Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Razmnožavanje riba Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temu
Objavi na Facebook
Autor Poruka
djordjije
akvarijum.org TEAM
akvarijum.org TEAMRegistrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 34
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Maj 03, 2009 12:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kod većine riba čin razmnožavanja u našem narodu zvan mrest obavlja se van tela riba u okolnoj vodi. Naravno, i kod riba ima izuzetaka, odstupanja. U akvarijumima dobro znane ribe živorotke ( ženke ) u sebi nose oplođenu ikru i rađaju razvijene žive ribice.
Kod ženki se u posebnim organima ( ovaria ) stvaraju jajašca koja naš narod zove ikra. Isto kao i ženke, mužjaci u trbušnoj duplji imaju polne žlezde ( testes ) koje luče spermu koju naš narod naziva mleč. Kod svih živorotki mužjaci se veoma lako uočavaju i razlikuju od ženki. Mužjacima je podrepno peraje pretvoreno u cevčicu – organ za oplođenje ženki koji se naziva gonopodium pomoću koga ženki ubacuje mleč kroz urogenitalni otvor. Jajovod kod ženki ima posebne šupljine u kojima se oplođuje ikra i tu ona sazreva da bi zatim ženke rađale krupne žive već razvijene ribice. U drugim šupljinama jajovoda ženke, mleč se uskladišti i pošto se ženke porode ovaj mleč oplođava ikru bez ponovnog parenja ženke. Tako ženka bez parenja može nekoliko puta da se porodi, u svakom porođaju sa manjim brojem riba. Tako ženka može da čuva mleč sposobnu za oplodnju i do 14 meseci!
Bremenitost ženki živorotki koja je inače veoma uočljiva ne možemo upoređivati sa bremenitošću ženki sisara kod kojih je plod vezan za krvotok majke sa pupčanom vrpcom i tako prima hranu. Kod živorodih riba plod se razvija iz ikre koja nema vezu sa telom majke, već se u ikri razvija larva i hrani se iz bogato hranljive žumančane kesice. Ponekad usled neodgovarajućih uslova, ženka živorotke „pobaci” izbacujući pored slabo razvijenih, obično mrtvih ribica I krupna zrnca neoplođene ikre.
Većina riba, odmah iz analnog otvora, ispred podrepnog peraja , ima urogenitalni otvor koji se još naziva I urogenitalna bradvica I ovde se završavaju izlazi polnih žlezda I mokrovod. Urogenitalna bradavica je kod većine riba uočljiva u vreme pred I za vreme mresta. Tako kod skalara pred mrest se pojavljuje legalica, kod mužjaka je ona tanja I duža a kod ženki je kraća I nešto zdepastija. Posle mresta im se legalice povuku. Ženka gavčice, naše male ribe iz slatkih voda pred mrest ispušta legalicu dugu 5 – 6 cm, iako je ona sama jedva duga 10 cm. Ovom legalicom ikru polaže isključivo u telo rečne školjke. Mužjak nema legalicu, on mleč ispušta ispred školjke koja ga disenjem usisa I tako mleč dospe do ikre da bi je oplodio.
Razmnožavanje riba u prirodnim uslovima je određeno ustaljenim godišnjim promenama klime. Na našoj geografskoj širini je to uslovljeno porastom toplote, u tropskim predelima razmnožavanje riba je u tesnoj vezi sa nailaskom doba kiša. U akvasrijumskim uslovima obično podizanjem toplote za 2 – 3 ºC ili delimičnom promenom, osveženjem vode ili smanjenjem tvrdoće pobuđujemo ribama nagon za razmnožavanjem. Osnovni preduslov za uspešno razmnožavanje je da se ženka dobro napuni ikrom I da se mužjak pripremi za mrest, što on obično pokazuje dobijanjem lepših, življih boja, a neki u vreme mresta postaju i znatno ratoborniji.
Ribe se najradije mreste u sredini koja im najbolje odgovara I gde se osećaju potpuno bezbedne. U vreme mresta ribe ne smemo uznemiravati naglim promenama toplote ili lupom koja će ih plašiti, naglim pokretima pred akvarijumom, promenom uobičajenog osvetljenja…
Jednostavno, u vreme mresta ribe trebaju potpun mir i spokojstvo. Za uspešan mrest treba pre svega odgovarajući mrestlišni akvarijum sa vodom određene tvrdoće I pH vrdnosti, toplote, svetla, odgovarajuća dubina vode I bilje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor


PorukaPoslao: Ned Maj 03, 2009 12:47 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

nikouro
Urednik
UrednikRegistrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Sub Feb 09, 2013 1:55 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh


LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temu
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Zašto se riba razboli? LouzaWeah Bolest 3 Pon Apr 26, 2021 8:32 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 40 L akvarijum, savet za broj riba uki01 Ribe 4 Čet Apr 15, 2021 4:10 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ime riba ? Trifke98 Afrički ciklidi 1 Čet Apr 08, 2021 10:13 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Koja je ovo riba Milorad Ribe 2 Sub Mar 27, 2021 10:06 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potreban višak riba sputnik8 Arhiva Malih Oglasa 2 Sre Dec 23, 2020 11:06 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 
eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License