Autor |
Poruka |
Kibo-Chan
Akvarista

Registrovan: 18 Mar 2013
|
evo upravo sam dobavila neki recni pesak granulacije 2-3 mm.I kontala sam da je ok izaprala sam ga dobro u vrucoj vodi i reko da probam da testiram saku te stvari u sircetu.I kada sam spustila kamencice te sitne u sirce oko njih se krenula dizati kao oblacici poput dima cigarete,na to me podseca.Zatim sam iz fola drugu saku ubacila u vodonik peroksid cisto da proverim kad je i tamo bila slicna reakcija.Da li je ovo bezbedno za akvarijum.? |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Moca
Akvarista

Registrovan: 14 Apr 2013
|
To su normalne reakcije zato sto taj pesak nije inertan kao npr. kvarcni.
Ko ga koristi sigurno ce ti preneti svoja iskustva, uskoro.Nemoj ga bacati. |
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
Aj' za sirce i mogu da razumem zasto peni, ali to sto H2O2 peni upucuje na moguce prisustvo orgaske materije... Nisam siguran sta da mislim. |
|
|
   |
 |
Kibo-Chan
Akvarista

|
isprala sam dobro tu sacicu i bilo je prljavo ali nisam prokuvala pesak.I onda sam preko njega ubacila dosta peroksida 3postotnog i imao je reakciju.Nisam pametna sada da li je ovo bezbedno ili ne... |
|
|
   |
 |
Kibo-Chan
Akvarista

|
ne mogu to da okarakterisem kao da peni..vise kao da se podize prasina oko njega,ni jedna reakcija nije intenzivna i jaka kao sto je bilo u slucaju onog videa na yt gde kamen preliju sa sonom kiselinom.Ali u svakom slucaju postoji reakcija. |
|
|
   |
 |
Moca
Akvarista

|
Sad sam video sta ti se desilo sa akvarijumom...
Gde ti je onaj kvarc sto si imala?Mozes slobodno da ga vratis i da mu dodas malo osmokota ili tanak sloj zemlje koja se preporucuje na forumu,pa preko nje kvarc.Ima dosta tema o podlozi,citaj.
Ne treba biljkama recni pesak da bi rasle. |
|
|
   |
 |
Kibo-Chan
Akvarista

|
taj pesak je bas pesak.granulacije milimatar. |
|
|
   |
 |
Moca
Akvarista

|
U tom slucaju,odustani od njega.To zna brzo da zabetonira.
U recnom ima svega,tesko ces ga oprati,a i kad je cist reaguje na vodu,tj. rastvara se i nikad neces znati kakva ti je voda.Ovome se covek i prilagodi,narocito ako imas dosta biljaka ali ako ima skoljkica PH ti nikad nece biti stabilan,a to ribe bas i ne gotive.Bar tako kazu... |
|
|
   |
 |
Kibo-Chan
Akvarista

|
ovo mi je bas sitno i ribe mute vodu jako svaki pokusaj reljefa koji sam bila stavljala je bukvalno potpuno propao.Sad uopste namam pojma sta da radim,dal da mecem taj stari pesak ili ne?da li da ipak ubacim taj recni o kojem namam pojma.? |
|
|
   |
 |
Moca
Akvarista

|
Reljef tezi da se poravnja i kad imas krupniji.Sitni je los iz vise razloga,nemoj da ga vracas.
Ako bas moras da ubacis taj recni,onda sadi brzorastuce biljke i ubaci armiju puzeva,a ribe kad dodje jesen,he,he.Ja bih tako,za svaki slucaj,nisam ga nikad koristio.
Racunam,biljke ce brzo da usvajaju materije iz vode,a puzevi ce uzimati sta biljkama ne treba,za izgradnju kucica,a za to vreme ak. ce se pravilno ciklirati i bice spreman za ribice. |
|
|
   |
 |
Kibo-Chan
Akvarista

|
bacila sam ono sto sam imala.Videcu da sutra odem do nekog pet shope da vidim koliko kosta kvarcni sljunak.Ili do stovarista...videcu... |
|
|
   |
 |
Kibo-Chan
Akvarista

|
bacila sam ono sto sam imala.Videcu da sutra odem do nekog pet shope da vidim koliko kosta kvarcni sljunak.Ili do stovarista...videcu... |
|
|
   |
 |
Moca
Akvarista

|
Najbolje tako,ne trebaju ti dodatna cimanja,prakticno si tek krenula sa akvaristikom.
Sve najbolje |
|
|
   |
 |
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010
|
Ako nije veliki akvarijum nije strasno ici na kupovnu varijantu podloge ali mislim da bi recni sljunak (ne pesak) bio dobar iako malo peni. |
|
|
   |
 |
Kibo-Chan
Akvarista

|
sutra ga popravljam.upitanju je 80 litara |
|
|
   |