Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Mnogo pitanja od jednog pocetnika Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
mrky
Akvarista



Registrovan: 21 Sep 2015
Poruke: 33
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Pon Sep 21, 2015 10:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima,

Kao klinac sam imao akvarijume od 30ak do 120l zapremine i oduvek sam ih obozavao, naravno tada su uglavnom mama i tata vodili racuna o njima ja sam u najboljem slucaju menjao vodu i hranio ribice, normalno starim roditeljima je u nekom trenutku dosadilo cimanje i akvarijumi su rasformirani.
Posle 10ak, 15 godina patnje konacno sam se naterao i odvojio neku kintu otisao na oglase i kupio sebi jedan fin akvarijum.
E sad cini mi se da imam jako mnogo problema sa njim od starta na ovamo, sto znaci da pored mog ogromnog entuzijazma, citanja foruma, knjiga i svega ostalog, iskustvenog znanja nemam mnogo Sad
Da vas ne davim vise mojom tuznom sudbinom stvari stoje ovako...
Akvarijum koji sam kupio je 95 dugacak, 65 visok i 45 sirok znaci malo manje od 280l vode staje u njega.
E sad sistem filtracije u njemu je kolko sam ja cuo los, on pozadi u coskovima ima 10x10cm pregradne komore, sa leve strane stoji filter masa, a sa desne je potapajuca pumpa atman 102, objasnjeno mi je da je po dnu kanal da atman vuce sa leve strane i izbacuje na desnu. E sad stari vlasnik akvarijuma mi je rekao da je njemu taj atman u najslabijem rezimu i vise nego dovoljan za ovaj akvarijum, medjutim neki drugi akvaristi iz pet shop-ova su mi rekli da taj ceo sistem nije bas dobar...
Akvarijum je ceo ugradjen u drvenu komodu sa lepim poklopcem preko, u poklopac su ugradjenje dve 60cm neonke jedna je Sylvania GRO - LUX 18W, a druga je recimo FD (ako sam dobro protumacio marku) GROWTH - LUX T18 RED.
Uz akvarijum sam jos dobio i grejac AQUAEL AQ-150 (150W), a na preporuku prodavacice u PET Centru sam dokupio kinesku RAMBO EP - 8500 vazdusnu pumpu koju sam sa oba izlaza povezao sa na crevo za vazdusnu zavesu koje je ukopano u pesak iza neke stene.
Akvarijum preko cele zadnje strane ima stiroporsku 3D pozadinu koja imitira neku stenu izmedju ostalog zaklanja filter komore i zauzima ogroman prostor u akvarijumu, dobio sam lep veliki panj i ogromnu stenu koja se naslanja po sredini na 3D pozadinu.
Stari vlasnik je drzao lepe i velike ciklide za sta sam na kraju balade mozda i ja trebao da se odlucim ali avaj rekoh sebi, ajde prvo da se okusam sa nekim prostijim ribicama koje nisu preskupe.

E sad imam bas dosta pitanja, pa ako je neko voljan da mi pomogne sa odgovorima bicu jako zahvalan.

1. Prvi i najveci problem akvarijuma mi je 3D pozadina koja ocigledno ima lufta na spojevima pozadi i otkad sam krenuo sa kupovinom ribica gomila je zavrsila negde iza nje i uginula, cak 5 zebrica, 3 neonke, 3-4 gupike, 1 borac i 1 ancistrus Sad
Ima li neko predlog ili resenje ovog problema, mislim da lagano ludim...

2. Pre neki dan sam ubacio u akvarijum dva silver shark-a, imam utisak da su mi ubili do sad dva gupija, ne mogu da tvrdim ali mislim da su oni, da li je to normalno za njih?

3. Da li je atman 102 na najmanjoj jacini dovoljan za ovaj sistem filtracije i da li mozda da dokupim nesto drugo ili cak skroz promenim sistem?

4. Kolko sam procitao deluje mi da je ovo rasvete sto imam nedovoljno, sta predlazete da dodam i koliko dugo bi trebalo da rasveta uopste bude ukljucena?

5. U akvarijumu trenutno imam 2 skalara, 6 kraljevskih neonki, 3 mala ancistrusa, 2 koridorasa, 2,3 gupija ne znam koliko je prezivelo, 1 borca i ta 2 gore pomenuta silver sharka, da li savetujete jos neke ribe i koje?
Ranije kad sam bio klinac sam imao krabenzise i njih mnogo volim, da li ih dodavati ovde (do sad nisam uspeo da nadjem gde ih kupiti), ako nista drugo oni su veci pa nece nestajati iza moje pozadine smrti....

