Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Kako lepiti akvarijum Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
DiamondDragon
Akvarista



Registrovan: 25 Jun 2010
Poruke: 1054
Lokacija: Zrenjanin

PorukaPoslao: Uto Sep 21, 2010 3:37 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Fricky`88 ::
E, sama tezina stakla je zanemarljiva u odnosu na sile koje deluju na staklo, nemoj sad da petljas babe i zabe, nemoj se brukas Smile znam sta si hteo da pokazes, zeznuo si se, i mozes i sam da priznas, zasto volis da neko uvek dokazuje da nisi u pravu? Smile


Ne brate, ovog puta se nisam zeznuo.
Kada se zeznem onda i priznam, nema razloga da bude suprotno, ljudski je pogrešiti, međutim, ovog puta mislim da ne grešim.

Težina zida akvarijuma je neka sila, npr F187 i ona nije nimalo zanemarljiva ako imaš akvarijum dužine 150cm i visine 50cm, to je zid od stakla zapremine 0.0075 m^3, gustina stakla je 2.5 g/cm^3, pa je tako masa tog zida m=0.0075 x 2500 = 18.75 kg.

Da li Ti misliš da je 18.75 kg mala težina?

I dalje, težina donje ploče je ukupna težina stakla donje ploče + sve ono što je u akvarijumu, pa da uzmemo da je u pitanju 300 litarski akvarijum, onda je težina donje ploče oko 300 kg, tj. u pitanju je simbolično npr. sila F3000.
P.S. F = m x g [N] (g - gravitaciono ubrzanje, oko 9.81 m/s^2).

Sad uporedi silu F187 [N] i silu F3000 [N], razmisli dva puta, pa mi reci da li su te dve sile usklađene?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Uto Sep 21, 2010 3:37 am Snimi Poruku Nazad na vrh

sale75bgd
Urednik
Urednik



Registrovan: 03 Nov 2009
Poruke: 2083
Lokacija: Fort Mill, South Carolina

PorukaPoslao: Uto Sep 21, 2010 12:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ljudi da li vi stvarno izracunavate sile pre nego pravite aq??? Aq se prave na desetine komada u sat vremena, znam coveka koji jedva da zna da postoje bilo kakve sile (verovatno zna za one necastive Smile a pravi najbolje aq u Srbiji. Pa o kakvim silama uopste pisete, zar ne mislite da je malo suvisno uopste pisati o tome?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Uto Sep 21, 2010 3:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Ovde se vidi na koje sile treba obratiti paznju .... sve ostalo .... rutina. Ako se akvarijum lepi na ravnoj povrsina , onda ce sve donje tacke akvarijuma ( bocne strane i dno ), nalegati kako treba a samim tim i trpeti podjednako svu tezinu akvarijuma sa svim i svacim unutar tog akvarijuma.
Da li je sila ova ili ona ... zaista je relevantno i besmisleno je raspravljati ovde o tome ( mislim da nismo bas toliko kvalifikovani da izracunavamo sve sile koje deluju na staklo kao i na silikon na odredjeno opterecenje samog stakla, vode pa i ostalih faktora koji imaju uticaja u celoj toj prici. Postoje tabele u kojima se preporucuje debljina stakla na odredjenu litrazu odnosno preciznije receno, postoje tabele po kojima se odredjuje debljina stakla akvarijuma a po dimenzijama akvarijuma. Znaci da je neko ( verujem da je mnogo strucniji od sviju nas ) izracunao i napravio tabelu debljine stakla na odredjenoj meri akvarijuma i tu treba staviti tacku i samo pratiti tabelu. Oni koji duze vreme prave akvarijume tu tabelu znaju napamet a iskustvo im je tu kao garant da ce spojevi ( debljina silikona ) i spoljne tacke akvarijuma biti uklopljene.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
DiamondDragon
Akvarista



Registrovan: 25 Jun 2010
Poruke: 1054
Lokacija: Zrenjanin

PorukaPoslao: Uto Sep 21, 2010 11:24 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nikouro, pa upravo ta slika, prva, koju si postavio, taj slučaj, ako tako posmatraš, imaš duž svih ivica bočnih stranica akvarijuma. Razmisli malo pa će Ti biti jasno, da to što je na prvoj slici to je tako i kod svih bočnih stranica.

