Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Akvarijum-terarijum Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Darkotix
Akvarista



Registrovan: 15 Feb 2016
Poruke: 33
Lokacija: Arandjelovac, Srbija

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 2:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Upravo tako, prostor ce biti maksimalno iskoriscen, velika kolicina vode za plivanje, isto tako i za kopneni deo, koji ce imati odgovarajuci grejac i osvetljenje.
Razmisljam i dalje, ali verovatno cu visinu akvarijuma sa 40 cm povecati na 50 cm, voda do nekih 40, a tih 10-tak cm viska ce se sakriti ovom haubom-terarijumom.
Jedino ostaje da se savlada ta razlika, bas zbog rampe.

I bune me jos ojacanja. Da li i ona mogu da budu "upustena" za tih 10cm ? Kako ce to da izgleda?
Mislim da sam i vidjao takve akvarijume, gde su sve strane vise od ojacanja, i bas se tu smesta rasveta, tj. taj visi deo je ustvari hauba.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 2:04 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 2:33 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisam siguran da li sam dobro razumeo. Uzeo sam slobodu da na tvom crtezu na brzinu oznacim. Ako sam dobro razumeo ti pitas da li bi mogao da postavis rasvetu na delu koji je oznacen crvenim? I odgovor bi bio da je to tesko izvodljivo, i ja ne bih drzao struju tako blizu kornjace koja bi mozda pokusala sa platforme da dohvati kablove. (čitaj sigurno bi pokusala) A i da bi cevi tu stajale tik iznad vode, trebao bi ti poklopac, koji ne mozes da stavis posto kornjaca mora da izlazi iz vode. prostor izmedju akvarijuma i terarijuma bi morao da ti ostane otvoren.
Platformu sam obelezio zelenom bojom, i to je vrlo jednostavan dizajn. Znaci u zavisnosti od toga koliku povrsinu kopna hoces da joj das toliki komad stakla iseces kao sto bi stavio isparivac. samo ga spustis na dve lajsne sa strane. Jedini problem je sto ti onda svetlo nece prolaziti kroz nju i pola akvarijuma ce biti u mraku, jer ne mozes ispod staviti svetla. To se vidi na drugoj slici, za koju nemam autorska prava btw.
Svetla kako bi postavio je obelezeno plavom, i dobro bi bilo da uzmes npr led reflektore, kako bi sto vise stiglo do vode i sto manje rasulo van terarijumskog dela. Sa neonkama na toj visini, voda bi ti bila u mraku, a ti ne bi mogao da gledas u terarijumski deo.
Da bi ovakav smestaj kao na slici izgledao iole lepo, trebace ti jedan led reflektor koji ce da bije u vodu, inace ce vodeni deo biti mracan i ruzan. i jedan deo ce sasvim sigurno biti u mraku. Ali to sve mozes nadoknaditi sobnim biljkama koje ces posaditi na platformi i napraviti finu basticu. Sa druge strane da bi ti ta bastica uspela, rasveta mora biti dosta vise iznad biljaka da ih ne sprzi, sto opet povecava visinu celog akvarijuma. I da, u tom slucaju nema grejanja kopna, nego ono mora biti neke normalne temperature da se ne bi sve osusilo za par dana. Sto se opet kornjaci ne svidja jer ona voli da joj na kopnu bude preko 30 stepeni. I voli da gricne biljke Very Happy
Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Darkotix
Akvarista



Registrovan: 15 Feb 2016
Poruke: 33
Lokacija: Arandjelovac, Srbija

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 3:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisi me razumeo, mislio sam na ojacanja akvarijuma.
Dakle ona ne bih bila u vrhu, nego upustena za tih 10cm, znaci na 40cm od dna, a ukupna visina akvarijuma 50cm, i onda bi se akvarijum punio do tih ojacanja npr. 38-39 cm, a taj ostatak bi sluzio kao zastita od pljuskanja, kao sto si i pomenuo.

Image
Samo me to bunilo oko ojacanja, da li to moze ovako da se izvede.

