Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Zatvorene haube i njihove razlike Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Akvarijumart
Akvarista



Registrovan: 10 Mar 2013
Poruke: 64
Lokacija: Gandijeva 122v.lok7 Novi Beograd

PorukaPoslao: Pon Apr 20, 2015 4:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kako veoma cesto dobijamo zahteve od nasih kupaca da im objasnimo kakve su zarlike kod hauba, a najcesce zbog velike razlike u ceni, pokusacu ovde da objasnim te razlike, navodeci 3 primera najcesce radjenih hauba, sa razlikama u ceni materijala, kao i u vremenu izrade.

Uzecemo za primer haubu koja bi bila za akvarijum koji bi u osnovi bio 100 x 50.

1. Najjeftinija i najjednostavnija za izradu je hauba koje je u sklopu akvarijuma i prelepljena folijom. Akvarijum se pravi 8cm visi, a zatim se gornji deo akvarijuma oblepi samolepljivom folijom.

Utrosak materijala: 19 eura
Vreme potrebno za izradu 30 minuta od cega najvise ode na lepljenje folije

Kod ovih akvarijuma gornji poklopac je najcesce radjen od 2 nezavisna stakla.

Mane: Vremenom dolazi do odlepljivanja folije uz kant stakla ( zakacite rukom, brisete i slicno, jer folija nije prebacena preko kantova. Takodje kantovi odudaraju od boje haube, tj vidi se zelenkasta boja stakla, sto ne izgleda najbolje.

2. Hauba od emajliranog - lakobel stakla:
lakobel ako se gleda sa lica izgleda veoma elegantno zbog viskog sjaja materijala. Prilikom izrade ove haube kao i kod predhodnog modela, akvarijum se radi 8cm visi, pa se sa spoljne strane radi maska od lakobela.

Utrosak materijala: 34 eura
Vreme potrebno za izradu 1 sat. materijal se nabavlja kad i staklo za akvarijum na istom mestu, tako da tu prakticno nema utroska vremena.

Mane: Silikon dobro piranja samo na ispolirane povrsine, dok je povrsina na koju se nanosi silikon kod lakobele farbani deo, a on je mat, sto znaci da silikon tu ne dihtuje bas najbolje. Kako se ovakve haube rade tek par godina, nije poznato koliko dugo moze drzati taj silikon i da li moze doci do odlepljivanja. Ako se gleda s preda ta hauba izgleda prelepo, medjutim ako se gleda sa strane i odozgo to ne izgleda najbolje, jer se vide kantovi, koji su zeleni kao i kod bilo kog stakla. Takodje na spoju izmedju stakla akvarijuma i lakobela cesto se nalazi pukotina od 1-2mm koja je idealna za nagomilavanje razne prljavstine, pa s vremenom to ne izgleda bas najlepse. Odozgo se vidi zeleni kant od lakobela, kao i jos zeleniji kant samog akvarijuma, sto ako uporedimo veoma elegantan izgled samog lakobela kvari celu sliku. ( kao da smo dobar TV stavili u ram od gajbica ). Takodje lakobel vremenom hoce da ispuca, a mi smo imali prilike da uslikamo jedan takav akvarijum samo 8 meseci star. Na slici mozete videti i ispucali lakobel, kao i zelene kantove akvarijuma, pa proceniti koliko to sve estetski kvari haubu.
Image

3. Hauba od klirita i stakla
Klirit je veoma skup materijala, kao i lasersko secenje istog. Medjutim haube izradjene od klirita su ubedljivo najkvalitetnije koje se mogu rucno izraditi. Spoj klirita sa strane je veoma mali i mnogo manje primetan u odnosu na spoj stakla kada se radi hauba od lakobela. Takodje za one koji teze perfekcionizmu kod klirita se moze uraditi i zavrsna obrada najviseg nivoa, kao kad radite branik za auto. Znaci moze se gitovati, smirglati, farbati, lakirati i polirati, tako da to moze zaista izgledati bolje nego kod fabrickih hauba. Od klirita se moze uraditi i donji ram u koji se ubaci akvarijum, tako da sve izgleda kao fabricko, i ne treba vam stiropor niti bilo kakva podloska ispod akvarijuma. Spoljni prsten se moze raditi kao kod haube sa lakobelom, gde se akvarijum radio 8cm visi, pa se spolja oblaze kliritom, ali to nije dobro resenje, jer silikon ne hvata dobro za klirit ( samo dihtuje ), pa moze doci do odlepljivanja, sto se desavalo, pa stoga necemo racunati tu jeftiniju varijantu. Gornji poklopac se radi od stakla, jer se klirit u tom polozaju uvija. Staklo moze biti lakobel, ali zbog pucanja farbe i generalnog lakog ostecenja ovde cemo za primer staviti staklo prelepljeno folijom. Folija se prabacuje preko kantova, tako da nema vidljivog zelenog kanta koji kvari izgled, vec je sve u istoj boji sa haubom. Prednost poklopca prelepljenog folijom je sto, ako kojim slucajem dodje do loma, svo staklo ostaje u foliji, tako da vam se nece desiti da komadici zavrse u tepihu i ko zna gde. I naravno taj deo se lako zameni.

