Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Prvi holandski akvarijum Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Bugiman
Akvarista

Registrovan: 12 Mar 2014

PorukaPoslao: Sre Mar 12, 2014 11:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zdravo svima, posto mi se jako svidjaju holandski akvarijumi resio sam da i ja napravim jedan u svome stanu. Do sad nisam drzao neke zahtevnije biljke, uglavnom su to bile kripte, nana i jos par nezahtevnih biljaka.
Pre nedelju dana resio sam da izvucem iz podruma stari akvarijum dimenzija 80x45x45cm malo ga sredio napravio haubu od iverice 2cm u koju sam ugradio rasvetu.

Pa da pocnem predstavljanje:

Akvarijum:
80x45x45cm oko 160l, staklo 8mm,]

Rasveta:
6xT8 18w, od neonki tu su sylvania luxline plus 865 18w 4kom, philips aquarel 18w 1kom i neka neonka od 20000k kupljena u pet shopu takodje od 18w.

Filtracija: Atman EF4 protoka 1200l/h ali realne snage ne vece od 900l/h.

Co2:
Diy varijanta kvasac-secer od prilike 1-2 mehura/sec.

Podloga:
mesavina svetlog i tamnog baltickog treseta stavljena dovoljno da prekrije dno akvarijuma u sloju oko 1-2cm, preko toga posute kuglice FitoCote 10g (20:8:10), stavljena mrezica za komarce i preko mrezice nasut pesak granulacije 2-4mm pomesan sa belim kvarcnim peskom od 1-2mm.

Djubrenje:
KNO3, KH2PO4, mikroelementi Rainforest.
Doziranje ce biti po EI sistemu sa naravno velikom nedeljnom izmenom vode od 50%.

Od biljaka zasadjeno:
-Alternathera roseafolia,
-Eleoharis parvula,
-Heteranthera zosterofolia,
-Hemiantus micranomoides (HM),
-Limofila aromatica,
-Higrophila polisperma,
-Rotala rotundifolia,
-Hidrocotile disecta,
-Marselea hirusta,
-Hedyotis salzmannii.

Trenutno nemam nista od riva u akvarijumu.

Akvarijum je star nekoliko dana s tim da je doslo do moje greske jer sam stavio sitan pesak kao podlogu takozvana nula pa sam nakon 2 dana rasformirao akvarijum i ubacio novi pesak.

Posto vidim da ima dosta iskusnih kolega medju vama voleo bi da ostavite neki komentar, date predloge, kritike (covek se uci dok je ziv) Smile i uputite me na pravi put Smile.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sre Mar 12, 2014 11:10 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Mar 12, 2014 11:25 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vecina biljaka je iz Rainforesta a ostatak od kolega akvarista. Ovim putem bi hteo da se zahvalim svima.

Nakon sadjenja biljaka stanje je bilo ovakvo:

Image
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Mar 12, 2014 11:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nakon dva dana od sadjenja akvarijum je izgledao ovako:

Image

Jedna slika gde se vidi ceo akvarijum...

Image
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Mar 12, 2014 11:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Slika gde se vidi kako su neonke smestene u poklopac.

Image
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Mar 12, 2014 11:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zatim je doslo do problema primetio sam da Heteranthera zosterofolia pusta prevelike korene po celom stablu i utvrdio sam citajuci clanke na forumima da je to zbog toga sto sam kao podlogu koristio mnogo sitan pesak (takozvana nula) i biljke biljke nisu imale dotok djubriva do korena. Zatim sam primetio da su se u pesku stvorili veliki vazdusni cepovi i odlucio sam da promenim pesak.

Stavljen je pesak vece granulacije i ponovo su zasadjene biljke sa malo drugacijim rasporedom.

Image

Malo neuspelog photoshopa Very Happy ....

Image
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Mar 12, 2014 11:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Malo detalja levog i desnog dela akvarijuma...

Image

Image
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Mar 12, 2014 11:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Takodje imam jedno pitanje, posto sam biljke zasadio relativno skoro, pre nekoliko dana, da li je potrebno da krenem sa dodavanjem mikro i makro elemenata ili da sacekam jos malo da mi treset ne bi pravio problem?

