Autor |
Poruka |
Weseli
Akvarista

Registrovan: 19 Sep 2010
|
Sta mislite sta je bolje, sta daje vecu svetlost, sta vise odgovara biljkama, sta je isplativije...da li neonke ili one stedljive bele sijalice? |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
Mislim da generalno nemoze da se precizira. Vidjao sam akvarijume koji su pod stedisama bujili i izgledali predivno a sa druge strane vidjao sam i akvarijume koji su bili pod neonskim osvetljenjem i koji su takodje bili zdravi i prelepi. Pored osvetljenja ima jos dosta uslova koji bi trebalo da se ispune kako bi akvarijum poprimio onaj izgled koji prizeljkujemo tj punu lepotu biljaka i riba. Ja sam koristio na pocetku stedise i iskreno nisam imao nekih vecih problema. Trenutno koristim neonsko osvetljenje tj kombinaciju razlicitog spekra boje i mogu da kazem da sam zadovoljan. S'druge strane mislim da su stedise ipak isplatljivije u odnosu na neonsko osvetljenje tj potrebne elemente za rad iste i periodicnu zamenu. |
|
|
   |
 |
Weseli
Akvarista

|
aha, a sto si se ti posle stedisa prebacio na neonke? jel bilo bolje osvetljenje ili... |
|
|
   |
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
Ne nego zeleo sam i to da isprobam. Inace hauba sa stedisama ( http://www.akvarijum.org/forum.....t1396.html ) je samo prebacena na drugom akvarijumu koji bi trebao uskoro da se formira sa kribensisima i sa biljkama koje nisu zahtevne po pitanju osvetljenja ( tipa nana ... ).
Inace da li bi ove trenutne biljke pod neonkama uspevale pod stedisama, neznam. Ludwigija, kripta i HM su rasle i pod stedisama mada mislim da su se tek sada pokazale u pravom svetlu a i vidno napreduju ( sa sve algama na njima ).
U prethodnoj haubi bile su stedise stim sto sam svremena na vreme menjao sijalise i isprobavao razlicitu jacina sijalica ( 9w, 11w, 15w, 18w, 20w, 25w sa 6500K ).
Trenutne neonke koje koristim su sve od 18w sa razlicitim K ( 10 000K. 6500K i 4000K ). CRI ove od 650 je 9 a ove preostale dve 8.
Mislim da eksperimentisanje je obavesno dok se nedodje do prave kombinacije osvetljenja ( bezobzira da li su stedise u pitanju ili neonke ). |
|
|
   |
 |
Weseli
Akvarista

|
meni je samo potrebno malo vece osvetljenje a ne znam za cega da se opredelim...stedise me vuku jako jer recimo na primer, neonke 2x36w je 1500din a dve stedise kad bi uzeo ispalo bi oko 600-700 din e sad ne znam da li kod stedisa vazi ono da su npr 20w a svetle kao 100w da li to vazi za akvarijum? |
|
|
   |
 |
Bojan
Vlasnik

Registrovan: 25 Feb 2009
|
@Weseli
Ako se odlucis za stedljive uzmi slobodne filipsove, ja ih uzimam u zeleznickoj ulici ali obavezno probaj kako rade jer se zna desiti da neke nisi bas 100 posto ok pa ih onda maltretiram da necu tu vec da probaju drugu  |
|
|
     |
 |
Weseli
Akvarista

|
ok hvala bojane
reci mi jel vazi to i za akvarijum da stedljive trose lupam 20 a svetle kao 100w? |
|
|
   |
 |
krcko
VIP

Registrovan: 14 Avg 2010
|
Ono što piše, to i računaš. Inače, štediše su savijene neonke manjeg prečnika cevi. I to ti je to. Nema neke razlike, jedino kod neonki možeš da biraš i veći opseg Kelvina. Pozdrav |
|
|
   |
 |
Bojan
Vlasnik

Registrovan: 25 Feb 2009
|
@Weseli
Jeste. Slobodno ih stavi i ne zaboravi da uzmes daylight, ona je obelezena plavom bojom. One druge proizvode zutu svetlost sto ne odgovara biljkama. |
|
|
     |
 |
Weseli
Akvarista

|
primio k znanju...hvala  |
|
|
   |
 |
krcko
VIP

Registrovan: 14 Avg 2010
|
Eto, sa po nekim predlozima se ne bih složio u potpunosti. Svi, uglavnom forsiraju Daylight kao najpogodnije osvetljenje. Postavlja se pitanje, ne za šta, nego za koga?
Daylight najviše pogoduje našem oku i ovde pričamo o Kelvinima koji nama prijaju da budu u rasponu od 5000-6500 K.
Najidealnijom rasvetom , koju će biljke maksimalno iskoristiti, se u praksi pokazala Philips-ova TL-D 830. Primetićete da se radi o neonki sa samo
3000 K. Dennerle Trocal Plant ide čak i niže, sa samo 2700 K, Arcadia Original Tropical 4500 K, Hagen Sun Glo 4200 K.
Sve ovo navodim iz razloga što biljke ne vide svetlost onako kako je vidi naše oko. Energy Saver-štedne, bi isto tako trebalo kombinovati, pružiti biljkama potrebno i zadovoljiti lepu osvetljenost akvarijuma za naš pogled.
Najvažniji je raspon od~ 400-700 nm, to je talasna dužina koju i mi vidimo i, da sijalica ima što manje pikova u zelenom delu spektra. Pozdrav |
|
|
   |
 |
Fricky`88
Akvarista

Registrovan: 29 Avg 2010
|
krcko, vidim da si u pravu, ali reci mi sta znaci to TL-D 830? Mislim na broj.
Ja imam Philips TL-D 15W/54 i jos jednu Philips Blue TL-D 36W/18.
Reci mi razliku, normalno, znam da je 36W plava...
A imam i Silvania 15W/ 54-765 Daylight... |
|
|
   |
 |
ackoni
Akvarista
Registrovan: 20 Dec 2014
|
sta mislite o led osvetljenju? ja sam kod sebe stavio 2 trake sa po 5-6 dioda i mogu vam kazati dobio sam bas lepu svetlost(razmisljam da ubacim i trecu ako bude potrebe). na transformatoru mozes da povecavas hoces li manju ili vecu svetlost.... sada samo ne znam da li utice na ribice nesto ili na biljke?> |
|
|
   |
 |
spaske1
Akvarista

Registrovan: 09 Maj 2013
|
Fricky`88 :: |
krcko, vidim da si u pravu, ali reci mi sta znaci to TL-D 830? Mislim na broj.
Ja imam Philips TL-D 15W/54 i jos jednu Philips Blue TL-D 36W/18.
Reci mi razliku, normalno, znam da je 36W plava...
A imam i Silvania 15W/ 54-765 Daylight... |
ovo 65 na kraju je od 6500kelvina boja svetlosti a 7 je starija serija a ima ih i 865 i965 |
|
|
   |
 |
nesa69
Urednik

Registrovan: 01 Feb 2013
|
@ackoni: malo pretraži forum, imaš nekoliko tema o LED rasveti, samo pitaš gde god stigneš a ni ne pogledaš niti pretražiš. Malo se baci na čitanje.
I malo pogledajte datume kada je zadnji put pisano u temi, komotno ste je aktivirali posle 4 godine bez ikakvih pametnih argumenata. |
|
|
   |
 |
|