Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Neonkice grickaju borcu rep Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
hesperidianblue
Akvarista

Registrovan: 18 Avg 2012

PorukaPoslao: Sub Okt 13, 2012 7:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam akvarijum skoro dva meseca, upočetku su tu bile parl danio, borac, neonke i 2 kroija. Pearl danio su bile toliko brze da ni jedna druga ribice nije mogla da dođe do hrane od njih a i grickale su borcu rep pa sam ih poklonila.

Ovaj problem sa gricaknjem se ne dešava kada ih gledam iz daljine (imam i te snimke) tada priđu ali nikad ne gricnu borca za rep, već kada priđem bliže akvarijumu, ulgavnom kada nam je ručak jer je tu sto na manje od metar ili kad sam ispred akvarijuma, možda se uznemire jer me povezuju sa hranom. Takođe borac voli da bocne korija i to samo pandu kada mu stoji na putu drugog ignoriše.

Scenario je uvek isti borac krene iz svog omiljenog kutka gde je slaba filtracija, da prošeta, pojuri neonkice a one umesto da se sklone okrenu su da ga gricnu i on se povuče i tako u krug. Repić tj peraja mu izgledaju isto kao i kada sam ga kupila ali sam ih za svaki slučaj fotografisala što sam krupnije mogla. Da li je rešenje da dodam još biljaka planirala sam sadnju za 10 dana pa da ima više mesta za skrivanje a i da ujedno misle da je to nova teritorija pa da ponovo zauzimaju. Ili ću morati i njih da poklonim ako grikanje bude učestalo.

Slike sa blicom su neprirodne pa kačim i jednu bez da se vide prave boje.
Image
Image
Tražila sam sliku nekog sličnog veil tail da uporedim peraja
Image
Image
Pravi gnezdo nedeljno verovatno ne bi da se oseća ugroženo od neonkica Rolling Eyes
borac beži (nisam uspela da uhvatim trenutak)
Image

vidi se bolje na snimku deo min1:41
http://youtu.be/Plt95Cj3a1c

Poslednji izmenio hesperidianblue dana Sub Okt 13, 2012 7:11 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sub Okt 13, 2012 7:08 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

reventon
Akvarista

Registrovan: 03 Jun 2012

PorukaPoslao: Sub Okt 13, 2012 7:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja drzim borca sa kraljevskim neonkama i nikada nisam imao slican problem... Neonke, ma koliko blizu borca bile, nikada nisu pokusale da ga ugrizu. Takodje ni borac njih nije jurio.
Primetio sam da si rekla da borac "izadje iz svog omiljenog kutka". Eto jos jedne razlike. Na primer, moj borac nema omiljeni kutak, pliva po celom akvarijumu podjednako, i medju biljkama i na cistini. Takodje nikada nije dirao ni koridorase, ni ancistruse ni kuli kuli. Jedino ponekad pojuri neku kozicu, ali to je stvarno retko. Koliko sam samo puta video da plivaju jedno pored drugog Very Happy
Izgleda da ribice, kao i ljudi, imaju svoj karakter Smile
trna88
Akvarista

Registrovan: 20 Avg 2012

PorukaPoslao: Sub Okt 13, 2012 8:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

reventon imas neku vrstu veoma mirnog i povucenog borca Smile cudni su geni Very Happy
moji borci su uvek uglavnom napadali neonke i ruckali ih laganica Very Happy
medjutim... skoro sam cuo od neke prodavacice u xyz prodavnici akvaristike kako neonke nisu ni malo naivne ribice, da su im koreni negde medju piranama Very Happy i da umeju da napadaju druge stanovnike pogotovo kada su brojcano nadmocniji kao kod tebe Very Happy eh sad, koliko tu ima istine... mada kao sto rekoh, kod mene je uvek borac tamanio neonke ma kolike bile Very Happy Very Happy

Poslednji izmenio trna88 dana Sub Okt 13, 2012 8:22 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

Razlog izmene trna88: pravopis :D
chikavili
Koristan akvarista

Registrovan: 10 Sep 2012

PorukaPoslao: Sub Okt 13, 2012 9:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

trna88 ::
...kako neonke nisu ni malo naivne ribice, da su im koreni negde medju piranama Very Happy

Neon tetra

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Actinopterygii
Order: Characiformes
Family: Characidae

Genus: Paracheirodon
Species: P. innesi

Piranha

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Actinopterygii

Subclass: Neopterygii
Infraclass: Teleostei
Order: Characiformes
Family: Characidae

