Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Trigonostigma heteromorpha i Paracheirodon axelrodi Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Miroslav95
Akvarista



Registrovan: 09 Mar 2010
Poruke: 943
Lokacija: Kikinda

PorukaPoslao: Ned Mar 14, 2010 6:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Trigonostigma heteromorpha

Familija: Cyprinidae

Prvi opis: (Duncker, 1904)

Sinonimi: Trigonostigma heteromorpha
Rasbora heteromorpha

Ime (eng):Harlequin Rasbora

Ime (srp):Razbora
Harlekin Razbora

Poreklo:Jugoistočna Azija, Indo-Australijski arhipelag

Ekosistem:Šumski potoci

Temperatura:25-28 °C

pH:6-8

DH:3-10

Dužina:3-4 cm

Životni vek:Nekoliko godina

Ishrana:Prihvataju sve vrste hrane

Izgled:Telo im je bakarno-srebrne boje, sa velikim, karakterističnim, crnim trouglom koji se proteže sa svake strane od sredine tela i ide do repa. Upravo ova telesna odlika dovela je do novog imena roda.
Mužjak i ženka se razlikuju po obliku ovog crnog polja. Kod mužjaka je ono prema stomaku oštrije, a kod ženke zaobljenije. Odrasla ženka ima i zaobljeniji stomak i neznatno je veća.

Ponašanje:Izrazito miroljubive ribe koje se mogu kombinovati sa ostalim neagresivnim vrstama. Uslov je da obavezno budu u jatu od barem 5 jedinki.

Akvarijum:Vreme najčešće provode u gornjem delu akvarijuma, blizu površine. Akvarijum od 35l je neki minimum za malo jato. Osvetljenje treba da je umereno ili slabije. Aktivnost im se značajno povećava posle zamene vode. Vole prostor sa gustom vegetacijom, pa su idealne za holandski tip akvarijuma.

Mrest:Voda treba da je čista, kisela pH 6 i izrazito meka DH 1-2. Zanimljivo je da par visi odozgo prema dole i to najčešće ispod nekog većeg lista (npr. kriptokorine). Mladi se obično izlegu posle 24-30h kada ih treba hraniti artemijom i drugom finom mikro hranom.

Image

Paracheirodon axelrodi

Familija:Characidae

Prvi opis: (Schultz, 1956)

Sinonimi:Paracheirodon axelrodi
Cheirodon axelrodi
Hyphessobrycon cardinalis

Ime (eng):Cardinal Tetra

Ime (srp):Kardinal Tetra
Kraljevska neonka
Crveni neon

Poreklo:Južna Amerika, reke i manja šumska jezera u gornjem toku Rio Negra.

Ekosistem:Reke, jezera, tropska šuma.

Temperatura:20-26 °C

pH:6-6.8

DH:1-4

Dužina:do 5 cm

Životni vek:U akvarijumu dožive starost od nekoliko godina.

Ishrana:Razni račići, crvi, mada rado prihvata i razne vidove pravljenih hrana.

Izgled:Kardinal tetra je, po mišljenju mnogih akvarista, najatraktivnija akvarijumska riba.
Duguljasto telo ribe nosi dve markantne bojene linije koje potpuno pokrivaju bokove ribe. Donje crveno polje počinje iza oka preko škržnog poklopca i završava se u korenu repa. Gornja polovina bokova je obojena tirkizno plavom bojom koja kao da blesti nekom nesvakidasnjom svetloscu. Ova linija ide preko oka sve do osnove leđnog adipoznog peraja.Nalazi se tik iznad bočne linije.Kod mužjaka je ova linija izrazito prava dok je kod ženki primetno ugnuta na dole u predelu abdomena. Pomenuta plava linije je zapravo jedan od organa za komunikaciju ovih riba i služi za orijentaciju riba unutar jata u tamnim, gotovo neprovidnim, amazonskim vodama. Karakteristično je da ženke tokom mresta imaju naglašeniju crvenu boju od mužjaka, koja pred sam mrest može preći u bordo.Malo veće jato kraljevskih neonki,tih predivnih crveno plavih iskrica koje, kao da blago trepere izmedju mnoštva akvarijumskoga bilja je prizor koji retko da koga može ostaviti ravnodušnim.

Ponašanje:Izuzetno miroljubiva i aktivna riba koja preferira živu hranu mada ni mnoge oblike suvih hrana nece odbiti.
Ponekad je prilično izbirljiva i ume da odbije hranu koju je prethodno halapljivo uzimala. Ribe su veoma osetljive na kolebanje temperature kao i hvatanje i premeštanje.Česta pojava pri tome je okretanje na ledja i gluma uginule ribe.Da li riba stvarno pada u nesvest ili je to samo ritual da se eventualni predator zbuni ostaje otvoreno pitanje,u vezi sa kojim postoji dosta oprečnih misljenja.Ovo je inače karakteristicno za većinu pripadnika familije tetri.

Akvarijum:Najbolje se oseća u akvarijumu koji nije preterano osvetljen, a kvalitet vode je korektan. U takvim uslovima kardinal će pokazati zašto je riba broj jedan. Nikada ne treba da se drži samo jedna riba, a grupa od 5-6 jedinki je neki minimum. Voda treba da je mekana i kisela pH oko 6.5. Temperatura od 21 do 24ºC mada podnosi i višu temperaturu.To solidno podnošenje visih temperatura je razlog koji omogućava da mnogi hobisti ovu ribu drže u zajednici sa diskusima, što dosta autora smatra pogrešnim .Poželjna je zamena trećine vode 1-2 puta mesečno.U samom akvarijumu je neophodno obezbediti tamnija mesta za skrivanje dok je poželjno da centralni deo bude slobodan za grupisanje jata.