Takodje prihvatam sve kritike, predloge, savete jer sam nov u svemu ovome Very Happy

Pa kolege sta da vam kazem osim UDRITE! Very Happy
riziko
Akvarista

Registrovan: 27 Nov 2012

PorukaPoslao: Čet Mar 13, 2014 12:05 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bice to lep akvarijum. Samo napred!
vorens
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 03 Apr 2012

PorukaPoslao: Čet Mar 13, 2014 12:06 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pozdrav za novog kolegu..moja pitanja su sledeca..vidim da si napisao da si uzeo od foresta mikro elemente,koliko ih dodajes?kao i kno3 i kh2po4 koliko ppm dodajes?i vidim da nisi napisao k2so4 jel si zaboravio da napises ili ga uopste ne dodajes..jer djubrenje po EI sistemu je da dodajes sve posebno svaki drugi dan...ja sam takodje stavio u podlogu fito cote i deluje mi da je dobro,nema neke razlike da su biljke bolje napredovale sa osmokotom..
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Mar 13, 2014 4:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Trenutno ne dodajem ni mikro ni makro elemente, posto je podloga jos uvek sveza pa se plasim da ne predoziram jer nemam testere i ne znam koliko cega trenutno imam u vodi. Ako gresim sto ne dodajem mikro i makro od pocetka slobodno mi kazite vec su spremljeni. Smile

Sto se tice mikroelemenata kupljene su 4 kesice od rainforesta i sve 4 ubacene u 400ml destilovane vode, po mojoj racunici 10ml na 140l vode koliko je u mom akvarijumu povecava gvozdje za 0.5ppm. Sto se tice makroelemenata dodajem ih posebno i to da 8ml poveca Kno3 za 8ppm a 10ml Kh2Po4 povecava za 1ppm. K2So4 nisam planirao da dodajem jer sam procitao da nije potreban ako se sipa voda direkt sa cesme, ispravite me ako gresim.

Po ovome nedeljno bi u akvarijum dodao:
-Kno3=24ppm,
-Kh2Po4=3ppm,
-K2So4=18ppm (to je kolicina kalijuma na nedeljnom nivou iz predhodnih elemenata i plus iz cesmovace)
-Fe=1.5ppm.

E sad zanima me da li je ovo ok za pocetak ili da smanjim kolicinu i da li da krenem vec sa djubrenjem ili da sacekam malo da se podloga isposti?
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Mar 13, 2014 4:16 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Naravno ubacivao bi naizmenicno jedan dan makro a jedan dan mikro i sedmog dana bi bila zamena vode 50%.
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Mar 13, 2014 4:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E da jos da napomenem da se Co2 ubacuje preko staklenog difuzera a svetlo je preko tajmera namesteno na 9h dnevno.
vorens
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 03 Apr 2012

PorukaPoslao: Čet Mar 13, 2014 4:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ovako,posto tebi ni malo nije ubiljen akvarijum ti si uzeo gornje ciljne vrednosti sto nije bas dobro.ako ti je slabo ubiljen akvarijum kao sto jeste,ipak bi ti preporucio da ubacujes sledece ciljne vrednosti:

KNO3-22 PPM
K2SO4-25 PPM
KH2PO4-1 PPM
FE-0.5 PPM

to neka ti bude za sad na nedeljnom nivou,pa ce lako da se promeni,mnogo su velike tvoje ciljne vrednosti za start i sa slabim biljkama.sto se tice kalijuma,ti dodajes tih 18 ppm iz KNO3 ali ostatak koji ne dostaje moras da dodas iz K2SO4..uz sve to moras da imas dobro svetlo,co2 treba da ti bude 30 ppm minimum i menjanje (resetovanje) vode na nedeljnom nivou 50%..
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Mar 13, 2014 4:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo par slika slikanih danas znaci treci dan nakon formiranja akvarijuma....

Image

Image

I jedan detalj polisperme koja se neverovatno brzo primila iz emerznog uzgoja Smile

Image
Bugiman
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Mar 13, 2014 4:25 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala drug na odgovoru, svaki savet je dobro dosao. Ok, pocecu sa manjim dozama kao sto si rekao, e sad trazio sam K2So4 ili KCL ali ih nisam uspeo naci u nisu, ali necu odustati moram ga naci.

Sto se tice Co2 nemam drop cheker da bi izmerio koncentraciju ali mislim da je otapanje sasvim zadovoljavajuce jer sam juce povecao Co2 na nekih 2mehura/s tj ubacio sam jos jednu flasu od 2l mesavine secer-kvasac i usmerio izlaz filtera direktno na stakleni difuzer tako da sitni mehurici lete po akvarijumu. Svetlo je oprilike 0.78w/l i planiram jos jednu neonku 865 ali malo kasnije.

Trenutno vrsim izmenu vode 50% svaki treci dan. Pitanje: da li pije vodu ako ubacujem jedan dan makro, sledeci dan mikro pa treci dan promena vode pa opet u krug bar u prvih 3-4nedelje?
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Akvarijum bolni pocetak! bogida Akvarijumi 0 Čet Okt 10, 2024 8:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum bolni pocetak! bogida Akvarijumi 0 Čet Okt 10, 2024 6:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 4 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker