Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Zastita i lecenje Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temu
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Bojan
Vlasnik
Vlasnik



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sub Feb 28, 2009 11:13 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vecinu bolesti koje se javljaju kod akvarijumskih riba mozemo golim oko prilicno lako prepoznati. Takve su obicno parazitske ili bakterioloske bolesti, a znaci ovih bolesti se ispoljavaju spoljasnjim promenama naribi. Medjutim, postoje i oboljenja unutrasjih organa koja se tesko prepoznaju i dugo, cesto bezuspesno lece.
Kad primetimo bolest na ribi moramo postupiti na dva nacina: ili cemo bolesnu ribu prebaciti u drugi, specijalni bolesnicki akvarijum ili cemo leciti ceo akvarijum, sto zavisi od vrste i obima bolesti.
Zbog uspesnog lecenja riba, bolesnicki akvarijum mora imati sve kvalitete onog u kome su zarazene ribe zivele, dakle: odgovarajuci kvalitet vode, grejac, filter...

Neke od bolesti:

Ichthyophthirius Multifiliis

Ovo, najpoznatije oboljenje riba izazivaju veoma sitni, ali okom ipak vidljivi paraziti koji za kratko vreme celo telo ribe prekriju belim, gusto rasporedjenim tackama. Bolest je lako primetiti iako ribe u pocetku ne gube mnogo od svog uobicajenom ponasanja. Najbolje je odmah leciti ceo akvarijum, jer je nemoguce odrediti jesu li paraziti stvorili ciste iz kojih ce u vodu osloboditi svoje plivajuce forme, opasne po druge jos ne zarazene ribe. Bolest se uspesno leci tzv. plavim lekom odnosno Ichthyoex-om.

Bolest skrga (Dactylogyrus)

Znaci ove bolesti se ne pokazuju odmah. Najpre obolele ribe gube apetit i zadrzavaju se pri povrsini vode ili blizu rasprsivaca za vazduh zbog pojacane potrebe za kiseonikom. Skrzni poklopci spustaju se i dizu brze nego obicno, a skrge koje se vide ispod njih postaju sive i otekle. Ako odmah ne lecimo ribe, one ce sve teze disati a skrge ce se zgusnuti i ocvrsnuti kao zulj. Ribe na kraju bolesti ugibaju potpuno unakazene.
Bolest izaziva sitni crvoliki parazit koji luta po skrznim membranama hraneci se tkivom skrga. Oboljenje se uspesno leci ako se primeti na vreme. U tu svrhu se koriste 35% rastvor formaldehida u vodi (formalin) i to u takvom odnosu da na jedan litar vode kapnemo 0,2 mililitra rastvora. Lecenje se obavlja kratkotrajnim kupanjima obolele ribe u tako pripremljenoj vodi u kadicama manjih zapremina. Ovakva kupanja ne smeju da traju duze od 50-60 minuta.

Raspadanje peraja

Ovo je bakterijska infekcija koja nastaje usled nepovoljnih uslova u akvarijumu (zagadjena voda pri procesu truljenja mrtvih riba i biljaka, nepojedene hrane). Sve ovo pospesuje prenamnozavanje bakterija cije prisustvo dovodi do unustavanja zitelja akvarijuma.
Lecenje ove bolesti prilicno je tesko i pri tome se koriste narociti hemijski preparati ili antibiotici.
Slaba ishrana riba takodje moze biti jedan od uzroka ove bolesti. U slucaju da se ova bolest pojavila, sve zarazene ribe moramo izdvojiti, akvarijum ocistiti, dezinfikovati i tako spreciti dalje sirenje bolesti.

Tuberkoloza

Ribe zarazene ovom bolesti u pocetku se sasvim normalno ponasaju i redovno jedu, ali vidno gube na tezini jer se njihov stomak redovno suzava zbog ostecenja unutrasnjih organa.
Na kozi nekih riba javljaju se ranice i kvrzice, a kod drugih se u unutrasnjiim organima javljaju gnojne rane, koje pucaju i sire se po celom telu. Jedan od oblika ove bolesti, posebno karakteristican za porodicu Poecilidae, je buljavost ociju.
Lecenje mikrobakterioze veoma je tesko i cesto neuspesno. Zbog toga se pri izboru i kupovini riba mora voditi racuna. Treba uvek pazljivo posmatrati i izabrati ribe koje ce se naseliti u akvarijum. Ako se bolest ipak pojavi, obolelu ribu treba izvaditi iz zajednickog akvarijuma i leciti zasebno antibioticima (Tetraciklin ili Oksitetraciklin). Ne sme se dozvoliti da obolela riba ugine u akvarijumu gde su ostale ribe, jer ce preneti time oboljenje nanjih.

Saprolengija

Ovo je najpoznatije gljivicno oboljenje riba. Ribe obolele od saprolengije bivaju prekrivene finim plavo-zelenim nitima gljivica, sto podseca na izgled vate. Na njima se cesto pojave i alge.
Obolele ribe gube boju, postaju apaticne i cesu se o tvrde predmete u vodi. Bolest se lako leci pomocu Saproex-a ili nekog drugog odgovarajuceg leka. Lecenje je uspesno ako se bolest primeti na vreme.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Feb 28, 2009 11:13 am Snimi Poruku Nazad na vrh

nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Čet Avg 26, 2010 12:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bolesti delimo na :

- Bakterijska oboljenja
- Gljivicna oboljenja
- Peraziti

- Bakteriska oboljenja: naduvano telo, otvorene rane, crvene pruge na telu, gubitak boje, mirovanje, oboljenja peraja ili unutrasnjih organa, zamucene oci, teskoce u disanju, ostecenja peraja, abcesi ( potkozni cirevi ), crvenilo na kozi i upala.

- Gljivicna oboljenja: uznemireno plivanje, vidljive paperaste pufne na kozi, ocima ili ustima,ceskanja, trzaji.
Gljivicno oboljenje je cesto kao sekundarno oboljenje uz neku drugu bolest.

- Paraziti : gubitak apetita, mirnoca, vidljive tacke ili crvi, suvisno lucenje sluzi ili beli film na kozi,ceskanje, ubrzano disanje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temu
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka t5 grlo zastita od vlage chavke Uradi Sam (DIY) 0 Sre Maj 06, 2015 9:29 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Lecenje Ich sa kozicama Fricky`88 Bolest 0 Pet Apr 03, 2015 4:42 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zastita od curenja vode iz akvarijuma... x-man Filteri i pumpe 14 Čet Jan 29, 2015 4:36 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Izdvojeno: lecenje suvog /zivog kamenja Laki Morska Akvaristika 5 Čet Dec 11, 2014 4:09 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Icn lecenje bez karantina big akvarium bublz Bolest 5 Pet Okt 10, 2014 9:39 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License