Mrest:Postoje mišljenja da je razmnožavanje ove ribe prilično složeno. Sam mrest je u neka prošla vremena uistinu bio retkost i vezan je za osetljivost ove vrste na prisustvo nekih jona metala (Fe,Mg...) i tadašnju upotrebu akvarijuma sa metalnim ramom (okvirom). Sa upotrebom staklenih akvarijuma lepljenih silikonom broj uspešnih mrestova ove prelepe ribe je naglo porastao. Kardinal - kraljevska neonka jeste zahtevna riba u mrestu ali je danas te njene prirodom određene zahteve sve lakše ispoštovati (naročito od početka upotrebe RO modula u savremenoj akvaristici).
Raznovrsnost ishrane je od izuzetne vaznosti kod pripreme parova za mrest.
Postoji veliki broj "tajnih" recepata u vezi sa mrestom ove vrste i pripremom vode za isti. Svi oni se svode na sledeće: mogu se mrestiti jatno i u parovima, voda - jako mekana 0.5-1.5 dH bez prisustva karbonata i jona bilo kog metala, tretirana tresetom radi uspostavljanja njene kisele reakcije.
Ribe su mreštene u opsegu pH 5.5-6.5. Obzirom da je ova vrsta veoma osetljiva na prisustvo bakterija poželjno je da mresna voda odleži posle pripreme određeno vreme. Od sterilnosti materijala i pažnje pri pripremi vode i svih potrebnih materijala zavisi krajnji uspeh. Ne kaže se slučajno da ova vrsta zahteva apotekarsku čistoću. Temperatura koja je optimalna za mrest je u granicama 23-25C. Površina osnove mresnog akvarijuma treba da bude od 600 do 900 cm2. Za jatne mrestove koriste se još veći akvarijumi (50-80 litara.) Postoje misljenja da je najbolje mrestiti ih u manjim grupicama od 6-10 komada. Osvetljenje - slabo i rasejano.
Po zavrsetku mresta roditelje obavezno odstraniti i akvarijum zastititi od bilo kakvog izvora svetla jer je ikra izuzetno osetljiva na isto. Pri temperaturi od 23 stepena iz oplodjene ikre ce se izvaliti licinke za 24-26 h, a posle 5-6 dana one počinju plivati i to je trenutak kada im treba dati prvu hranu jer su sve zalihe iz vitelusa potrošene. Kao prva hrana savetuje se infuzorija i kolovratke a kroz par dana moze se preći na ishranu ličinkama tek izležene artemije. Ovde se javljaju i prvi problemi koji su vezani za osobinu malih da se drže sakriveni u najtamnijim delovima akvarijuma a hrana pak ide ka svetlu. Zbog toga je bitno da se izbegnu sva slučajna bočna osvetljenja mresnog akvarijuma i da se on osvetljava ravnomerno veoma slabom svetlošću celom površinom.
Kroz oko 3 nedelje mlade ribice počinju da liče na roditelje i onoga trenutka kad im se pojavi plava linija prestaju sa skrivanjem i počinju da se okupljaju u jata. Ovo je jedan od najdivnijih prizora kojim su nagrađene oči samo veoma uspesnih pojedinaca. Ovo je ujedno i trenutak kada ih je potrebno prebaciti u prostraniji akvarijum kako bi rasle ravnomerno i normalno se razvijale. Tvrdoću vode je potrebno lagano povećavati i voditi računa o potrebnom nivou kalcijuma kako ne bi došlo do pojave anomalija na skeletnom sistemu mladunaca.
Mrest se u najvećem broju slučajeva odvija noću. Do samog čina najčešće dolazi tik ispod same površine vode iznad postavljenog zbunica javanske mahovine ili zbina nekog drugog sitnolisnog akvarijumskog bilja. Ribe su jako plašljive i ne treba ih uznemiravati u toku mresta. Jedan od važnih činilaca u periodu pripreme za mrest je ishrana matica. Potrebno ih je hraniti što raznovrsnije raznimm oblicima žive hrane.

Napomena:U prirodnom okruženju ove ribe žive najčešće ne više od godinu do godinuipo dana. Ovako kratak životni vek vezan je za obaveznu oskudicu, ovih kislih i tamnih voda zooplanktonom u odredjeno doba godine. Ribe obicno stignu da ostave potomstvo a zatim se jata smanjuju kao da ih iz dana u dan desetkuje neka nevidljiva sila. Ukoliko se ima u vidu i potencijalni broj predator(Vodomar,razne vrste žaba,druge ribe...) bas u to vreme onda je sasvim razumljivo zašto izuzetno mali broj jedinki doživi duboku riblju starost.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Mar 14, 2010 6:16 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Rasbora heteromorpha Serene Sky Arhiva Malih Oglasa 0 Čet Jun 29, 2017 4:25 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Neonke (Paracheirodon innesi) dejan83 Arhiva Malih Oglasa 0 Čet Maj 07, 2015 6:35 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Traznja: Kraljevska neonka - Parachei... Blue Arhiva Malih Oglasa 0 Pon Dec 15, 2014 8:41 pm Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Trigonostigma espei (Rasbora espei) -... Aquamaniac Arhiva Malih Oglasa 0 Pon Okt 06, 2014 6:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zamena za Rasbora heteromorpha - Klin... Bugiman Arhiva Malih Oglasa 0 Čet Mar 20, 2014 9:55 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License