Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Bolesti Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
iki
Akvarista



Registrovan: 17 Feb 2010
Poruke: 11

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 12:05 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam jedan akvarijum od 15l i jedan od 30l. Formirala sam akvarijum sa biljkama, kupila ribice... Sve je bilo uredu, dok nisam kupila lepe ribice u obližnjem zoo butigu, u kome radi nesavesna prodavačica, koja rukama hvata ribice... Ribice su bile bolesne i brzo se bolest javila i kod drugih ribica. U pitanju je raspadanje peraja i bela "paučevina". Otišla sam u Pet centar i preporučili su mi Sera Baktopur. Primenjivala sam terapiju prema uputstvima. Iz akvarijuma od 15l ostala mi je samo jedna gupika i 2 puža koje sam stavila u karantin, dok nisam procenila da su zdravi. Mislim da oni nisu ni bili bolesni. U velikom su mi uginule par riba nož Sad Posle nekog vremena, formirala sam opet akvarijum od 15l. Kupila sam 2 čistača panda, jednog mužjaka gupiku, da devojka ne bude sama i neonkice. I kupih u Pet centru balon mole, dva para. Jedn mužjak je odmah delovao bolesno i uginuo je za 2 dana, Tada sam primetila da mole imaju onu belu paučevinu. Odmah sam krenula sa istom terapijom. Ali umro je i drugi mužjak i ženka balon mole. Ostala je jedna crna ženka koja više nema paučevine. I dalje primenjujem terapiju. Ostale ribice su odlično na izgled. Ali sada se nešto javilo po staklu i na listu jedne biljke. Izgleda kao jaja žabe samo veličine 0,5mm. Šta bi to moglo biti? Kako da znam da su ribice van opasnosti? U velikom akvarijumu je sve uredu, osim što sam jednoj zlatnoj ribici danas videla belu tačku na obrazu. Da li da ih preventivno lečim? Zaista volim i brinem o ribicama, ali mi je toliko žao kada moram mrtve da ih izbacujem iz akvarijuma. Crying or Very sad
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 12:05 am Snimi Poruku Nazad na vrh

jana
Akvarista



Registrovan: 12 Okt 2009
Poruke: 303
Lokacija: Aleksinac Srbija

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 12:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije prodavacica kriva sto je hvatala ribice rukama, ne mogu one od toga da se razbole (podrazumevam da je oprala ruke:) verovatno su bile bolesne. Zato se ribe nikad ne pistaju odmah u akvarijum, nego prvo u karantinski. Drugo, kad kazes da si formirala akvarijum, sta pod tim podrazumevas? Da li si pustila da se akvarijum isciklira pre nego sto si stavila ribice u njega? Jednostavno, neke ribice su otpornije i nije im potrebna preterana nega dok su druge osetljive.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
iki
Akvarista



Registrovan: 17 Feb 2010
Poruke: 11

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 1:42 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Prodavačica je istim rukama uzimala novac i dirala ribice i hranu za pse i hrčke. Rekla mi je da im svakog dana menja vodu, koja je inače bila mutna. Otišla sam opet u taj zoo butik, da bi im dobronamerno rekla da ne treba da prodaju bolesne ribice ljudima. Žena je reka da se ona ne razume u ribice, ali da je svesna da su im ribice bile bolesne, jer im je puno ribica uginulo, čitavi akvarijumi. Gupike koje sam tada videla, imale su peraja u raspadanju. Pokazala sam joj, ali je ona rekla: "Gazda kaže da su zdrave." Zoo butik na Bežanijskoj Kosi.
Veliki akvarijum mi je doneo porodični prijatelj (poznanik), sa gupikama. Onda sam u malom stavila šljunak, veliki, mali, travu, filter i vodu koja je stajala par dana. Prebacila sam u njega gupike i kupila čistače. Ribice su rasle, razmnožavale se, poklanjala sam ih prijatelju. Da se ne bi razmnožavale stalno iste, kupila sam drugog mužjaka u pomenutom zoo butiku. Bio je lep ali sa oštećenim perajama. Nisam znala da je zaražen Crying or Very sad
U većem sam imala drugacije ribice, koje nisu živorotke, koje su lepo živele, dok nisam kupila čistača, koji je bio sa raspadnutim perajama i uginuo je preko noći. Mislim da su mi ribe nož uginule, što sam se uspaničila, kada sam videla belu paučevinu na njima i oprala ceo taj akvarijum. Druge ribice su nstavile da žive (već 2 meseca). Japanke sam dobila pre nedelju dana. Vesele su, iz Pet centra, ali jedna ima belu tačku. Kupila sam i knjigu i sada više znam. Brine me ta bela tačka, koja se pojavila danas i u malom akvarijumu me brinu ta jajašca.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Pr.Skiner
Akvarista