Subfamily: Serrasalminae
Tribe: Piranha

Poslednji izmenio chikavili dana Sub Okt 13, 2012 9:49 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
bettas
Akvarista

Registrovan: 27 Maj 2012

PorukaPoslao: Sub Okt 13, 2012 9:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ono sto ti mogu sigurno reci da je tacno da svaka ima svoj karakter. Otkako se bavim ovim drzim uglavnom borce, i ni jedan nije bio isti, na narav mislim, od onih "finih i kulturnih" koji su kulirali sve oko sebe do onih koji nikoga nisu podnosili, ali, do sada nisam imao slucaj da mi neonke ili slicne napadaju njega a bili su mi u skoro svim kombinacijama.
reventon
Akvarista

Registrovan: 03 Jun 2012

PorukaPoslao: Ned Okt 14, 2012 12:20 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ma ovaj moj je legenda Very Happy . Istina, to mi je prvo zajednicko drzanje borca i neonki (+ ancistrus, koriji, kuli kuli i kozice koje su u istom akvarijumu) i svi zive u miru i slozi Very Happy
hesperidianblue
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Okt 14, 2012 9:31 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja zato i volim borce svaki ima drugačiji karakter i prilaze ljudima. Moj jede iz ruke ali pošto sam morala na odmor pustila sam ga da jede normalno jer nisam bila tu da da mu dajem dozirano po crvića.

Kada čistim akvarijum svi se razbeže po ćoškovima samo on dođe da bocne i da vidi šta je to upalo na njegovu teritoriju i da li je to nešto za jelo.

Posmatrala sam ih neko vreme sinoć i jutros iz daljine i nisu ga ponovo gricnule kao juče, ako vidim da to nije stalno ostaviću ih zajedno, i onako sam ih juče prvi put ugledala da to rade, možda ih je uzenimirila gužva ispred akvarijuma. Motriću mu na rep takođe jer ne mogu non stop da pazim.

A inače šeta on po celom akvarijuma, ne voli baš sredinu jer tu struji voda iz filtera pa pobegne kada ga ponese ali sa mrežicom je mnogo manje.
A omiljeno ćoše sam spomenula jer on kratko minut, dva pliva pa onda odmara na filteru i na vrhu grejača (nije topao taj deo) po min i tako u krug (a i na kladofori a nekad i na onim palma biljkama).

Sam je primetio da nema strujanja iznad filtera pa tu najčešće pravi gnezo, onda mene grize savest što nemam ženku za njega ali znam da ne bi mogli dugo zajedno.

Da li hranite borce živom hranom i gde je nabavite?
Ja sam po radnjama videla samo suvu.

Reventon ima mirnog borca, moj je negde u sredini samo voli da pojuri malo neonke (ne dira ih kao trnin88) da ih gricne, već ih samo pogleda da mu se sklone sa puta.

Sad ne znam kakav bi bio prema kozicama pošto je umereno napadan? Ali dok ne dodam još bilja o njima nemogu da razmišljam....

Ovakva je normalna situacija tj. ne gricakju se sem tog slučaja od juče, ovde borac juri tablet za korije pa onda shvati da mu se ukus ipak ne sviđa...
http://youtu.be/BN-WyhNLAfg
nsmali
Akvarista

Registrovan: 30 Sep 2011

PorukaPoslao: Pon Okt 15, 2012 1:59 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

hesperidianblue lepo ti izgleda AQ, to kao prvo, jao da imas malo plutajuceg bilja za borca banja bi mu bila...
cim pravi gnezdo znaci da mu je sve po volji... Smile
ne znam koliku temperaturu drzis u AQ ali cim pravi gnezdo prepostavljam da je 25, 26 sigurno... nemoj da preteeras je preko 27 postace mnogo agresivniji... inace ne deluje mi da ga napadaju neoneke, vise mi deluje da ih privlaci njegov rep... on je taj koji njih pojuri... e jednom u 10ak dana mu stavi ogledalo pored AQ da mu prostruju krv... valja za zdravlje...
trna88, reventon.. karakter borca je cudo... ali i trenutak...
meni je u AQ sa gupijima (2 koridorca i ancitrus)... vec dva mresta gupija su prosla i AQ mi je pun punoglavaca, vise ih jedu roditelji nego borac...kada hranim malci gupija se skupe oko borca i otimaju mu hranu, smesno izgleda... cak sam zapazio da mu neki punoglavci i rep gricnu... on samo pliva svoje i gleda gde sma ja... ima svoj cosak i kulira...
ali ume da ga uhvati ludilo... kad mu postavim ogledalo ili zenku da vidi.. e onda sve napada... jednog muzijaka gupija je pocupao za 10 min... kad sam mu zenku postavio...
hesperidianblue
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Okt 15, 2012 3:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jeste 26 stepeni je stalno, bilo je letos i do 29 sada kada je zahladilo grejač održava konstantu a sledeće leto ću morati da smislim nešto za halđenje.
Odamra on na ovim palma biljkama i kladoforma biće još biljčica krajem meseca sam planirala da sadim:-)
A odlučila sam da dodam još dve male neonkice da ih bude 7 možda će se onda osećati sigurnije pored borca, nisu ga ovih dana ponovo grickale pa ostaju:-)
To sa ogledalom nikako da probam:-) jel imaš dva akvarijuma kad imaš i ženkice?

