Autor |
Poruka |
DiamondDragon
Akvarista
Registrovan: 25 Jun 2010
Poruke: 1054
Lokacija: Zrenjanin
|
nikouro :: |
Kada se izbusi rupa u cepu manjeg precnika nego li sto je precnik creva, sami zidovi rupe drze pritisak koji je u crevu a samim tim i pritisak siri crevo tako da ono potpuno nalega po zidovima rupe u cepu. Znaci i bez lepljena moguce je zadihtovati svaki mikron na kome moze da se oslobodi pritisak. |
Stvarno mi nisu jasni svi oni sklopovi gde se koriste spojnice, šelne i ostale gluposto za drzanje creva da ne ispadne. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
postarsd
Akvarista
Registrovan: 07 Jan 2010
Poruke: 381
Lokacija: Smederevo
|
da vremenski koliko treba da radi co2?nedelju...dve.. |
|
|
|
|
Fricky`88
Akvarista
Registrovan: 29 Avg 2010
Poruke: 831
Lokacija: Pirot
|
postare, sve ti to zavisi u kolikoj razmeri pravis smesu, ako stavis vised secera reakcija ce biti burnija tj. jaca ali ce krace trajati, ako stavis manje onda slabija reakcija a duze traje... sad zavisi kakvu ti smesu pravis...
DD nemoj toliko da filozofiras , znas da ljudi nevole filozofe
Ako cemo da filozofiramo, ajde:
Spojnice ti sluze za nastavljanje creva, npr... sa tanjeg na deblje i obrnuto, to ti je mala metalna cev nareckana na obe strane, nabije se crevo, i posto tako pod pritiskom moze da spadne onda se stavi selna... Selne imas podesavajuce i smrt selne, ove druge su ubedljivo najbolje...
A to sto si ti izneo u zadnjem posto nema veze sa ovim sto ste raspravljali... |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Svestan sam da ovde imamo razlicite licnosti osoba , i to postujem. Svako ima pravo na svoje misljenje i pravo da svoje misljenje podeli sa drugima na forumu i da ga drugi saslusaju i prihvate ili ne ( osnova demokratije i tolerancije ).
Znaci, svaka diskusija koja se vodi u pod forumima treba da sadrzi i tu toleranciju i uvazavanje tudjeg misljenja, i bez obzira sto je diskusija malo " zategnutija " a sto doprinosi los ili pogresan izbor reci. |
|
|
|
|
kaplarm
Akvarista
Registrovan: 05 Jul 2010
Poruke: 769
Lokacija: Smederevo
|
Cep na maloj flasici curi, kad sam busio rupu odlepio sam onu plastiku sam unutrasnje strane cepa, opravio sam i radi. |
|
|
|
|
Fricky`88
Akvarista
Registrovan: 29 Avg 2010
Poruke: 831
Lokacija: Pirot
|
Ako ti bude opet curilo uzmi stavi malo silikona sa unutrasnje strane da se nebi mucio, mozda nema preklopa precnika pa zato curi, tj mozda si malo siru rupu izbusio, i sacekaj da se osusi tj da izvetri da nebi naskodilo ribicama....
Jer vrenjem kvasca se stvaraju nusproizvodi a to su CO2, kiselina i jos jedan najbitniji a to je alkohol (to mnogi neznaju) i alkohol je taj koji ti odredjuje trajanje CO2 "ture", jer kvasac ti je jednocelijsko zivo bice - vrsta gljivica i ono uspeva da se izbori sa kiselinom i sa naglim promenama PH vrednosti ali ne uspeva da se izbori sa alkoholom, posle nekog vremena alkohol dostize veliku granicu i kvasac umire, to je u optimalnoj mesavini od 7-14 dana nasim obicnim kvascem.
Postoji i skuplja vaijanta sa kvascem za sampanjac (koji se tesko nalazi) ali je taj kvasac skuplji, mesavina sa tim kvascem zna da traji i vise od 30 dana!