Svakako bi isao isparivac, a i rampa bi bila u jednom kraju-cosku, i deo sa rasvetom bi bio zasticen, zato mislim da bi to moglo da se izvede, i smesti rasveta u tih 10 cm visine, ali o tome kasnije.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Lenji Lisac
Akvarista



Registrovan: 08 Avg 2015
Poruke: 825
Lokacija: Beograd, Karaburma

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 7:46 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Iskreno nikad nisam drzao kornjacu pa ne znam koliki nagib joj je potreban da izadje iz vode zato dajem samo kao predlog, mozda ti ovo pomogne, ako si za promenu sopstvenog dizajna..

Image

Sa ovim ces imati svetla po celom akvarijumu, jer stavis neonku od ~120 cm nazad (narandzasta boja na skici) a sa strane po par manjih od ~30-45 cm (crvenom obelezeno) zavisno od biljaka koje ce biti u akvarijumu. Ovo zeleno obelezeno je za neke terarijumske biljke do kojih nece moci da dodje, one lepse. Razz

Bazirano na visini akvarijuma od 50 cm sa ojacanjima na 40 cm

..nadam se da ti je jasna skica.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Darkotix
Akvarista



Registrovan: 15 Feb 2016
Poruke: 33
Lokacija: Arandjelovac, Srbija

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 1:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jasna mi je skica, tako sam nesto i ja mislio, samo bez dve rampe.
Ovaj deo sto si obojio narandzasto moze jos da ide ka prednjoj strani akvarijuma, npr. negde do polovine, celom duzinom i mislim da tu ima dovoljno da se smesti rasveta koja ce da obasjava ceo akvarijum.
Od biljki u akvarijumu tesko da moze nesto, bas zbog kornjace, ako ne izgrize izlomice. Very Happy
A sto se tice rampe i izlanjenja, odlicni su penjaci, samo da se obezbedi nesto hrapavije da ne bi klizala. Smile
Hvala na predlogu i skici, Nikolac takodje, koristice sve pri koncipiranju. Smile

Steta sto nema vise ucesnika, samim tim misljenja i razlicitih ideja. Razumem ja da ovde nema mnogo kornjaca i ljubitelja istih, ali akvarijum kao akvarijum je isti kao i za druge stanovnike, samo treba malo drugacije izvesti raspored rasvete, tj. postoje neka ogranicenja.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 3:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne postižemo baš uvek da se uključimo Smile

Pozdravio te Miki i $%#%%&* što sam ga lenjirisao prvi put Smile Kaže metar da je oklop 18cm, tako da računaj i na 20-tak oklopa ako ga maziš i paziš. Imaš u temi šta sam pisao tu i tamo:
http://www.akvarijum.org/forum.....tml#213861

Jedini siguran način da odrediš pol je kloaka, kandže oštre pa nije baš 100% ako si tako gledao. Ovaj moj ima oko 1cm kandže trenutno.
Imaš na ovom linku kako se to radi da ti ne zatrpavam baš totalno bezveze temu:
https://www.youtube.com/watch?v=Ba3X-zmf2gM
Meni takođe deluje da je mužjak ali proveri mu rep ako već nisi. Nemoj samo nikada da ga držiš naopako osim na trenutak, prilično ume da bude opasno za njih.
Ona manična jurnjava je jedan pouzdan znak za mužjake, ja sam se baš prepao prvi put koji mu je đavo, ali ništa strašno, dešava se tu i tamo, retko doduše, muška posla, ali zato leti sve po akvarijumu a bogami i iskače iz njega samo tako Rolling Eyes

Našao sam neki primer penjanja od pre 4-5 godina:
Image
Kadica sam se namenjao dok je rastao a kako vidiš dosta je visio napolju. Dole se ne vidi onaj arapski kamilji okrugli dušek niskosed koji je služio kao sletalište (tu je i dan danas) Smile
Što se tiče totalne zatvorenosti uvek sam bio protiv Smile
Image

Pošto sam trenutno u nekoj prblematici, nemam vremena da mu organizujem nov smeštaj, mogu samo neko moje razmišljanje da iznesem u vezi organizacije akva-tera-nebitno kako.
Dimenzije su odlične, lično bi vodu na 35cm a ostatak da bude 15cm visok. Njima je dovoljna dubina koliko su visoke, dok je 10cm tu negde da može da se preturi preko kad se uspravi, posebno kad ti je suva zona do stakla. Takođe strogo akvarijum otvorenog tipa i sa overtank rasvetom imaš taman dobru udaljenost za sunčanje.
Ne znam za uzdužna ojačanja, ako radiš od 10mm verovatno i ne trebaju, ali poprečna nemoj nikako.

Što se tiče suve zone i nisam uspeo da pročitam koja bi filtracija bila, meni se najbolje pokazala varijanta sa trokomornim unutrašnjim i zazorom od 5mm. Ostrvo, tj. suvu zonu napraviš kao poklopac filtera, kosinu možeš da zalepiš na zid filtera, takođe i ne moraš. Kod mene kosinu uopšte ne koristi a voda je u nivou visne filtera i penje se bez problema, takođe je ne koristi za spuštanje. U postojećem stanju je to 35x20cm površina (komore 10-15-10, 20 širina) u zadnjem desnom čošku. Ima dva plava krupna sunđera debljine 5cm i preko perlon vatu. Podigne se poklopac, usisa taložnik, promeni vata pri zameni vode.
Nisam baš još uvek siguran, ali 99% bi stavio trokomorni na bočnu stranu (pošto bi slično napravio), širine 20-25 cm. Ima i za sunčanje, ima filtraciju kako treba i sve je unutra i lako za održavanje.
Overtank napraviš sam ili kupiš, D3 neonka. Pokriva dobro i vodeni deo, imaš AlgExit ako se pojave alge (izuzetno reko ga dodajem, možda dva ili tri puta godišnje).
Za saksije, cveće, drveće... se ugledam na @Nikolac, meni nije ništa uspelo pa je on refernca za dekoraciju Smile
Mana je dolivanje vode, ima po netu onih DIY sitema sa plastičnom flašom i rade posao. Nije baš tako ružno da ne možeš da gledaš, meni je nekako rabucao zato što sam labavo zakačio. Dobro me podseti da napravim nov (mada je kamenac već odradio svoje).

Ja bi tako Smile Samo još da se organizujem. Generalno bi trebalo da sve podrediš kornjači, a šta se uklopi pored nje, uklopilo se. Bilo kakav kompromis tipa biljke, ribe, itd. ti napravi veliku muku ako ne ispadne kako treba a kornjača je tu za sva vremena Smile
Izvini što sam opleo naširoko i dugačko Rolling Eyes
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 5:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Definitivno potpisujem sve sto je Nesa rekao. Dakle filter obavezno trokomorni sa zazorom, bar 5mm (da se ne zacepi). E sad sto se filtera tice ima jedna stvar na koju bih voleo da skrenem paznju a ne znam bas kako ukratko to da izvedem. Mislim da je skimovanje povrsine najbitnija stvar kod kornjace, kao i u morskom akvarijumu. Ako ne znas o cemu pricam pogledaj teme sa morskim akvarijumima i videces da voda kroz cesalj prolazi, zatim kroz vatu ili sundjer pa se tek onda bioloski filtrira. To je jako bitno. Voda dakle mora da ostavi svu masnocu na tom sundjeru ili vati pre nego sto nastavi sa filtriranjem. da bi se ovo desilo nivo vode mora da bude konstantan, i mora da bude na samoj granici. E sad ovo ne znam kako da objasnim. Uradio sam primitivan crtez u paintu samo da steknes predstavu o cemu pricam.
Image
Dakle ovo je trokomorni filter sa zazorom. U levom kraju bi bio zazor, u srednjoj komori filter, u trecoj pumpa koja vraca vodu. Plavom bojom sam pokusao da obelezim kako nivo vode treba da izgleda da bi filter imao max efikasnost. Ovako sam ja uradio i objasnicu zasto.
Kod drugih ljudi filter je pun vode, i povrsina se ne skimuje. U takvom akvarijumu mnogo vode treba da ispari pre nego sto pumpa ostane na suvom. Sa druge strane kod mene komora sa pumpom presusi svaki drugi treci dan, i onda cujem ono krcanje i dolijem vodu. Iako je ovo malo dosadno raditi stalno, neophodno je. Voda iz taloznika prelazi u komoru sa filter materijalom koja je skoro prazna(vidis gde je plavo, tu je nivo vode u drugoj i trecoj komori). Voda se relativno ravnomerno rasporedjuje i suri po filteru, i tako se razbija masnoca koja je problem i bakterije imaju koliko god im kiseonika treba. Ni jedan drugi filter nema ni priblizno dobru areaciju kao wet/dry, sto je najkorisnija stvar kod bioloske filtracije. Druga stvar, ako hoces da imas ribe, ne treba ti pumpa za vazduh i ostala cuda, voda je odlicno aerisana sto je i preduslov za zdrav akvarijum. Ja tome pripisujem zasluge za to sto ja nemam alge iako sunem bar 200 gr mesa u akvarijum mesecno, dok ljudi koji drze i najkrupnije ribe verovatno ne sipaju ni cetvrtinu te kolicine hrane. I to je samo za kornjacu, i ribe jedu dosta.
E sad, da bi ovo izveo moras u startu da znas na kojoj ce ti visini kopno biti i nivo vode u akvarijumu gde ce ti biti, tako da pri izradi akvarijuma znas koja ce biti visina pregrade izmedju taloznika i komore sa materijalima. Nije toliko komplikovano, ako recimo hoces nivo vode da ti bude na 35 cm, visina pregrade treba da bude 34, i onda nema pomeranja. Ako se predomislis pa napunis akvarijum do 38 cm ovaj filter nece raditi kako treba i imaces kajmak na povrsini, koji kasnije moze da rezultira infekcijom oka kod kornjace, koja moze da bude veoma nezgodna bolest. (bez injekcija ne bi proslo tako lako) Oduzio sam dosta o ovome ali ovo je recept koji uspeva. Ne bih ga menjao ni za sta drugo. Eventualno za sump, kod kog isto to moze da se izvede.
Ovo sto je lisac nacrtao je dobro, ali u akvarijumu svakako nece biljke uspeti, tako da nema potrebe da se neka posebna rasveta uglavljuje. Uz to da bi se prikrilo sve to, lajsna izmedju akvarijuma i terarijuma bi bila suvise debela i onda bi umesto kao celina izgledalo kao da nisi imao mesta za terarijum pa ga stavio na vrh akvarijuma Very Happy ne bi imao uopste utisak jedinstva ta dva entiteta. Izgledalo bi kao da su nezavisni jedan od drugog.
I da, nesa je u pravu, bolje bi bilo da gore bude otvoreno, zbog UV svetla koje ne bi smelo da bude previse blizu kornjaci. A sto se tice velicine kornjace, to vidis, nesina je ogromna iako je muzjak. Svakako imamo posla sa ogromnim reptilom, koji se ne moze porediti sa drzanjem bilo koje ribe.
Zavrsavam post Very Happy
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Darkotix
Akvarista



Registrovan: 15 Feb 2016
Poruke: 33
Lokacija: Arandjelovac, Srbija

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 6:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uh, odakle sad krenuti sa odgovorima. Very Happy
Proverene su kandze, kloaka kao i donji deo oklopa, muzjaci imaju malo udubljen oklop u predelu stomaka, kako bi lepo prisli zenki. Very Happy
Sto se tice filtera, ja sam planirao sump, ili spoljni trokomorni. Od sumpa polako odustajem, zbog prostora u postolju,morao bi da stoji po dubini, malo mi ostaje mesta za manevrisanje i ciscenje.
Unutrasnji sa zazorom je super, ali zauzima mesto u akvarijumu, i cini mi se tezim za odrzavanje od spoljnjeg, spoljni isto efikasno moze da funkcionise. Ja tako gledam i logicnije mi je i na neki nacin pristupacnije da filter bude odvojen od akvarijuma i posebna celina.
Ispravite me ako gresim sto se efikasnosti filtriranja tice.
Takodje spoljni filter moze da se snabdeva vodom preko overflow box-a, koji bi imao cesalj i tu pred filtraciju. Isto tako je izvodljiva i wet/dry kombinacija o kojoj sam i ja razmisljao, posto mi sad radi top filter, na principu wet/dry i odlicno funkcionise.
A i kasnije izmene visine vodenog stuba ne uticu na spoljni filter, uvek moze da se poturi nesto ispod njega.
To su neke od prednosti, sa moje tacke gledista, jos jednom ispravite me sto se tice efikasnosti, i ako gresim objasnite zasto spoljni ne bi mogao da funkcionise isto kao unistrasnji, ako ne i bolje.
Da, rasveta nije potrebna neka specijalna.
Upravo tako, sve se pravi za kornjacu i uklapa prema njenim potrebama, a ostalo sta moze, i ako moze bice odlicno. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 6:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sump bi bio uvek neki moj prvi izbor ako postoji raspoloživ prostor. Jedini filter koji nisam imao i verovatno prvi sledeći.