Poslednji izmenio hesperidianblue dana Pon Okt 15, 2012 3:43 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

Razlog izmene hesperidianblue: progutana slova
nsmali
Akvarista

Registrovan: 30 Sep 2011

PorukaPoslao: Pon Okt 15, 2012 4:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

probaj to sa ogledalom... obavezno! tu ces videti koliko ti je ustvari lep borac Smile nemoj smao da pretetrujes... u 2 nedelje jednom ... 5do 10 min Smile
da imam dva... u jedan ovaj koji sma opisao... a drugi sa zenkama borca.... one mogu zajedno... pogotovo ako su iz istog mresta i ako se ne odvajaju pa vracaju...
hesperidianblue
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Okt 17, 2012 8:23 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

kupila sam dve neonkice da ih bude 7 sada ga uopšte ne
diraju:-)
hesperidianblue
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Okt 24, 2012 6:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Tih 7 ga nije diralo nekih 4,5 dana i onda su opet počeli, fali mu parčence na donjem peraju, uhvatila sam ih bar 10 puta na delu i sad moraju da idu u oglase:-(
Borac će biti sam sa čistačima i kozicama jer se smirio pa ih ne juri kao kad su tek stigle.
Samo a ne dobije bakterijsko raspadanje peraja ne znam kako ti izgleda uživo nadam se da bih prepoznala, valjda će mu zaceliti. Na slici se vidi donje peraje, gde su ga bockale, kako se iskrzalo...
Image
Master Of Puppets
Akvarista

Registrovan: 12 Apr 2012

PorukaPoslao: Sre Okt 24, 2012 6:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mislim da nisi trebala da kupujes te 2...kada su u malom jatu,onda je sve OK.Ali kada je ih vise onda umeju da se osile<isto se meni desilo sa gupikama i borcem,dok su bile 5 su jatu,sve cool,cim su se namnozile, pobesnele . . .sada drzim 5 neonkica i 5 gupija u jatu,ni slucajno vise,i sve je u redu.
hesperidianblue
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Okt 25, 2012 9:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Eh pa meni su bile takve sa 5, pa sam čitala da možda to rade jer se osećaju ugroženo pa sam im kupila još dve kao društvo i izgledalo je fino par dana i opet sve isto..Verovatno im je toliko interesantan njegov rep da misle da je hrana.

Na kraju će borac biti sam on kozice i dva korija.
Nemam više ideju koja bi ribica smela sa njim, nekako mi je sredina akvarijuma praznjikava on je uglavnom gore, prepliva pa se vrati negde među lišće sada imam plutajuću mahovinu i voli tu da se zavlači i pravi gnezdo. Koriji na dnu a sredina prazna.

Poslednji izmenio hesperidianblue dana Čet Okt 25, 2012 10:05 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Master Of Puppets
Akvarista

Registrovan: 12 Apr 2012

PorukaPoslao: Čet Okt 25, 2012 3:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hm,pa znas kako,ja imam uz borca i 5 neonki(gupike sam poklonio) korija,ancistrusa,molike(njih slobodno mozes da imas,koliko hoces) i ksifoa(muzjaka-ima onaj "produzetak" repa)...a imam i 2 ajkulice....i mir u domu...
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Neonkice sumi Tražnja 0 Ned Sep 26, 2021 4:23 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Neonkice sumi Tražnja 7 Sub Okt 03, 2020 11:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Bela izraslina na Borcu Danilo14 Bolest 12 Sub Maj 12, 2018 12:44 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 10 zanimljivosti o sijamskom borcu WoodyAllen Ribe 0 Čet Mar 10, 2016 2:07 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Promene na borcu boki1978 Bolest 10 Ned Okt 06, 2013 4:41 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker