|
|
|
Autor |
Poruka |
Bojan
Vlasnik

Registrovan: 25 Feb 2009
|
Mehanicka filtracija:
Tokom mehanicke filtracije krute stvari se zaustavljaju na filteru, one ipak ostaju deo akvarijuma dok se sredstvo ne zameni ili ocisti. Ono sto se najcesce upotrebljava je sinteticka vata, sundjer i sljunak.
Hemijska filtracija:
Za ovaj proces se koriste sredstva koja menjaju hemijski sastav vode, na primer promena pH pomocu treseta, sredstva za smanjenje tvrdoce ionskim izmenjivacima te uklanjanje produkata metabolizma aktivnim ugljem. Hemijska sredstva takodje zaustavljaju mehanicki krute stvari.
Bioloska filtracija:
Pod bioloskom filtracijom podrazumevamo umnozavanje prirodne populacije bakterija koje upravljaju ciklusom kiseonika osiguravajuci im potrebne uslove. Protok vode kroz filter osigurava stalan dotok otpadnih stvari i kiseonika. Bioloska filtracija se obavlja u svakom mehanickom ili hemijskom filteru koji se ostavlja netaknut dovoljno dugo da bi se mogla razviti populacija bakterija. Osim vec pomenutih mehanickih filtera, to su i plastika, keramika... |
|
|
     |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
n.ekv
Akvarista

Registrovan: 16 Mar 2009
|
Vredi dodati da pored aerobih, postoje i anaerobne bakterije takodje korisne za biolosku filtraciju vode. Kod onih kojima je potrebno dosta kiseonika, najbolji sistemi su VLAZNO-SUVO! Naime, najpogodniji za to je TOP filter. Top filter je filter koji stoji iznad akvarijuma, dok motorna pumpa sipa vodu na njega. Kao filter medeiji u njemu se koriste razne bio-podloge tipa biosundjeri, keramicke perle, dzakovi od krompira, plasticne porozne kuglice...Mana mu je sto motorna pumpa stoji u akvarijumu i sto se lako i brzo zaprlja medij. Da bi se to izbeglo, najprakticnije je da pumpa stoji u filteru koji obavlja mehanicku filtraciju, a dalje voda da ide uz pomoc pumpe, dakle iz komore za cistu vodu filtera, u TOP filter. Takodje, bio filter se moze napraviti tako da mlaz vode konstantno prevrce pesak u posudi iz koje se dalje voda preliva u akvarijum. |
|
|
    |
 |
gari1809
Akvarista

Registrovan: 06 Jun 2010
|
nesto sam gledao u pet centru, razgovarao sa prodavcem i generalno sam bio nezadovoljan njegovim odgovorom. naime dali je moguce da se kao sloj filtera a umesto keramickih perli i plasticnih kuglica ubace isecene plasticne slamcice duzine oko 1 cm a ciji je unutrasnji precnik oko 4 mm. mozda je smesno ali nemam koga drugo da pitam. |
|
|
    |
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
pored isecenih plasticnih slamcica u diy varijanti moguce je odraditi i od mrezice za komarce ili plasticne mreze sa pranje posudja. ono sto je najbitnije u celoj prici jeste da bioloska filtracija deluje i da se na njoj razvijaju populacije bakterija. ja u svom filteru imam diy bio kugle napravljene od mreze protiv komaraca, i pored njih koristim i keramicke valjke . |
|
|
   |
 |
|
|
|