Unutrašnji uzme litražu, nema prelivnih cevi. Spoljašnji ne uzme litražu, doda malo hladovine za sakrivanje (ispod ostrva) ali ima prelivne cevi. Meni lično više odgovara sve unutar akvarijuma gledano na istoj površini. Stvar ukusa, ništa nije diskutabilno kod ovoga. Isti filter druga pozicija, kad bi život bio bez mana ... Smile

Za top ne znam, meni je posebno kod kornjače jako bitna stavka taložnik.
Proteinski film mi se pojavi na dva-tri meseca i to je znak za pranje sunđera i pumpe. Sad ne znam stvarno sigurno ništa da kažem, kod suve hrane česta pojava npr., redovno menjam vatu (ono nema šasni da opereš), vodu bar pola ... Uglavnom se tu ispraksiraš šta, kako i koliko, samo što više filtracije. Uglavnom kao i kod riba, mora filter da se opere tu i tamo.
Za aeraciju sa njenim talasanjem, skakanjem i veslanjem se ne tangiram uopšte, meša vodu bolje od bilo kog stream-a ili kako se god zove Smile

Mora posebno svetlo! Reptilsko, sa UV-B zračenjem, ima često D3 (vitamin) oznaku.

Ovaj sam pravio ima više od 4 godine, čitao, skitao, pitao ... i uglavnom je bilo isto, 15 cm plafon plafona plafonski... Kako je bio mali kornjačon u velikom akvarijumu. Tu smo gde smo danas Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Darkotix
Akvarista



Registrovan: 15 Feb 2016
Poruke: 33
Lokacija: Arandjelovac, Srbija

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 7:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa to je to znaci, u sustini isti filter samo jedan unutra drugi spolja, pa kako kome odgovara. Smile
Imam i ja taloznik u top filteru, prva komora i preko nje preliva na materijal i dalje slobodnim padom u akvarijum.
Mislio sam ne specijalna rasveta sto se tice flore, a za kornjacu svakako UV.

Inace postolje je montirano na mesto, cucnulo bas kako treba.

Priprema i premestanje akvarijuma.
Image

Na kraju sve komplet.
Image

Za sada ce ovako, dok ne stigne veci akvarijum, ostrvo ce morati na remont, popustio silikon.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Djape
Akvarista



Registrovan: 10 Mar 2014
Poruke: 54
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 11:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

http://www.aliexpress.com/item.....07ef5ee61b

Baci pogled na ovo...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2016 11:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Slican filter, osim sto je spoljni komplikocaniji, dodao bih nepotrebno komplikovaniji. Po mom misljenju ni po cemu nije bolji. Tacno je, ne zauzima mesto u akvarijumu ali zauzima mesto u sobi. Onda napravis aq koji je 15 cm duzi i to je to, svejedno ti treba mesto na polici za njega. Kod unutrasnjeg nemas prelivne cevi, sto je veliki plus, i sta god da se desi akvarijum ne moze da prelije. Kod prelivnih cevi vec ima problema. Jedina kao dobra strana spoljnog je sto mozes da ga izvuces i radis sa njim, ali za to nece biti potrebe. Cisti se jednom godisnje i nista nije prakticnije ako mozes da ga izvadis i poneses. Ja to ciscenje radim tako sto mi je materijal podeljen u dva dela, u dva dzaka za krompir. Sad ocistim jedan, za 6 meseci onaj drugi, za sest meseci opet onaj prvi i sve tako. Nikad ga ne perem celog jel nema potrebe. Pumpa ti je u pregradi do tebe tako da sta god da ti zatreba na dohvat ti je ruke.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Darkotix
Akvarista