Ovo je prvenstveno odgovor za Postara i kaplara.. |
|
|
|
|
Stefan062
Akvarista
Registrovan: 03 Avg 2010
Poruke: 973
Lokacija: Cacak
|
ja sam izlaz creva iz flase u kojoj mi se nalazi rastvor vode secera i kvasca zapusio super lepkom i ne prompusta mi nigde a i onu malu flasicu sam takodje tako uradio i radi odlicno |
|
|
|
|
Fricky`88
Akvarista
Registrovan: 29 Avg 2010
Poruke: 831
Lokacija: Pirot
|
Stefane, jesi video o cemu smo pisali na prosloj strani? Jel mislis da je zdravo za tvoje ribe da lepis delove po akvarijumu kineskim super lepkovima? tj otrovima? |
|
|
|
|
cuplinger
Akvarista
Registrovan: 25 Jul 2010
Poruke: 117
Lokacija: Smederevo
|
ja sam crevo nabio u potapajucu pumu i ima milion malih mehurica po akvarijumu |
|
|
|
|
Fricky`88
Akvarista
Registrovan: 29 Avg 2010
Poruke: 831
Lokacija: Pirot
|
a ribice igraju na kraj sela zuta kuca? pa nece jos dugo ako nastavis da budu po milion mehurica... |
|
|
|
|
Dzo
Akvarista
Registrovan: 14 Avg 2010
Poruke: 79
Lokacija: Bg
|
Nista ne moze da fali ako nisi stavio crevo u filter medijum vec na izlaz filtera i ako je naravno co2 doziran pravilno.
Mali off... kako se to igra na kraj sela zuta kuca? hhahah prvi put cujem za tu igru |
|
|
|
|
chicaan
Akvarista
Registrovan: 30 Maj 2010
Poruke: 400
Lokacija: Zemun, BGD
|
Ovo sad što budem napisala sigurno ima i na predhodnim stranama teme, ali znam da većinu mrzi da prelista temu od početka do kraja.
Jačinu reakcije CO2 određuje kvasac, a dužinu reakcije šećer. Više šećera-duža reakcija, više kvasca-jača reakcija. U slučaju da nemate drop checker kao ja, postoji formula za izračunavanje koliko mehura vam treba za vaš akvarijum, naravno određuje neke srednje vrednosti za srednje ubiljen akvarijum. Litraža akvarijuma x 13 pa podeljeno sa 100(kod mene 40lx13:100=5, 2 balončića u minuti).
Reakcija CO2 je prvog dana najjača, tako da, ako se prvi put pravi smesa, morate obratiti pažnju koliko vam mehura izlazi da ne bi došlo do trovanja riba. Ukoliko ribe počnu ubrzano da dišu i plivaju po površini, ubacite aeraciju jer kiseonik će vam pomoći da izbacite višak CO2, a ako nemate pumpu, onda automatski promenite trećinu vode i nemojte ubacivati CO2 preko noći, bar za prvo vreme. Nikako ne zatvarajte flašu, već samo izvadite crevo iz akvarijuma.
Kasnije, kad se budete uvežbali, znaćete sami da dozirate količinu kvasca za vašu litražu. Moja smesa je pola kafene kašičice Dr. Oetker kvasca i tri šolje šećera(oko 600gr) i smesa mi traje mesec dana, ne dodajem sodu bikarbonu. Alkohol donekle ubija kvasac ali neće zaustaviti reakciju, već će je samo delimično usporiti tako da dokle god ima šećera u smesi, gljivice će imati čime da se hrane, a samim tim i da proizvode CO2. Kada nema više šećera u smesi, prestaje reakcija i moraćete da pravite movu smesu. |
|
|
|
|
Fricky`88
Akvarista
Registrovan: 29 Avg 2010
Poruke: 831
Lokacija: Pirot
|
Chican, alkohol UBIJA gljivice, iako one imaju secera, secera ostane neiskoriscenog, kad bi mogla nekako smesa da se aerise trajala bi baaas dugo... Soda bikarbona smiruje reakciju, stabilnija je bez naglih promena ph vrednosti....
Nemozes da koristis taj proracun zato sto nije svaka smesa iste jacine, npr. jedan mehur jake smese moze biti jednak sa 3, 4 mehura slabe smese...
Ono oko jacine i duzina kvasca mislim da nisi u pravu.
