Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Ideja za filtraciju Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Prle76

Registrovan: 24 Sep 2015

PorukaPoslao: Čet Sep 24, 2015 11:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Planiram da radim / kupim akvarijum dimenzija 60 x 35 x 40 iznad koga bi bila hauba sa 2 x 24w T5 HO rasvetom uz mogućnost lakog dodavanja svetla shodno potrebama i razvoju biljaka koje budem ubacio.

Međutim - problem mi predstavlja filtracija. Prvo sam imao ideju da uradim pregradni filter po širini akvarijuma (uz povećanje dužine za 10cm koliko bi filter zauzeo), ali bi takav položaj filtera predstavljao "čir" koji bi kvario utisak odvlačeći fokus na sebe ma kako ga "zamaskirao". Onda mi je pala na pamet ideja da pregradni filter bude po dužini akvarijuma (uz povećanje širine za 10cm koliko bi filter zauzeo), ali mi to oduzima ciklično menjanje pozadine (planirana crna i boja tamnijeg neba - teget). Ali bi takav filter zahvaljujući svojoj zapremini omogućio smeštanje dosta materijala za filtraciju. U oba slučaja bi voda u taložnik filtera ulazila preko dva kružna otvora na taložniku (bez prelivnih cevi) prečnika 3cm.

Kanister filteri mi ne ulivaju poverenja (makar ovi jeftiniji modeli), a za ove skuplje nisam u mogućnosti da izdvojim trenutno. Plus, mišljenja sam da voda ne bi trebala da napušta akvarijum, jer se na taj način smanjuje mogućnost plavljenja stana u kome sam podstanar trenutno.

Voleo bih da čujem vaše ideje i razmišljanja na ovu temu - koji tip filtera i kako omogućiti eventualnu zamenu pozadine u slučaju pregradnog filtera po dužini akvarijuma.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Čet Sep 24, 2015 11:03 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

HORUS
Koristan akvarista

Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012

PorukaPoslao: Čet Sep 24, 2015 11:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Napravi spoljašnji filter po celoj dužini akvarijuma. Tako ćeš moći da menjaš pozadinu. Ja sam tako radio. Na staklo u dimenzijama akvarijuma zalepiš crnu, a sa druge strane teget. To staklo staviš između akvarijuma i filtera. Po potrebi samo okreneš staklo sa drugom bojom pozadine. Jedino, savetujem ti da filter bude širok bar 12cm (biće ti lakše da zavučeš ruku, i ponekad opereš ceo filter).
nesa69
Urednik
Urednik

Registrovan: 01 Feb 2013

PorukaPoslao: Pet Sep 25, 2015 12:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako si definitivno rešio da radiš trokomorni unutar akvarijuma onda nemaš opciju menjanja pozadine.
Zašto rupe, lepo odmakni 2-3 mm od stakla i neka ulazi kroz zazor voda.
Nemoj komore ispod 12x12, ja nemam neke šaketine i ne mogu da lepo stavim ruku.
Prle76

Registrovan: 24 Sep 2015

PorukaPoslao: Pet Sep 25, 2015 9:19 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala puno na odgovorima i savetu za širinu filtera. Sa mojim lopatama bi čišćenje stvarno bio problem pri širini od samo 10cm.

Ipak ću poslušati savete i ići na varijantu spoljašnjeg filtera sa zadnje strane. Da je toliko nesigurno kako ja mislim ne bi ih niko koristio ni u svetu ni kod nas.
nesha barajevac
Urednik
Urednik

Registrovan: 20 Sep 2012

PorukaPoslao: Pet Sep 25, 2015 10:10 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako baš hoćeš da smanjiš mogućnost prelivanja stavi dve prelivne cevi i pumpu postavi par cm ispod površine. Nikako na dno filtera. To će biti sasvim dovoljno za miran san.
HORUS
Koristan akvarista

Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012

PorukaPoslao: Pet Sep 25, 2015 3:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja svakako preporučujem više prelivnih cevi. Ako jednu možda zapuši list, druga odrađuje posao, a ti mirno spavaš. Smile
jovica
Urednik
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2012

PorukaPoslao: Sub Sep 26, 2015 7:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, minimum dve prelivne cevi i pumpa da bude vislje postavljena, nikako na samo dno komore, jer u slucaju zapusenja prelivnih, komplet voda iz filtera se preliva u akvarijum, a kad je podignuta, pumpa ubaci samo deo vode iz zadnje komore u akvarijum.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Zapazanje vezano za filtraciju Milivoje Lampa Filteri i pumpe 4 Pon Nov 13, 2023 9:43 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Nano cube ideja, upomoć Nerd Početak u akvaristici 26 Uto Avg 15, 2023 7:34 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Diy led ideja Peku Uradi Sam (DIY) 2 Sre Jan 24, 2018 2:11 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka San, ideja, realizacija ... masta ? nikouro Morski Akvarijumi 31 Čet Apr 24, 2014 10:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka potrebna mi je ideja ili savet milostzr@gmail.com Uradi Sam (DIY) 16 Ned Feb 02, 2014 11:22 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker