedna riba ne ostane po strani nego se sve nabiju u gužvu ne bi li zakačile što više ove hrane.
Mislim da je ova hrana jako dobra za ribe, konkretno platike, i za njihov imunitet. |
|
|
|
|
nesha barajevac
Urednik
Registrovan: 20 Sep 2012
Poruke: 1731
Lokacija: Novi Zeland
|
...ponekad dam ovu hranu i perlmutima. Odprilike kockicu 1x1x0,5 cm. Jedu ali im dosta i ostane, ne obraćaju pažnju na baš sitne komadiće. |
|
|
|
|
Anboy
Urednik
Registrovan: 16 Feb 2011
Poruke: 1311
Lokacija: Becej
|
nikouro :: |
http://www.akvarijum.org/forum/kako-napraviti-hranu-za-ribice-t1757-90.html |
Ala tvoje ribice uzivaju Oni recepti su odlicni. |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Iskreno, nadam se. Sa druge strane mislim da ne treba preterivati sa nekim sastojcima. Konkretno : lekovi tj vitamini jer dosta tih stvari ima u zelenisu koje stvljamo. Meso : takodje ne treba preterivati u kolicini . |
|
|
|
|
Anboy
Urednik
Registrovan: 16 Feb 2011
Poruke: 1311
Lokacija: Becej
|
Govedje srce sam samleo dva puta na najsiitniju resetku za mevenje mesa i kad sam probao da ga izblendam nisam uspeo da ga skroz usitnim, da li mi je blender salb ili je prosto nemoguce u pire pretvoriti govedje srce? Tako da danas nisam stavljao zelatin u hranu. |
|
|
|
|
nemanjask
Urednik
Registrovan: 29 Nov 2010
Poruke: 2451
Lokacija: Beograd
|
Ja goveđe srce dodajem tako što ga očistim od žilica i masnoće, isečem u trake i zamrznem, posle ga narendam na rende za sir direktno u akvarijum, nikada nisam imao problema i ovo primenjujem još od 1991. Na ovakvo rende sam mislio...
|
Poslednji izmenio nemanjask dana Uto Okt 14, 2014 12:18 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
|
|
Anboy
Urednik
Registrovan: 16 Feb 2011
Poruke: 1311
Lokacija: Becej
|
Eh ovo je ekstra rendalica, ih bre ko porse naspram ove moje da je vidis samo u kakvom je jadnom stanju! Kao da je iz drugog svetskog rata polomjena, iskrivljena, zubi joj tupi.... od dugogodisnjeg staza u rendanju smrznutog srca i po nekad prsta . Nego sam mislio, a naravno covek uvek svasta nesto misli, da cu uspeti da zavrsim posao sa zelatinom, al naravno morace opet sa starom dobrom rendom.
Dobra stvar je sto cu bar hranu za agojede i zivortku moci sa zelatinom da pravim. |
|
|
|
|
|