Registrovan: 27 Jan 2010
Poruke: 406
Lokacija: Nis

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 2:47 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Auuh! Pa ti imas ocigledno velike probleme sa akvarijumom. Moras pustiti akvarijum, bez ribica i bez biljaka neko vreme, zatim posadi biljke, pa tek onda ribice. Sve to treba da traje mesec dana!! Procitaj clanak o cikliranju akvarijuma. Mora se prvi put tako uraditi, da bi kasnije sve bilo u redu.
A mozda ti nesto ne radis kako treba. Nadam se da im ne sipas svezu vodu, direktno u akvarijum. Zbog hlora koji im unistava skrge.

A inace, odakle si? Pitam, jer me zanima gde ima da se kupe te ribe noz, posto bih voleo da je imam, a u Nisu je nema nigde. Sad
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Pr.Skiner
Akvarista



Registrovan: 27 Jan 2010
Poruke: 406
Lokacija: Nis

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 3:03 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pogledaj http://www.akvarijum.org/forum/viewtopic.php?t=264
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
iki
Akvarista



Registrovan: 17 Feb 2010
Poruke: 11

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 12:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Veliki akvarijum je uredu. Nema bele tačke. To joj se juče možda neka hrana zakačila. Što se tiče malog, pa ne znam šta da kažem. Neka greška sa moje strane svakako postoji. Sada su sve ribice dobro, iako ih i dalje tretiram lekom protiv bakterije koja uništava peraja.
Da li neko ima ideju šta bi moglo da bude ta kao jajašca koja su zaleplena na par mesta na staklu i na jednoj lisnatoj biljci. jaja su providna <0.5mm i imaju braon tačku u sredini. Čime da tretiram akvrijum. Da nisu to neka jaja od puža (lupam) ili čistača..?
Ribe nož su predivne, jako vesele, miroljubive.. Imala sam par. Ja sam ih kupila u onom zaraženom zoo butiku u periodu kada je tu radio jedan dečko, koji je znao dosta o akvaristici. Imala sam ih malo manje od godinu dana.
Gore sam opisala šta im se desilo.
Čula sam da ih ima u Beogradu u Balkabskoj u Zoo butiku.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
brzi
Akvarista



Registrovan: 19 Dec 2009
Poruke: 446
Lokacija: Resnik BGD

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 1:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To su puzevi izbaci to iz akvarijuma dok se ne izlegu zato sto neces znati sta ces sa njima
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
iki
Akvarista



Registrovan: 17 Feb 2010
Poruke: 11

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 2:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jeeee puževi Laughing
Nema veze, u velikom akvarijumu imam ribice koje jedu puževe. Samo da znam da nije neki parazit. Čudi me da druge ribice to ne klopaju. Obično moram da spašavam živoritkine bebe.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
brzi
Akvarista



Registrovan: 19 Dec 2009
Poruke: 446
Lokacija: Resnik BGD

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 6:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Videces kasnije ima da se razmnoze da neces pesak videti od njih kao ja mada se to resi i bez Botia
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Pr.Skiner
Akvarista



Registrovan: 27 Jan 2010
Poruke: 406
Lokacija: Nis

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 7:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ipak, kad se namnoze, tesko je resiti ih se.
Ja sam u jednom manjem akvarijumu u kojem sam
prvo cuvao ribice, ubacio javansku mahovinu, koju sam
prethodno naravno drzao 15-20min u rastvoru
hipermangana, a onda su iz nje poceli da se izlezu
puzici, mali-braon. I vise ih nista nije moglo zaustaviti.
Zanimljivo je, da kada sam prebacio ribice i akvarijum
ostao samo sa podlogom i vodom, koja se veoma
ohladila jer je ta soba bila ledena, svi puzevi preziveli!
I tako su ziveli u ledenoj vodi dok sve nisam izbacio...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
jana
Akvarista



