Autor |
Poruka |
dakillis
Akvarista
Registrovan: 11 Feb 2012
|
Puževi koji su terminatori za ostale puževe!
slika je sa neta.
Odlični su za istrebljivanje svih ostalih puževa.Imao sam :malezijeske puževe,barske puževe,Family Physidae i Amazonce (velike jedinke).Sve su pojele Helene počevši od najmanjih a ove najveće su ostavile za kraj.
Za malezijce ne marim uopšte jer su bili nemogući za istrebiti(nema šta nisam pokušao ali uvek poneki preživi).Žao mi je jedino Amazonaca ali šta je tu je,nemože se očigledno držati ništa sa Helenama.Akvarijum sam promenuo i napravio manji od 160Lit i po veličini ove Helene odgovaraju.
Prelepi puževi za držanje.Imam ih 10 komada(već 4 meseca) ali ne vidim da se razmnožavaju.Ono što znam da Helena puževi nisu hermafroditi već se izdvajaju mužijak i ženka radi reprodukcije.
Navodno ovi puževi legu po jedno jaje ili tek nešto više,možda dva ili tri jajašca.Inače su preko dana slabije aktivni a noću kreću u pohode.
Ono što mene interesuje da li postoji nešto čime bi im pospešio reprodukciju?
tipa hrana,možda neki uslovi vezani za vodu ili ....
Slobodno pišite i pomozite,svaki savet je dobrodošao.
Hvala i veliki pozz za sve |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
reventon
Akvarista
Registrovan: 03 Jun 2012
|
Da, i meni su poubijale ogromne amazonce
Sto se tice razmnozavanja, mislim da su veoma nepredvidive. Drzao sam dve helene koje nisu radile nista drugo osim ubijale druge puzeve. Nisu se razmnozavale uopste, a imao sam ih mesecima. A onda, jednog dana, bum! Primetim 4 bebca helene kako setaju po akvarijumu. Sada su vec i oni odrasli i nadam se da ce se i oni razmnozavati |
|
|
|
|
Bojan98nbgd
Akvarista
Opomene: 1
Registrovan: 12 Dec 2011
|
Ja sam jedina osoba kojoj Helenice nisu poklale amazonce,moje su se razmnozile odavno a mnoge jedinke su i dalje male,mada ima dobrih 4-5 velikih. |
|
|
|
|
Looniz
Akvarista
Registrovan: 08 Dec 2012
|
Moja helena zivi u slozi sa Neritom U pocetku je bilo carkanja, dok se nisu upoznali |
|
|
|
|
reventon
Akvarista
Registrovan: 03 Jun 2012
|
Ja sam vise puta razmisljao o nekim drugim puzevima, ali ne bi se zezao s 5 ljutih helena |
|
|
|
|
CTale
Akvarista
Registrovan: 28 Jul 2010
|
Bojan98nbgd :: |
Ja sam jedina osoba kojoj Helenice nisu poklale amazonce,moje su se razmnozile odavno a mnoge jedinke su i dalje male,mada ima dobrih 4-5 velikih. |
Nisi, i kod mene žive 3 odrasla primerka amazonaza uz dosta helena. Skoro sam mislio da jednom od njih nema spasa kad sam video da su ga napale 4-5 helena, ali on je samo otpuzao dalje. |
|
|
|
|
dakillis
Akvarista
|
Hteo bih i Nerita puževe da uzmem jer su stvarno lepi puževi i korisni za alge ali me je prosto strah da budu sa Helenama.
U svakom slučaju hvala na odgovorima i konsultacijama.
Ako imate još nešto vezano za Helene puževe slobodno pišite.
|
|
|
|
|
Looniz
Akvarista
Registrovan: 08 Dec 2012
|
Ja imam 1 Neritu i 1 Helenu, tako da odnos 1:1 ne daje nikakve sanse Heleni, e vec ukoliko bi ih bilo vise, bila bi druga prica, i ne znam sta bi moglo da se dogodi |
|
|
|
|
krcko
VIP
Registrovan: 14 Avg 2010
|
Ne događa se ništa, Helene ne diraju Nerite, osim u situaciji ako Nerita ne padne na kućicu sa otvorenim stopalom i, ukoliko ne uspe da se okrene, tada će to Helene iskoristiti. Ni jedne nisu Hermafroditi, kao ostale vrste koje imamo u akvarijumu i, za razmnožavanje je potreban par, s time da se Nerite mogu razmnožiti samo u slanoj vodi. Pozdrav |
|
|
|
|
dakillis
Akvarista
|
Hvala ljudi na dobrim savetima.Ako budem želeo da držim neke druge puževe najverovatnije da ću kupiti još jedan manji akvarijum.
Pozz za sve |
|
|
|
|
pijavica
Akvarista
Registrovan: 09 Dec 2012
|
ljudi, trebam pomoc, imam 10 helena, i milion malezijskih, Helene su polepile pola akvarijuma svojim jajima ima sigurno da sam ja video 100 jaja. ali se nista ne desava, ne vidjam male, tj vidjam male koje lice na Malezijske. dali neko zna kako da razlikujem mladu helenu, dali ima istu boju kao odrasli,
dali im trebaju neki posebni uslovi, jer mislim da su jaja pobelela. dali neko moze nekim savetom da pomogne |
|
|
|
|
|