Cena materijala: 68 eura
Cena laserskog secenja: 25 eura
Vreme nabavke materijala i izrade: 15 dana, od cega samog rada 15 - 20 sati ako se ne farba
Cena farbanja ( ako se farba ): kod nas 50 eura. Cena farbanja kod farbara se krece od 60-80 eura po delu, kako ovde imamo 2 dela ( haubu i donji ram ) cena je vise nego povoljna

Mane: Visoka cena materijala
Prednosti: Gotov proizvod je besprekoran, laserski secenje otvora za kanister filter, lagan i jak materijal, zavrsna obrada perfektna, finalni proizvod moze se porediti sa bilo kojim fabrickim akvarijumom. Kantovi u istoj boji kao i stranice, nema pukotina u koje upada prljavstina. Folija na gornjem poklopcu prebacena preko kantova, tako da nema odlepljivanja.
Evo i slika nekih detalja te haube.
Otvor za kanister filter:
Image
Kantovi i spoj bocne i prednje strane haube je ako se farba besprekoran:
Image
Image
Slika celog akvarijuma sa postoljem. Ovde mozete videti i donji ram u koji je ubacen akvarijum.
Image

Nadam se da ce ovo svima pomoci da shvate razliku u kvalitetu, finalnom izgledu kao i u ceni hauba. Akvarijum Art standardno radi haube od klirita jer su se pokazale najbolje i jer je finalni izgled ubedljivo najlepsi, medjutim na zahtev kupca mozemo raditi i jeftinije i jednostavnije varijante. Bitno je da se Vi odlucite kakvu haubu zelite i mi cemo Vam je izraditi.

S postovanjem,
Akvarijum Art
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
cyanogen
Akvarista



Registrovan: 07 Feb 2015
Poruke: 39
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Apr 20, 2015 8:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

baš isto sam se pitao za prvu varijantu što ste naveli - odlepljivanje folije zato što ne ide preko kantova, i ne mogu da smislim odgovor zašto se to ne radi, pa da traka pređe sve kantove i po koji cm dalje sa donje strane, te da se oteža ili bar odloži oblepljivanje.

joše jedna stvar je da se svetlo cevki probija kroz prednju bočnu stranicu - mislim se da li da prelepim istu još jednim slojem iste folije i smanjim taj glow efekat?

a varijanta 3 i to ova bela je kao ona lepa sreća koju svi čekamo i želeli bi da imamo ..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Akvarijumart
Akvarista



Registrovan: 10 Mar 2013
Poruke: 64
Lokacija: Gandijeva 122v.lok7 Novi Beograd

PorukaPoslao: Pon Apr 20, 2015 9:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nekada kada sam radio haube od stakla, ali cela hauba od stakla, ne izjedna sa akvarijumom, foliju sam prebacivao i lepio i sa unutrasnje strane, a zatim preko krajeva lepio lajsnu od stakla, da sprecim odlepljivanje, medjutim veoma je tesko to odraditi. Nije neizvodljivo, ali je potrebno i po 3-4 sata samo za tu egzibiciju, pod uslovom da se ne pogresi.

Sto se probijanje sijalice kroz bocnu stranu tice, to se lako resava reflektorima.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Pon Apr 20, 2015 10:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Danas sam bio u Akvarijum artu i odusevljen sam akvarijumom sa slike. Smatram da je uradjen odlicno, profesionalno i perfektno. Hauba vredi dvostruko vise nego akvarijum, prakticna - fenomenalna. Akvarijum jeste skup, nije za svakoga, ali vredi. Nemam niti jednu zamerku.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Nije svaka školjka ista - Samci i nji... Peku Razno 1 Sre Sep 19, 2018 2:40 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoć oko haube Sone_bg Ostala oprema 6 Pet Mar 10, 2017 9:50 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoć i saveti oko neonske haube BlackRaven Rasveta 5 Sub Nov 19, 2016 4:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pravljenje LED haube dejan83 Rasveta 2 Čet Maj 14, 2015 6:56 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pravljenje haube za akvarijum,...Pomo... AwakenDaemon Uradi Sam (DIY) 6 Ned Jan 25, 2015 3:40 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License