Registrovan: 12 Okt 2009
Poruke: 303
Lokacija: Aleksinac Srbija

PorukaPoslao: Čet Feb 18, 2010 9:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Puzeve si verovatno dobila sa nekom biljkom. Nemoj da te plase, slobodno ih cuvaj, jedna botia sve resava. I ja sam se radovala prvim jajascima. Videces uskoro ce poceti sitne tackice da ti se mrdaju po akvarijumu Smile
A za prodavacicu, nemam reci. Verovatno je tu slucajno i jednostavno, nije joj stalo do posla koji radi. Ubuduce izbegavaj tu prodavnicu. Vrlo je bitno da nadjes neku stalnu prodavnicu u kojoj provereno imaju zdrave ribe. Neznam odakle si ali raspitaj se. Mada ni tad neces moci da budes 100% sigurna.
Puno srece Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
iki
Akvarista



Registrovan: 17 Feb 2010
Poruke: 11

PorukaPoslao: Pet Feb 19, 2010 4:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U velikom imam 2 botija, ali ne bi ih prebacivala u mali, jer znaju da budu agresivni prema malim ribicama. Već su dosta narsli. Uzeću neku drugi vrstu, manju.
Sa ovom dvojicom botija imam problem, jer se stalno tuku. Jedan je albino, a drugi crn. Rekli su mi da je crni mužjak. Albino je stalno jurio crnog, dok jednom crni nije uzvratio. Sada se svakog drugog rana uhvate za usta i vrte u krug ili se čupkaju za peraja ili guraju trbusima bočno. Ne znam da li je to parenje ili tuča dva mužjaka. Sledeći dan se izbegavaju i oporavljaju. Tuča traje već više od nedelju dana.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
jana
Akvarista



Registrovan: 12 Okt 2009
Poruke: 303
Lokacija: Aleksinac Srbija

PorukaPoslao: Pet Feb 19, 2010 5:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne moras botije da prebacujes kod puzeva. Uostalom jos je rano. Kad puzevi porasto onda njih ubacuj kod botija, svaki dan po nekoliko i botije ce biti srecne.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
diefaust
Akvarista



Registrovan: 14 Jan 2010
Poruke: 219
Lokacija: Kragujevac

PorukaPoslao: Sub Feb 20, 2010 3:01 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja bih ti najtoplije preporucio da pre nego sto kupis bilo koju ribicu, malo procitas o tome kakve uslove trazi... Eto npr. taj "decko koji zna o akvaristici" da ima imalo mozga u glavi ti ne bi prodao ribe nozeve za akvarijum od 30l, ne bi ti ih prodao ni za akvarijum od 130l posto je njima potrebno jedno 1300 i to da se muce u njemu!!! Znas li ti koliko ta riba uopste raste?
Botie... koje botie imas? kakava je to albino botia? I koja je to "crna"???
botia macracantha
botia lohachata
botia modesta
botia morleti
botia striata
botia sidthimunki
botia kubotai
to su vrste botia koje mozes naci kod nas, mada ovu poslednju jaaaaaaako tesko...
Inace sve botie traze velike akvarijume 150l pa na dalje... sa izuzetkom botie striate koja se moze drzati u manjim akvarijumima (pod tim se podrazumeva bar 60l)
To sto su ti rekli da je crni muzjak.... CISTA GLUPOST!!!
Ako ti nije tesko, napisi tacne dimenzije akvarijuma i sta tacno imas u njima, kakva je filtracija... Pa da vidimo sta je najbolje uraditi i kakav setup napraviti da nemas problema Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
panta93
Akvarista



Registrovan: 27 Dec 2009
Poruke: 299
Lokacija: KRAGUJEVAC

PorukaPoslao: Pet Feb 26, 2010 11:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To Diefaust samo radikalno neka se nauce malo nekom redu!Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Bolesti zlatnih ribica n02910 Bolest 0 Ned Okt 10, 2021 2:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Prenosenje bolesti preko biljaka Zivadin Bolest 2 Ned Maj 24, 2020 6:50 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc oko bolesti gupija Uros Kg Bolest 15 Pon Dec 03, 2018 7:28 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc oko bolesti duduk stevan Bolest 4 Ned Mar 11, 2018 10:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Bolesti ribica ccleaner Bolest 15 Pet Jan 12, 2018 2:13 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License