Registrovan: 15 Feb 2016
Poruke: 33
Lokacija: Arandjelovac, Srbija

PorukaPoslao: Pon Mar 28, 2016 12:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Djape, zanimljiva ideja, pogotovu sto moze da se steluje.

Pa da, oba zauzimaju neko mesto, jedan unutra drugi van akvarijuma.
Jeste veliki plus sto nema prelivnih cevi, i pumpa je takodje u akvarijumu.
Sto se tice spoljnjeg filtera, nece voda sama u njega ukoliko pumpa ne radi, a ako se zapusi prelivna cev bice ispumpan samo deo vode iz filtera, a akvarijum ce imati tih 10-15 cm viska i bez problema moze da primi taj deo vode i najgore sto moze da se desi je da pumpa pregori ako ostane na suvom. to je sto se tice sigurnosti.
Meni jeste velika prednost sto moze da se odvoji od akvarijuma, a za unutrasnji treba i dodatno sakrivanje.
I jedan i drugi imaju prednosti i mane, ali ukoliko se resim za unutrasnji, onda cela ova prica sa nadogradnjom pada u vodu, jel bi pri ciscenju filtera i menjanja mase morao da skidam nadogradnju-terarijum, kako bi se lepo pristupilo filteru. Jedino resenje je da nadogranja ne ide celom duzinom akvarijuma.

Akvarijum jos uvek nije narucen, tako da se dimenzije mogu menjati, osim duzine, a i filter moze biti naknadno uradjen.
Dakle pre bih spoljni bas zbog mobilnosti, a i kako se ne bi skidala nadogradnja pri radu sa filterom. Mislim da je to prioritet ukoliko se tezi ka konstrukciji sa nadogradnjom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Djape
Akvarista



Registrovan: 10 Mar 2014
Poruke: 54
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Mar 28, 2016 12:47 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nesto skakucem po alliu. Pa reko da ti postujem ovde.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Sre Mar 30, 2016 12:26 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

https://www.youtube.com/watch?v=P163QluSe0c
Pogledaj ovaj klip. Ovo je najbolji akvarijum za kornjace koji sam nasao na netu, a pri tom jedan od jednostavnijih. nema nadogradnje i ostalih cuda, sve izgleda lepo i prirodno i lako je za odrzavanje. Razumem da je ostrvo od krilita neophodno u akvarijumu od 50l, jer nema mesta da se stavi onako veliko kamenje, a ti ces u novom imati. Ako se dobro secam dimenzije gornje ploce su ti 130x65 cm, onda bi idealno bilo da uradis akvarijum 130x60x50 cm, duzina/sirina/visina. Ova sirina bi ti omogucila da uradis odlicno ostrvo, koje bi bilo masivno da kornjaca ne moze nesto da preturi. S obzirom da ce jos rasti i biti jako teska, preporucujem kamenje ogromno kao na snimku. Sa 60 sirinom to bi izgledalo odlicno, posto bi sve to bilo lepo odaljeno od prednjeg stakla i ne bi delovalo natrpano.uz to ubacis i koji panj i neke ribe po izboru. Odnosno ne bas po izboru ali o tome drugi put. I da posto vec imas akvarijum za kornjacu, preporucujem da prvo cikliras, namestis sve kako treba, ubacis ribe, sacekas bar nedelju dve, pa onda ubacis kornjacu. Nivo vode da ti bude na 35, staklo 10mm i nema ojacanja. I taman bi imao 15 cm viska stakla iznad da stiti od prskanja. Mislim da bi ti ovo bilo daleko najbolje resenje, plus bi izgledalo mnogo bolje od onih nadogradnji.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 0 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License