Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 My Guppy Home (da se predstavimo :] ) Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
netcrush
Akvarista



Registrovan: 23 Jul 2011
Poruke: 193
Lokacija: Sombor/Beograd

PorukaPoslao: Pon Avg 22, 2011 2:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Akvarijum:
- dimenzije: 45x30x25 (~30l)
- podloga: oko 1cm hranljive podloge (neki "old school" recept: krtičnjak+ilovača+pesak), običan rečni šljunak - separacija 1 (3-8mm)
- osvetljenje: MH 20W (jedna sijalica Osram Halostar 64425) - stona lampa
- filtracija: pumpa za vazduh + ugaoni filter (u donjoj komori krupnije kamenje, u gornjoj filter vata (po potrebi, nekad ispod vate stavim granule aktivnog uglja). Pumpa za vazduh je neki de luks kinez Very Happy ..ima čak i ime na njoj: Atec AR-2500.
- temperatura vode 24-25C (ostale parametre vode nisam do sada proveravao)
- izmene vode: jednom nedeljno menjam 30 - 50% vode (zavisi u kakvom je stanju akvarijum). Po nekad znam i da ispraznim ceo akvarijum, najčešće kad mi je potrebno da dobro operem (ostružem) staklo. Poslednja takva intervencija je bila pre mesec dana. Voda koju dolivam je obična češmuša koju ostavim da odstoji 24h. Nevezano za izmene vode, povremeno dolivam vodu da nadomestim onu koja ispari (ovo varira stalno, od 0,5 do 2l u nedelju dana). I ovu vodu ostavljam da odstoji. Ne dodajem nikakve preparate i hemikalije.

- flora:
1. Cryprocoryne crispulata (ja mislio da je C. aponogetifolia, ali mi neki akvaristi rekli da je ova Smile )
2. Vallisneria spiralis
3. Sagitaria subtulata
4. Anubias barteri var nana

- fauna:
1. Poecilia reticulata - Gupike - oko 40ak
2. Corydoras paleatus - 2
3. Red Cherry - Kozice - mislim 5
5. i jedna bela koza Smile

nešto o meni:
U par reči: Mnogo praktičnog iskustva, malo teoretskog znanja.

Prvi akvarijum dobio jako davno... mislim 91' ili 92', kao klinac, roditelji mi kupili jedan od 50l (dobro se sećam.. ako ima Somboraca, oni će znati.. nekad bila ona staklarska radnja na Ćelavom trgu, na ćošku, pored Večernje škole, a prve ribice kupljene u jednoj, sad takođe bivšoj akvarističkoj radnji, na vencu, na ćošku preko puta Janovića Very Happy ). Pošto se roditelji nisu uopšte zanimali, a mene je to faciniralo, ja sam se uvek sam bakćao oko njega, kako sam znao i umeo, nekad sa više, nekad sa manje entuzijazma.
Dolaskom u Beograd na studije, morao sam taj 50litarac da rasformiram.. (isprva sam gajio utopističke ideje, da će možda moja mama uspeti da se brine o njemu, ali kad sam se jednom vratio i zatekao 50l zelene močvare, video sam da od mame akvariste nema ništa i lepo sve oprao, spakovao i pravac na tavan Smile )
Međutim, đavo mi nije dao mira, pa sam i ovde zapatio jedno akvarijumče. Naišao slučajno, dok sam švrljao u "beograđanci", na onu akvarističku prodavnicu u suterenu (ne znam ni da li je još uvek živa ta radnja?) i naravno, odmah me, kao magnet, privuku vodena stvorenja. Prozborim sa prodavcem koju i jebiga.. vraćam se ja u studenjak 75icom sa zelenjaka, a u ruci 30l akvarijum, stavili ga prodavac i ja u neku kartonsku kutiju i oblepili selotepom da preživi do "kuće" ..a taman sam toliko novca imao ..da sam imao više, verovatno vam danas ne bih pisao o 30, nego o 50 ili 60 litara! Very Happy

A u studentskom domu držati akvarijum, to je tek posebna priča! Posebno seliti se s njim svake godine iz sobe u sobu Very Happy ..al budala ti je budala, kako god okreneš Smile ...cimer se obradovao doduše Smile

imao bih vam još svašta pisati.. i verovatno ću vam i pisati (ako me ne banujete zbog davljenja Very Happy ), ali evo da za sad stanem, da ipak ne sabijem rat i mir u jedan post i to otdmah na početku Smile

eto toliko, pozdravljamo vas moje gupike i ja Smile


I za kraj naravno, najslađe: fotke akvarijuma (što vas najviše i zanima Smile ):

Image
Aquarium front view 1 by Svetozar Bajcev, on Flickr

Image
Aquarium front view 2 by Svetozar Bajcev, on Flickr

Image
Aquarium front view 3 by Svetozar Bajcev, on Flickr

Image
Colorfull gupp by Svetozar Bajcev, on Flickr

Image
Sarlo akrobata by Svetozar Bajcev, on Flickr

I jedan video snimak:
[youtube:a3aedbf5e5]http://www.youtube.com/v/GC4vq2tKQfw[/youtube:a3aedbf5e5]
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pon Avg 22, 2011 2:49 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

black dragon
Akvarista


Opomene: 2
Registrovan: 29 Apr 2011
Poruke: 220
Lokacija: bojnik(okolina leskovca)

PorukaPoslao: Pon Avg 22, 2011 3:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

malo vise ribica za taj akvarijum ali mi se svidja

imas malo algi na anubiji

ona kripta mi lici na usteriana
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
MiMa987
Akvarista



Registrovan: 02 Okt 2010
Poruke: 461
Lokacija: Leskovac/Beograd

PorukaPoslao: Pon Avg 22, 2011 6:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lep mali aq Smile
Svaka cast na odluci da drzis akvarijum u domu, ja sam se nosila tom mislju ali ipak odustala, tako da kad god dodjem kuci spremna sam na generalku (moji su isto tako jako zainteresovani za akvaristiku Smile ).
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
pallmall
Akvarista



Registrovan: 13 Mar 2010
Poruke: 220
Lokacija: Beograd - Žarkovo

PorukaPoslao: Pon Avg 22, 2011 7:48 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koliko sam uspeo da vidim, crna alga ti napada Anubiu. Ubaci par Sijamskih algara da srede tu situaciju i smanji malo foto period. Inače za uslove gde si, akvarijum ti lepo izgleda.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bojan
Vlasnik
Vlasnik



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pon Avg 22, 2011 8:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lepe prica Bravo Uzivaj u ribama i uci Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
netcrush
Akvarista



Registrovan: 23 Jul 2011
Poruke: 193
Lokacija: Sombor/Beograd

PorukaPoslao: Uto Avg 23, 2011 2:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala vam svima na komentarima i savetima Smile

Za crnu algu stoji.. sad sam je još i suzbio u odnosu na pre mesec dva... tada sam i kupio bio jednog sijamca baš iz tog razloga da me reši te crne bede, ali nesretnik je odmah prvu noć ispario iz akvarijuma Rolling Eyes ..akvarijum je otvorenog tipa i sijamac je verovatno iskočio u toku noći. Uglavnom, ujutru ga nije bilo unutra, a nisam mogao ni da ga pronađem okolo.

Nego, ja sam se nešto naoštrio da probam sa uvođenjem CO2 prvo. Cenim da će prijati i biljkama, da se malo razmahnu, a verujem da će se onda i alga povući.

Moram malo i gupike ipak da proredim, one su se izmrestile kod mene, početkom maja (sve je jedan okot u pitanju). Sad im je skoro 4 meseca i polako im postaje tesno unutra.

