Autor |
Poruka |
pumba
Registrovan: 10 Okt 2015
|
Pozdrav svima, dakle ovo je moj početak u akvaristici, pa imam dosta nedoumica.
Uglavnom policu cu raditi sam, od iverice 18mm bice 70x55x40 (dxvxs). Planirao sam da akvarijum bude oko 100 litara pa bi on bio 70x40x40.
E sad me interesuje koje staklo (debiljnu) da tražim?
Dalje za tu kolicinu vode koji mi filter i pumpu preporucujete i da li mislite da bi trebalo grijac? zimi imamo centralno grijanje, ljeti u Podgorici je i vise nego toplo.
sto se tice podloge citam da se obicno stavlja zemlja pa pijesak, sto mi preporucujete i uz napomenu da sam u Crnoj Gori pa nijesam presiguran koliki je izbor marki i opreme uopste?
Hvala unaprijed. |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Doksas
Akvarista

Registrovan: 11 Jun 2015
|
Pozdrav i tebi,
sto se tice debljine stakla mozes 6mm sa ponekim ojacanjem bez problema a obzirom da nije neka razlika u ceni mozes i 8mm ako se plasis da je 6mm malo.
Filtera ima raznih vrsta, ja preferiram spoljni stakleni filter sa 3 komore koji mozes uraditi od stakla 4mm.
Zapremina filtera nek ti bude 20ak litara.
Pumpa neka sa 400-500 litara na sat potopna.
Sto se tice grejaca uzmi ti i njega, i ako je centralno grejanje, ne verujem da lozite ili ga drzite i nocu tako da verovatno postoje oscilacije od nekoliko stepeni (preko dana i nocu) a ribe kao i biljke bi trebalo drzati na istoj temperaturi.
Podlogu mozes uzeti neku hranljivu ali ne stavljaj deblje od 1cm i ne stavljaj do stakla nego odmakni 5-6 cm od stakla sa svih strana.
Preko toga najbolje kvarcni sljunak sitnije granulacije ali to opet zavisi sta planiras od riba da drzis.
Takodje, ako ne planiras dobro ubiljen akvarijum vec recimo ciklidni ne treba ti ni ta hranljiva podloga.
Uglavnom, citaj po forumu, imas gore i opciju pretrage, dosta toga tj bukvalno sve ima ovde da se procita i nauci.
Pozz za Titograd  |
|
|
   |
 |
pumba
|
Hvala ti, sad cu na pretragu. Kakva postoji još mogucnost za filter osim taj spoljni? Ne znam kako bih njega dodao posto sam planirao da polica bude tacno tolika da stane akvarijum. |
|
|
   |
 |
Doksas
Akvarista

|
Mozes jos recimo unutrasnji filter bilo neki fabricki ili pravljen kao i spoljni samo se nalazi u aq, zatim imas top filtere prelivne itd
Ako si spreman da odvojis recimo 50-60e za filter onda svakako neki kanister recimo Eheim Classic 2211 ili nesto slicno pa stavis u policu. |
|
|
   |
 |
Doksas
Akvarista

|
Da dodam, ako ubacis unutrasnji filter naravno da gubis na zapremini aq i dodatno ruzi sliku aq mada se moze i zamaskirati biljkama recimo...zato je moja preporuka ipak kanister, pozz |
|
|
   |
 |
pumba
|
Hvala puno na pomoci, pokusao bih da zamaskiram izlijepim kvarcni pijesak pa malo biljke. Ok unutrasnji cu definitivno, pa cu poci malo po ovim nasim prodavnicama da vidim sta u stvari ima u ponudi.
Jedno jos pitanje koje je vjerovatno glupo, ali koliko cesto bi trbealo cistiti taj unutrasnji filter i on se vremenom izgliba? |
|
|
   |
 |
Doksas
Akvarista

|
Pazi, ne bi valjalo one male potopne filtere samo sa sundjerom oko sebe,ipak je to 100tinak litara i treba dobra filtracija.
U tvom slucaju ja bih se pre opredelio za one Bioflow kao sto su u Juwel akvarijumima, naravno obrati paznju na dimenzije da moze da stane kod tebe.
A uskoro ce se jos njih javiti i dati svoje predloge, tako da nemoj zuriti  |
|
|
   |
 |
pumba
|
ko zna ima li kod nas kvalitetniijih filtera. Prvo moram prosetati da vidim sto se nudi, obicno svi nude ove male obicne, cisto sumnjam da cu sto kvalitetnije naci. |
|
|
   |
 |
Doksas
Akvarista

|
pumba :: |
Prvo moram prosetati |
Znas ono kad su pitali crnogorca da mora da bude zivotinja koja bi bio...on kaze zmija...ovaj pita sto...kako jadan sto, kaze crnogorac...pa lezi a ide
Salu na stranu, procunjaj po PG naravno a ako je tako lose stanje sto se tice akvaristicke opreme, znam da ima par dobrih prodavnica u HN ali se ne secam kako se zovu...guglaj pa vrv mozes da narucis uz placanje pouzecem... |
|
|
   |
 |
jovica
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2012
|
Unutrasnji pregradni sa zazorom ti je idealno resenje ako neces kanister filter. Ove male potapajuce sa parcetom sundjera u sebi nemoj dazbe ni da gledas. To je nista.
Vidim da je ovo sve jos u razradi, da nisi jos krenuo sa pravljenjem. Razmisli jos, ako si u mogucnosti, da povecas malo dimenzije te komode, malo vecu zapreminu akvarijuma, pa da ti odrade taj unutrasnji filter sa zazorom i da ga zamaskiraju kamenom kao 3D pozadina. Bude to veoma lepo za oko. A filtracija je vrh. Ovo sto je naveo kolega, stoji...  |
|
|
   |
 |
pumba
|
A komoda je gotova, a ovi ne mogu da urade taj unutrasnji filter nista ici cu sad na najobicnju pumpu potopnu za start, pa cu za nekoliko mjeseci poruciti sa neta kanister.
Nema nidje nista po pg, osim ataman, svuda generalno iste i pumpe i grijaci.
Tako da za start ciklidni akvarijum i obicno, pa cu poruciti kanister za kasnije, a onda i razmisliti o ubacivanju bilja.
Odakle na netu poruciti neki dobar kanister i gneralno opremu?
Hvala svima na pomoci. |
|
|
   |
 |
Doksas
Akvarista

|
Za ciklide ti treba dobra filtracija tako da se nemoj zezati...
E sad za online narucivanje imas reklame sponzora na vrhu stranica ali ne znam za CG da li neko radi i kakva je uopste situacija kod vas.
Guglaj, ne znam sta da ti kazem, e da, znam da je bio neki sajt caffe montenegro ili tako nesto pa pokusaj tamo da nadjes, bilo je i tamo akvaristickih tema... |
|
|
   |
 |
pumba
|
12 godina sam na caffe montenegru, i odmah sam tamo postavio temu i niko nije odgovorio
bio je momak koji je drzao odlicnu radnju u herceg novom, ali nikakvih update nema. sjutra cu ga opet pokusati dobiti  |
|
|
   |
 |
Doksas
Akvarista

|
Imas pp, adresa i telefon tog petshopa  |
|
|
   |
 |
pumba
|
NApravljen je akvarijum 70x40x40 cm i po dnu sam stavio kamen iz rijeke sitne granulacije do malo krupnije, dakle pokrio sam dno. Kamenje sam oprao pa u pet sest voda. Na njih sam stavio kvarcni pijesak koji sam kupio u radnji. Opet oprano u toploj vodi više puta. Usuo sam vodu juce popodne, uključio ovu atman pumpu, ali voda je mutna, mislio sam da ce se vremenom malo to promijeniti ali nista jednostavno niej cista. Postoji li ista sto bih mogao da uradim ili da mijenjam vodu? |
|
|
   |
 |
|