Ta Tvoja slika, da oprostiš, nema veze sa blagom vezom. Tebi to izgleda lepo za oči, takva nauka, ali veruj mi mnogo je to daleko od nauke, to tvoje istezanje koje si predstavio na slikama. To je neki laik crtao u nameri da se napravi pametan. Pa nije čak ni predstavljen silikon koji ispunjava ćoškove, a upravo je taj silikon koji ispunjava ćoškove najvažniji u celoj priči, tako da. Sad
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
Fricky`88
Akvarista



Registrovan: 29 Avg 2010
Poruke: 831
Lokacija: Pirot

PorukaPoslao: Uto Sep 21, 2010 11:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

DD, zar nemozes na slici da vidis gde se nalazi smicanje? Svaki iole iskusan akvarista ce ti reci da nisi u pravu... Pusti vise tu filozofiju... Kako pise da je pravilno, pravilno je i puisti raspravu vise, veruj kolegi... kad ti kazem ja...
Ti se stalno vatas za tih 20 kila stakla, to je zanemarljivo u odnosu na vodu koja deluje npr tezinom od 200, 300 kg, moras da racunas gde deluje pritisak, najveci pritisak je na donjoj ivici, to valjda razumes... I voda tezi da akvarijum ispupci npr kao drveno bure, a ne kao sto ti tvdis da ga zgnjeci kao limenku...
Batali se toga....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
DiamondDragon
Akvarista



Registrovan: 25 Jun 2010
Poruke: 1054
Lokacija: Zrenjanin

PorukaPoslao: Sre Sep 22, 2010 12:50 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Postoje vertikalne i horizontalne komponente sila. KAda se posmatra bilo koje delovanje sila, uvek, znači, uvek se sila razlaže na horizontalnu i vertikalnu komponentu. A Ti kažeš da treba zanemariti vertikalnu komponentu. Ne ide to tako brate, jednostavno ne ide. Jadno je laičko poimanje stvari, a drugo je nauka.

Rekoh već, posmatraj prvu sliku kao da je akvarijum gledan iz ptičije perspektive, dakle odozgo, i videćeš da taj prvi slučaj imaš kod svih bočnih stranica. Je l' tako?
Pa naravno da je tako. E sad ako je to tako, zašto onda se lepi tako i niko ne diže prašinu oko toga?
Zato što to nema veza sa blagom vezom. Silikon se jednako isteže i u prvom i u drugom slučaju, jer je u pitanju guma, a to što Vi pričate to Vi samo tako pričate jer Vam tako lepo zvuči i izgleda Vam razumljivo.

Mnogo, dakle, daleko veći problem kod pravljenja akvarijuma je projektovati ga tako da staklo ne pukne. A silikon će držati uvek, ako je propisno zalepljeno, dakle, ako je propisno pripremljena površina za lejpljenje i to je AMIN. Akcenat treba staviti na lom stakla, to je suština.
Rekoh već, lepljenje svakako treba odraditi po propisu, to je valjda jasno, znači ispuniti ćiškove silikonom, jer je to najznačajnija veza, ta po ćoškovima.

I ne bih se složio sa tobom da je 20 kilograma mala težina. To je u slučaju da je srednji akvarijum u pitanju, a uzmi duplo veći akvarijum, od tog za koji sam ja računao i to je stranica težine 40 kilograma. Da li misliš da je i 40 kilograma mala težina?

I to je računato 20 kg za flot staklo čija je gustina oko 2,5 g/cm^3, a imaš i stakla kvalitetnija čija je gustina i preko 5 g/cm^3, pa Ti sad računaj koje su to težine u pitanju.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
Dzo
Akvarista



Registrovan: 14 Avg 2010
Poruke: 79
Lokacija: Bg

PorukaPoslao: Sre Sep 22, 2010 1:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cinjenica je da se akvarijumi lepe kako je rekao Nikouro ... tako je najbolje i to je ustanovljeno i empirijski i u teoriji ...
Mislim da je najbitniji razlog ovakvog lepljenja jer staklo radi i deformise se vremenom... tj. stvara se trbuh. A trbuh vuce silikon onako kako ti je Nikouro nacrtao i to moze da dovede do curenja... takodje se manje opterecuje dno pri pravilnom lepljenju.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
DiamondDragon
Akvarista



Registrovan: 25 Jun 2010
Poruke: 1054
Lokacija: Zrenjanin

PorukaPoslao: Sre Sep 22, 2010 1:10 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Brate, ako se vremenom na stranici stakla stvara trbuh, kako Ti kažeš, onda ti znači da staklo nije pravilno dimenzionisano, i tu će doći do loma kad tad. Nemoj se igrati sa tim stvarima i pričati tako.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
deak
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej

PorukaPoslao: Sre Sep 22, 2010 10:56 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

DiamondDragon ja ti predlazem da se upises u filozofski fakultet jel ocito imas dara za to, al ga sad ovde pretera.
Imam akvarium od 170l koji od pocetka ima stomak i evo sad vec 15 god bez ikakvih problema radi svoj posao. Staklo stari i kaze se da se umori i postaje kruci i tad dolazi do pucanja. Donji deo nosi najvise tereta ako stavljas strane na donje staklo. Voda pravi pritisak i na stranu i na dno al ono sto nosi strana to ce sve otici na dno ako je tako lepljeno. Nece odmah puci moze to da drzi dosta dugo al kod mene u roku od 1-2 god dosta takvih akvarijuma je bas na dnu pukla.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Sre Sep 22, 2010 6:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja mislim da je dovoljno samo pratiti odredjene seme debljine stakla koje se koriste za izradu akvarijuma. Onaj ko nije siguran u sve ovo sto se ovde pise , trebao bi da ode kod nekog majstora i da mu taj zalepi akvarijum uz koji ce dobiti i garanciju. Mislim da je to mnogo bolje nego li da se mi ovde pravimo pametni i ponovo dovodimo u pitanje necije istrazivanje i rad.
Da bi smo mi izracunali koja nam je debljina stakla potrebna za jedan akvarijum potrebno je da znamo previse detalja do kojih ( mislim ) mi nemozemo doci.Zato postoje tabele o potrebnoj debljini stakla pa prijatelji moji ko voli nek izvoli ....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
DiamondDragon
Akvarista



Registrovan: 25 Jun 2010
Poruke: 1054
Lokacija: Zrenjanin

PorukaPoslao: Sre Sep 22, 2010 10:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Slažem se sa Nikouro, da je potrebno pratiti tabelu kada se dimenzioniše staklo za akvarijum, jer su to neki pametni ljudi pre nas izračunali i ima svoje zašto je tako. Generalno, što je staklo deblje, to je akvarijum sigurniji, ali je problem što deblje staklo je skuplje, pa onda se kaže da je nešto predimenzionirano.

Međutim, ono na što mnogi, suguran sam, ne obraćaju paznju, to je gustina stakla koje uzimaju za izradu svog akvarijuma. Upravo gustina stakla je karakteristika koja određuje čvrstinu stakla, pa ako je gustina manja staklo je mekše i slabije, a ako je gustina veća, staklo je tvrđe i jače.
Obično flot staklo treba da ima gustinu oko 2.5 g/cm^3. Sve ispod toga je loš kvalitet za izradu akvarijuma, a preporučljivo je uzimati staklo veće gustine, naročito za velike akvarijume, preko 200 litara.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 0 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License