6. Temperatura vode u akvarijumu mi je dosta visoka iako grejac jos nisam ni ukljucivao i ako me termometar ne laze krece se od 26,7 pa cak je jednom pre neki dan na vrucinama otisla i do 30 stepeni, sta raditi?

7. Ubacujem biljke po malo nisam siguran ni kolko je optimalno biljaka za ovaj akvarijum?

8. U medjuvremenu pojavio mi se problem sa algama pogotovo na toj sredisnjoj steni i na 3D pozadini, bilo je malo i po staklu ali sam to magnetom skinuo uglavnom, sta mi je najpametnije da ucnim po tom pitanju?

9. Akvarijum imam malo vise od 4 meseca otprilike, za to vreme sam 3 puta menjao 1/3 vode, kolko sad citam okolo to je premalo, trebao bi cesce to da radim, svakih 15ak dana?

10. Dodajem Easycarbo i Easystart s vremena na vreme, neki savet koliko bi cesto to trebalo raditi?

11. Svi saveti i sugestije u vezi bilo cega drugog su jako dobro dosli, HVALA UNAPRED Smile

12. Prilog nekoliko slika akvarijuma i problema sa algama, iako na slikama ne izgleda mozda tako, alge su zelene i tamno zelene boje...


Ovo je celokupna unutrasnjost akvarijuma...
Image

Ovde se vidi originalna boja 3D pozadine
Image

Ovde se vidi kako izgleda sa algama
Image

Takodje alge
Image

Alge na prirodnoj steni koja se naslanja na 3D
Image

Ceo akvarijum
Image

Puno pozdrava svima i izvinite na smaranju...


Poslednji izmenio nesa69 dana Uto Sep 22, 2015 1:03 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Razlog izmene nesa69: Nema na čemu :)
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pon Sep 21, 2015 10:43 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

mrky
Akvarista



Registrovan: 21 Sep 2015
Poruke: 33
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Pon Sep 21, 2015 10:44 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ocigledno nisam lepo ubacio slike ali ima album u kom mogu da se vide valjda...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
HORUS
Koristan akvarista


Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
Poruke: 2655
Lokacija: Bela Crkva

PorukaPoslao: Pon Sep 21, 2015 11:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pažljivo sam iščitao tekst, ali je ovo mnogo pitanja za početak.
- Ako imaš akvarijum od 280 litara to znači da protok pumpe treba da bude oko 1000l/h. Atman 102 ima 500l/h, što je upola manje. Ako radi na najslabijem režimu nije ni čudo što imaš alge.
- Što se tiče ribica, imaš mnogo nekompatibilnih ribica.
- Zašto ne popuniš silikonom te šupljine na 3D pozadini?
Kao što si i sam rekao, ovde ima dosta problema, ali bih ja krenuo od filtracije.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
kaplarm
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2010
Poruke: 769
Lokacija: Smederevo

PorukaPoslao: Uto Sep 22, 2015 1:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pokusacu da pomognem na neka pitanja imam odgovor na neka cu odgovoriti onako kako bih ja uradio. Ali ono sto je sigurno na sva ova pitanja imas odgovore na forumu samo treba traziti.
1.Popunjavanje rupe i supljina silikonom je dobro resenje, e sad posto je akvarijum formiran ne znam postoji lii neki silikon koji se susi u vodi, drugo resenje ti je da postavis neku mrezicu koja ce spreciti ribe da se zavuku. Znajuci sebe ja bih verovatno ispraznio ceo akvarijum , postavio pozadinu kako treba i sve vratio nazad.
2.Nisam nikad drzao te ajkule , nemam odogovor na ovo pitanje.
3.Pumpa bi trebalo da celukupnu zapreminu akvarijuma za sat vremena obrne 5 puta. Znaci u tvom slucaju at 102 ne zavrsava posao.
4.Na 280 L treba ti minimum 140W , to sto imas je nedovoljno. Ja bih stavio 4x36W. Ako ti je duziina 95 cm imas dovoljno mesta.
5. Ovo je sad stvar ukusa, naravno treba voditi racuna i o kompatibilnosti, jabih izbacio skalare, borca, gupike.......ajkulice. Ubacio bih kribove....Stvar ukusa kao sto rekoh.
6.Pojacati aeraciju, cesca izmena vode, u extremnim situacijama hladiti vodu zaledjenim flasicama u filteru ili kockicama leda.
7.I to je opet ono licno, zavisi sta zelis od akvarijuma, kakav akvaijum, a to ej opet povezano sa rasvetom sa ribama , CO2 itd itd...... Za pocetak neke manje zahtevne, anubije , kriptokorine.....
8. Odgovori su vec dati, staviti jacu pumpu, pojacati svetlo, povecati biljnu masu...
9. U mom slucaju jednom u 7-10 dana izmena 1/3 vode + usisavanje podloge + usisavanje filtera. Jednom u 6 meseci , pranje filter materijala, i celopkupnog filtera ( naravno vodom iz akvarijuma)
10.Easystart ne koristim, easycarbo dodajem 5-6 puta nedeljno po uputstvu datom na etiketi.
11. Kad resis br 12. dacu neki predlog.

Toliko od mene.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
kaplarm
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2010
Poruke: 769
Lokacija: Smederevo

PorukaPoslao: Uto Sep 22, 2015 1:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ispravka na br 4. Prvi deo ostaje isti, znaci treba ti 0.5 W/L TJ 140 W. Drugi deo odgovora bi bio OK da ti je aq 120 cm, ovako ne pije vodu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Uto Sep 22, 2015 1:19 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Popravio sam ti slike, imaš uputstvo na forumu.

Čitaj malo forum, posebno lepljive teme za početnike i imaš skoro pola odgovora.

Te rupe u stiroporu gde se zavlače ribe. Ako znaš gde su, uzmi neki crni sunđer i polako ih popuni, ako nemaš nameru da prazniš akvarijum.

Kompatibilnost riba, imaš dosta o tome.

Vodu menjaj na tri dana par nedelja po 1/3, pa onda se prebaci na nedeljni režim izmene. Super si sa algama ako su ovo slike akvarijuma sa 3 izmene vode na 4 meseca.

Odvrni tu pumpu na najjače slobodno i samo proveri da ne ostaje bez vode (možda je zato držao na najslabijem). Meni je 600 lit/h u sličnoj litraži. Za temperaturu ne brini ako si ubaci i aeraciju.

Imaš u galeriji akvarijuma i po temama mali milion uređenja pa sam smisli nešto što ti se sviđa. I pogledaj šta je iz slane a šta iz slatke vode u tvom akvarijumu i lepo povadi te te školjke i slično.

Upiši u profilu odakle si, pretpostavljam Bgd. I opušteno, malo se informiši i razmisli pre nego što nešto kupiš i staviš.

Mali edit: Kaplarm je u međuvremenu dao dobar odgovor. Proverio bi prvo kako se ponaša pumpa i filter na maksimalnom protoku pa onda razmislio o jačoj. Po meni možda i ne treba. Preporučeni protoci su od 3-10 puta ali u zavisnosti od vrste riba i toga da li da prevagne biološka ili mehanička filtracija. Ne znam koliko ti zauzima 3D pozadina i filter, ali mislim da nemaš ni 200 litara vode.


Poslednji put izmenio nesa69 dana Uto Sep 22, 2015 1:27 am, izmenio ukupno 2 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
kaplarm
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2010
Poruke: 769
Lokacija: Smederevo

PorukaPoslao: Uto Sep 22, 2015 1:23 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

11. Izbaci ove skoljke i termometar stavi negde sa strane da se ne vidi. Koliko vidim ova pozadina i stena zauzimaju dosta mesta, neko ko je iskusniji sa biljkama ce ti vec reci sta bi bilo najbolje da ubacis.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mrky
Akvarista



Registrovan: 21 Sep 2015
Poruke: 33
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Uto Sep 22, 2015 3:16 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala puno svima koji su se potrudili da iscitaju moj preogroman post i odgovore...
Sto se tice pozadine i stene kaplarm one sigurno zauzimaju dosta prostora i vrlo je moguce da u akvarijumu realno ima oko 200 ili malo preko litara vode ne znam da procenim s obzirom da sam prvo punjenje radio crevom sa cesme, a i ove izmene vode sam u principu terao tako sa mozda 20ak litara prokuvale vode...
Sto se tice tema Nesa69, sve sam ih manje vise iscitao i ne samo njih nego i mnogo drugih ali nekako nije isto kad procitas teme i postavis direktna pitanja....
HORUS kazes mnogo nekompatiblnih ribica, mozes li mi reci konkretno sta je sve u pitanju?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
HORUS
Koristan akvarista


Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
Poruke: 2655
Lokacija: Bela Crkva

PorukaPoslao: Uto Sep 22, 2015 8:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Recimo, ajkulice i skalari ne idu nikako. Ajkule su brzi plivači, i njihovo neurotično plivanje stresira skalare. Da ne pričamo o tome da skalar ne može da dođe do hrane, jer mu brze ribice sve pojedu. Znaš kako, 3D pozadina uglavnom ide kod afričkih ciklida. Ali, s obzirom da je akvarijum visok, pogodan je za skalare. Ja bih u akvarijumu ostavio skalare, neonke, ancistruse i coridorase. Ubiljio bih akvarijum vertikalnom vegetacijom, i onda uživao. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mrky
Akvarista



Registrovan: 21 Sep 2015
Poruke: 33
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Sre Sep 23, 2015 9:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Eh bzvz, zeznula me prodavacica onda, ja sam pobrojao sta trenutno imam u akvarijumu, a ona kaze mozes njih one su miroljubive mogu skoro sa svim ribama...

Inace zaboravih da pitam jedno pitanje, decko od kog sam kupio akvarijum u filteru je drzao samo nekoliko razlicitih sundjera i 2 tanka sloja perlon vate, sa vrecicom smole na vrhu, ja sam dodao jos i keramiku na preporuku decka iz Pet centra, ima li predloga kako da rasporedim sve to u fliteru i da li treba jos nesto da dodam?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Doksas
Akvarista



Registrovan: 11 Jun 2015
Poruke: 585
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Čet Sep 24, 2015 12:07 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Prodavci ce reci sve samo da bi prodali..klasika...uvek se prvo raspitaj na forumima ili guglaj.
Sto se tice rasporeda u filteru imas bas dosta tema ovde i svako ima neki svoj nacin ali u principu bioloska filtacija dakle keramika, bio kugle itd ide dole a mehanicka sundjeri, dzakovi, vata idu gore...

Dalje, neko ce ti reci da ti je to dovoljno, neko da dodas i recimo bio kugle i sta ja znam, ali u principu filter koji imas napuni sto vise mozes i uzivaj.
Pri tom se trudi da ti vata bude na samom vrhu i nju menjaj recimo na 10ak dana..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
kaplarm
Akvarista



Registrovan: 05 Jul 2010
Poruke: 769
Lokacija: Smederevo

PorukaPoslao: Čet Sep 24, 2015 9:13 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Eto npr kod mene uvek na vrhu bio sundjer a vata ispod, nekako mi lakse da usisam sundjer nego vatu , i vatu ne menjam svakih deset vec jednom mesecno operem u akvarijumskoj vodi. O redjanju filter materijala trenutno se moze napisati omanja knjiga.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mrky
Akvarista



Registrovan: 21 Sep 2015
Poruke: 33
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Čet Sep 24, 2015 6:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobro a ispratili ste kakav je filter u pitanju, znaci princip spojenih sudova sa akvarijumom i onda nekim kanalom dole na dnu pumpa skroz sa druge strane vuce vodu iz filtera?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
HORUS
Koristan akvarista


Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
Poruke: 2655
Lokacija: Bela Crkva

PorukaPoslao: Čet Sep 24, 2015 7:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kako da ispratimo kada nema fotografije filtera?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mrky
Akvarista



Registrovan: 21 Sep 2015
Poruke: 33
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Čet Sep 24, 2015 8:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Trenutno menjam vodu pa se izvinjavam sto je neuredno...

Ovo je akvarijum odozgo

Image

Leva strana u kojoj se nalazi filter masa

Image

Desna strana u kojoj se nalazi potpona pumpa

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Pomoc za pocetnika peravsp Početak u akvaristici 17 Ned Okt 01, 2023 6:54 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nekoliko neobicnih pitanja o koi sara... gazuraz Ribe 2 Ned Apr 17, 2022 10:20 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljni akvarijum za pocetnika-pomoc golff Početak u akvaristici 0 Sub Avg 14, 2021 12:30 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Početnik sa par pitanja za low tech 50l klicakn Početak u akvaristici 4 Uto Mar 23, 2021 7:36 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Svetlo u akvarijum i jos par pitanja goran012 Početak u akvaristici 16 Sre Okt 14, 2020 7:33 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License