A aq i ja nismo više u studenjaku.. (mada nam se uslovi ne razlikuju opet mnogo).. 3 smo godine tamo obitavali, a evo sad je već treća godina kako sam u garsonjerici na Karaburmi.. ja sam pri kraju studija sad već ...6 ispita do kraja, mada se odužilo, a poslednje dve godine sam zverao svuda okolo sem u knjigu, ali sad sam stiso, pa će valjda uskoro biti kraj i tom poglavlju..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
netcrush
Akvarista



Registrovan: 23 Jul 2011
Poruke: 193
Lokacija: Sombor/Beograd

PorukaPoslao: Sre Avg 24, 2011 2:02 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mašala.. merio danas Serinim PH testom kiselost u akvarijumu... 8.5! Pravim CO2 DIY, pa ćemo videti šta će biti..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
netcrush
Akvarista



Registrovan: 23 Jul 2011
Poruke: 193
Lokacija: Sombor/Beograd

PorukaPoslao: Pet Avg 26, 2011 12:56 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Juče sam pustio u rad CO2.. sve po receptima sa ovog foruma.. suvi instant kvasac Dr. Otker po Nikuorovoj preporuci (hvala Nikuoro Smile ) ..iz neke teme o CO2.. boca 1.5l, dve trećine napunjena vodom, ~2 šolje šećera, počelo je da radi već nakon pola sata. Stvarno odličan recept, nema šta.

Prvo se postepeno pojačavao pritisak, pa je danas malo splasnuo i sad drži neki konstantan... sad izmereno u brojaču 34 balončića u minuti.

Danas sam konačno kompletirao i pustio u finkciju i dropchecker.. po receptu sa nekog drugog foruma.. (ono sa ampulom jugocilina i 1cm silikonskim crevom... Najteže mi je bilo napraviti rastvor KH=4 zbog merenja NaHCO3... prvo sam otišao u onu apoteku kod Londona, ali me neljubazna apotekarka isterala napolje, rekavši da oni nemaju vremena da se zamlaćiju sa takvim stvarima.. a tražio sam samo da mi izmere 3 grama sode bikarbone.. stvarno su me razočarali kako su neuljudni.. ali šta je tu je... posle sam pokušavao sam da izmerim na onoj kućnoj vagi, ali jbbga.. to nije precizno uopšte.. ..no za sad je tako, a za dalje ću se snaći na neki drugi način..

Uglavnom, recimo da sam odmerio ~3g NaHCO3, rastvorio sam tu količinu u 500ml destilovane vode i dobro promešao dok se nije sve otopilo. Po nekim proračunima, na taj način sam dobio rastvor od KH=200. Zatim sam uzeo 5ml tog dobijenog rastvora i sipao ga u 245ml destilovane vode.. to bi trebalo da daje ukupno 250ml rastvora tvrdoće KH=4.
Uzeo sam malo ovog poslednjeg rastvora i ubacio ga u "jugocilin-dropchecker" i u njega ukapao Serin PH test.. ..test je obojio rastvor u neku plavkasto-zelenkastu boju.. to bi trebalo da znači da je rastvor ok? ..verovatno sam blago preterao sa NaHCO3.. (zbog greške u merenju! Twisted Evil ) ...dropchecker je u akvarijumu već par sati i čini mi se da je još malo poplavio, tako da za sad puštam CO2 da radi.. takođe i po ribicama primećujem da je sve OK... ne pokazuju znake da im fali kiseonika... normalno se ponašaju.. s tim što ih sve novo što im ubacim u aq strašno interesuje Very Happy ..prvo su oko difuzora blejale juče jedno 3-4 sata, a sad ne odvajaju usta ( Very Happy ) od dropcheckera..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Ceratopteris thalictroides i Endler g... chaosad Tražnja 0 Pet Feb 02, 2024 2:08 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Na poklon guppy zenke! Nikola00 Na poklon 1 Uto Dec 07, 2021 5:13 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Na poklon guppy muzijaci Nikola00 Na poklon 1 Pet Dec 03, 2021 3:07 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Guppy ženke na poklon Ayrton Na poklon 2 Sre Nov 17, 2021 11:13 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Guppy pomoc DexMax Početak u akvaristici 1 Sre Okt 06, 2021 7:00 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License