Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Hmmm... moje poceticko zapazanje Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Konfucije
Akvarista

Registrovan: 23 Avg 2013

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 6:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nesto sto nisam nigdje procitao...
Akvarij 15litara, filter Atman F301, svijetlo Stolna lampa, grijac nema, temperatura 24/25C, vec ranije sam spominjao da sam akvarij kupio samo da smjestim ribice dok veliki akvarij ne bude gotov. Od stanovnistva imam 3 odrasle Guppy (2Z i 1M), 15ak Guppy bebica od 8mm do 12mm, 2 Anicitrusa 4cm, 1 Cory 3cm, 7 kozica (5 velikih, 2 malene, a jedna velika nosi jaja) i nekoliko barskih puzeva. Flora nesto javanske mahovine i zeru riccije.
E sada, pitanje, da li je ovo uobicajeno i normalno? Anciji se ponasaju kako sam i citao o njima kako na ovom forumu, tako i na drugim mjestima. Cory je miran i pasivan, predpostavljam da je takav jer je sam i usamljen.3 odrasle Guppy vecinu vremena provode ljencareci na dnu, izlaze na povrsinu kada ih hranim ili kada ih ovaj manijak od muzijaka ganja, a koliko sam citao Guppy su ribice gornjeg plana. Zasto su toliko na dnu i donjem dijelu akvarijuma? Male gupi cesto ceprkaju po mahovini i cesto grickaju puzeve! Ni to nisam nigdje procitao. Kozice, ove vece (1.5/2cm) luduju po akvarijumu, najaktivnije su, plivaju posvuda opusteno i cesto tjeraju ancije sa panja.do sada sam procitao da se kozice najcesce skrivaju u mahovini, a ove moje ne.
Da li je sve ovo normalno ili su moji stanovnici ludi hibridi iz fukosime Very Happy

Takodjer javanska mahovina mi nije nesto, tamne je boje, kao da umire. da li je moguce da stagnira jer je gupi malci cupkaju ili sta vec?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 6:36 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Konfucije
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 6:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jos da dodam: Gupi zenke cesto nesto grickaju po coskovima akvarijuma, mada nemam vidljivih algi. Takodjer sve tri gupi kada ne ljencare na dnu dok cekaju da hrana ne potone obozavaju da budu na vrhu/gornjem dijelu filtera te se tu smjenjuju, kao da im prijaju vibracije. kada one nisu tu obavezno dodju 3-4 male gupike. isto ima u jednom uglu sacica kamencica medju kojima gupike nesto traze i kopaju, naravno kada nisu kozice tu koje i njih otjeraju. stavio sam foto aparat da se puni baterija, ali morat cu vam sve to uslikati.
Ana zeka
Akvarista

Registrovan: 02 Dec 2013

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 6:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako sam dobro razumela trenutno drzis 28ribica u ak od 15l ne racunajuci puzeve....
Ja isto imam problem sa velikim akvarijumom ali sam ga kakog takvog ciklirala i u njemu trenutno imam 10 ribica,istu pumpu isto osvetljenje i imam grejac u njemu...
Moje misljenje kao pocetnika je da isuvise mnogo stanovnika imas u tom malom akvarijumu.
Vrv je problem u prostoru i da su ribe pod stresom pa im je i ponasanje cudno.
Primer imam 2 ksifo zenke bez muzjaka u ak a pored njih i 2 gupi muzjaka.Nisu u pocetku bile agresivne,vrlo mirne ali kasnije su mi ocerupale oba muzjaka i morala sam ih prebaciti u manji ak...Agresivnost se smanjila ali zbog malog prostora su idalje agresivne i cudno se ponasaju....
Mahovina mozda nema dovoljno kiseonika i svetlosti pa propada mozda zbog toga....
Ovo je moje misljenje i naglasicu da sam pocetnik...
Cvrc
Akvarista