Ako stavis vise secera dobijas jaku reakciju ali kratko trajanje, a ako stavis manje secera dobijas slabiju reakciju ali duzu...
Optimalna smesa traji 7-14 dana, a ova tvoja je bas "razblazena" treba ti vise mehurova u minuti.... |
|
|
|
|
Blue
Urednik
Registrovan: 21 Jul 2009
Poruke: 2756
Lokacija: Beograd
|
Fricky`88 :: |
...jedan mehur jake smese moze biti jednak sa 3, 4 mehura slabe smese... |
Sta bre?
CO2 je CO2, nema jaci i slabiji, razlikuje se samo kolicina proizvedenog gasa u jedinici vremena u zavisnosti od odnosa secera, kvasca i vode. |
|
|
|
|
chicaan
Akvarista
Registrovan: 30 Maj 2010
Poruke: 400
Lokacija: Zemun, BGD
|
@Fricky,
1. ja jesam rekla da alkohol ubiija gljivice, ali ne u toj meri da potpuno prekine reakciju kao što si ti objasnio, samo će je usporiti jer kod mene smesa zaista traje po mesec dana, nemam razloga da izmišljam, a to što ostane neiskorišćenog šećera na dnu, to je tvoja greška, jer ga nisi skroz rastopio u mlakoj vodi, pa ga gljivice zato neće iskoristiti. Moraš dobro da rastopiš šećer, neki ga rastope u vreloj vodi, pa kasnije dodaju hladnu, da bi bila mlaka za kvasac.
2.sodu bikarbonu ne dodajem kao što sam pomenula, znam da stabilizuje reakciju i ph, ali isto tako i znam da je ne koriste akvaristi sa velikim litražama iz razloga što takva smesa neće izbacivati 15 mehura u minuti, ako je toliko potrebno za njihove akvarijume.
3.taj proračun pouzdano znam da koriste ljudi koji mogu i meni i tebi da drže predavanje o akvaristici, jer sam ja tako od njih učila, mada sam i pomenula da je to neka srednja vrednost za srednje zabiljen akvarijum pod uslovom da se CO2 lepo rastvara u vodi uz pomoć difuzora(naravno da će veća količina zahtevnih biljaka tražiti i više mehura u minuti bez obzira na proračun)
4.naravno da nije svaka smesa iste jačine, u zavisnosti šta tebi treba i šta imaš od bilja u akvarijumu, po tome ćeš i praviti smesu i veća količina kvasca će pojačati reakciju ali će se brže potrošiti šećer, a veća količina šećera će produžiti trajanje smese. Evo ti link sa našeg sajta, pročitaj tačku 6., mada ima i na drugim sajtovima gde piše isto kao i ovde, ali ne bih da linkujem zbog mogućnosti da budem upozorena i banovana http://www.akvarijum.org/forum.....-t340.html
5. I ovo što mi govoriš da mi je razblažena smesa i da treba još šećera da dodam, a ja već koristim oko 600gr šećera, po tebi, ja bi trebalo da dodajem oko 1kg, što automatski pobija tvoju teoriju da šećer određuje jačinu smese. Mada, kod mene je 7-8 mehurova/min sasvim dovoljno bez difuzora da razrastem biljke a da ne potrujem živi svet i toliko mi ide, ono od 5 mehura je samo bio primer kako doći do rezultata.
Ja sam, od kad koristim diy CO2 sistem, probala razne kombinacije i ova moja smesa mi se pokazala kao najbolja za mene, tako da iz iskustva znam da sa više kvasca imam jaču reakciju koja mi je, jednom prilikom, umalo pobila sav riblji svet(srećom pa sam bila kući i na vreme primetila šta se dešava). Ne moraš ti meni da veruješ, nego sam probaj i ovaj moj način, verujem da ćeš i sam uvideti o čemu ti govorim. Nadam se da ovo sve shvataš dobronamerno, nije mi bio cilj da ti pametujem, tako da se nadam da tema neće prerasti u prepucavanje, jer, većina zna ovde na forumu, da to jednostavno nije moj stil. Pozz |
|
|
|
|
|
|