Registrovan: 10 Jul 2011

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 6:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moje misljenje je da ti previse izvodis gluposti i experimentises sa tim jadnim ribama. Pratio sam do sad "teme" i to je opsti zakljucak.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Konfucije
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 6:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

akvarij ima areaciju, i nije pretrpan.samo su gupi odrasle, sve ostale su bebe. Evo fotka, izgleda da u njemu nista nema Very Happy

Image
Konfucije
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 7:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cvrc, ne eksperimentisem vise nista. Eksperimentisao sam sa 3 gupi i to je bilo to. Pa nisam bas sadista Very Happy , ali hajde, ako ti vec tako mislis. Trudim se da im pruzim sta im treba u okviru svojih financijskih mogucnosti.
Cvrc
Akvarista

Registrovan: 10 Jul 2011

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 7:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa sta ocekujes da ce rasti od te lampe ?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Šan
Akvarista

Registrovan: 13 Avg 2013

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 7:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Treba ti jače i direktno osvetljenje ako hoćeš normalan rast biljaka, a bogami i životinja.

A ribe ti se tako ponašaju jer nemaju gde, imaš kozice koje su dole i zauzele su čak i anciju njegovo mesto, a gupike ti se trpaju koliko god ti mislio da imaju mesta, a što više rastu bebe to će ti gore biti...
TheDoVla
Akvarista

Registrovan: 26 Sep 2013

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 8:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Konfucije ::
akvarij ima areaciju, i nije pretrpan.samo su gupi odrasle, sve ostale su bebe.]

Ma nije. Wink A ti bi voleo da zivis u restoranu ili trznom centru? Taj akvarijum i nije za ribe, vez za kozice i puzeve! A ako nije problem da mi odgovoris, sta planiras sa tim ribama kad odrastu?
Pa nisam bas sadista Very Happy , ali hajde, ako ti vec tako mislis.

Da sam na tvom mestu razmislio bih malo bolje pre nego sto bih ovo napisao!!!

Trudim se da im pruzim sta im treba u okviru svojih financijskih mogucnosti.

Ne znam koga lazes, sebe ili nas? Ponavaljam, taj akvarijum je po meni samo za kozice, a ne za ribe! Ako vec nemas finasijskih mogucnosti uzmes lepo zamenis ribice za kozice. Wink

I bilo bi lepo da pocnes da slusas savete ljudi sa foruma jer u suprotnom sve sto ti bilo ko napise nema svrhu!!! Nadam se da ces malo razmisliti o svojim postupcima jer to su ipak ziva bica i promeniti nesto... Wink
simici789
Akvarista

Registrovan: 12 Jan 2012

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 9:18 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Konfucije,
(makar se kolege naljutile Smile ), ako su ti samo 3 odrasle ribe u 15l nije u tome problem.
Koliko sam te ja shvatila to im i nije predvidjen akvarijum za stalni dom, i spremas veci.
Da li ti je ovaj akvarijum cikliran, koliko dugo je "radio" pre unosa ribica, kakva mu je filtracija, pre je u tome problem.
Gupike su, recimo, izrazito vesele i "nestasne" i stalno aktivne, tako da ovima kod tebe verovatno nesto fali , rekla bih kvalitet vode.
Kod ovako malih akvarijuma, posebno sa vecim brojem stanovnika, bitno je da redovno odrzavas higijenu, menjas vodu i "usisavas" dno - sto tebi ne bi trebalo da bude problem jer nemas podlogu. Ako mozes finansijski, dodaj neku kulturu korisnih bakterija (Nitrivec ili nesto slicno), ili neki kondicioner za vodu (FFM), ako nisi dovoljno ciklirao akvarijum pre unosa ribica, pomoci ce im sigurno.
Kozice nece nista anciju, ne boj se Smile.
TheDoVla
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 9:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

simici789 ::
Konfucije,
(makar se kolege naljutile Smile ), ako su ti samo 3 odrasle ribe u 15l nije u tome problem.

cestitka

Gupike su, recimo, izrazito vesele i "nestasne" i stalno aktivne, tako da ovima kod tebe verovatno nesto fali , rekla bih kvalitet vode.

A nije ti palo na pamet da im fali to sto je previse riba u 15l???

greska

Kozice nece nista anciju, ne boj se Smile.

Nece mu sigurno ali to nije bila poenta onog sto je Šan napisao. Wink

Šan ::
A ribe ti se tako ponašaju jer nemaju gde, imaš kozice koje su dole i zauzele su čak i anciju njegovo mesto

Opet ponavljam, taj akvarijum je za kozice i puzeve!!!
Ana zeka
Akvarista

Registrovan: 02 Dec 2013

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 10:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dzaba pisete.....
Najbolje je ovako sto pre prebacuj to u veci akvarijum i taj mali neki ti sluzi za karantin ili nesto drugo......
simici789
Akvarista

Registrovan: 12 Jan 2012

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 10:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ponavljam uzrok losem stanju riba nije tri odrasle gupike u 15l akvarijuma.
Uzrok moze biti lose odrzavanje i nehigijena ili nedovoljno cikliran akvarijum. Hajde da damo neki konkretan predlog za ovo privremeno (ako sam ja dobro shvatila) boraviste - recimo dodaj bakterije ili zameni deo vode odstojalom, ili ocisti dno... Neka me neko od iskusnijih kolega ispravi ako gresim Rolling Eyes
Ja inace drzim mladj platika u 16l akvarijumu (pre toga u 10l akvarijumu) i odgovorno tvrdim da su ribice zdrave, lepe i vesele, a cim porastu dovoljno sele se u veliki zajednicki akvarijum. Moj "mali" akvarijum je jako ubiljen, dobro zacikliran i redovno odrzavan , pa po tome sudim da je problem u necemu od navedenog. A, inace, sta bi sada trebalo da uradi sa ribama dok ne stigne veci akvarijum.....
TheDoVla
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 10:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ponavljam uzrok losem stanju riba nije tri odrasle gupike u 15l akvarijuma.

Covek ima u akvarijumu od 15l 3 odrasle gupy, ali i 2 ancija od 4cm i korija od 3cm i 5 velikih kozica i 2 male. Mozda za tebe to ije mnogo i mozda ti mislis da je to ok. U tom slucaju cestitka

Inace, ljudi su i u logorima prezivljavali... Wink

Ja inace drzim mladj platika u 16l akvarijumu (pre toga u 10l akvarijumu) i odgovorno tvrdim da su ribice zdrave, lepe i vesele, a cim porastu dovoljno sele se u veliki zajednicki akvarijum.

Pa sam si lepo napisao...

a cim porastu dovoljno sele se u veliki zajednicki akvarijum.

Mladj i odrasle ribe nisu isto, a po meni bilo koje ribe u akvarijumu od 15l su prevelike!!! Eventualno par brigitae ili mikrorazbora, ali i to je besmisleno jer su ribe jatne i ne bi se prirodno ponasale!
Looniz
Akvarista

Registrovan: 08 Dec 2012

PorukaPoslao: Ned Dec 22, 2013 10:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dovla bas voli da citira Smile
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Kako nabaviti nesto zivo sa moje loka... minimalist Morska Akvaristika 3 Pon Avg 19, 2024 7:28 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zapazanje vezano za filtraciju Milivoje Lampa Filteri i pumpe 4 Pon Nov 13, 2023 9:43 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Da li su moje ribice skotne, pomoc (g... Likan Početak u akvaristici 11 Pet Sep 13, 2019 8:46 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Moje bastensko jezerce Barakuda1971 Vrtna Jezerca 0 Čet Jul 11, 2019 3:59 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Panj iz moje postavke HORUS Arhiva Malih Oglasa 0 Pet Dec 14, 2018 12:31 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker