Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 50-ak litara.... i nastavak... Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Betmen
Akvarista



Registrovan: 16 Jun 2015
Poruke: 14
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sub Jul 18, 2015 12:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Čitao učio i edukovao se 90% na ovom forumu i sa "papira" krenuo u praksu....
Za početak kupio polovan akvarijum (u temi predstavljanje novih članova sve sam opisao performanse pre nekih mesec i jače dana),i onda krenu da ga polako dorađujem po svojoj volji,akvarijum je izgledao ovako:
Image
3D pozadinu koju je imao sam rasturio(više mesta za ribe,biljke i nije moj ukus takav akvarijum),onda sam pregradno staklo između filtera i akvarijuma izlepio sa samolepljivom folijom koju sam za staklo ojačao još sa aqa silkonom(nadam se da će dugo izdržati za sada fercera Smile i pojavio se prevelik zazor koji odvodi vodu u filter ribe bi prolazile bez problema,zalepio sam pvc lajsnicu koju sam "izrešetao"(pokazalo se kao super rešenje),stakleni poklopac na vrhu akvarijuma sam zamenio sa stirodurom na koji sam namontirao osvetljenje,i to je to otprilike od dorada...pre mesec i desetak dana sam stavio aqa na cikliranje,početak pojava zamućene vode trajala je 2-3 dana ,ubacio sam grančicu od vrbe i sutradan je bila bistra(da li je grančica pomogla ili ne ne znam ali fakat se nešto desilo),nakon 3-4 dana sam krenu sa prvom turom bilja tj pelcera da rasađujem a potom za još nedelju dana sam i taj poslić zgotovio,sve u svemu od bilja:Ludwigia repens,Bacopa australis,Ludwigia x arcuata,limun,Hygrophila Polysperma,gupi trava,shinnersia rivularis green,HM Hemianthus micranthemoides i još po koja vrsta,nakon dve nedelje to je izgledalo ovako:
Image
Nakon toga sam malo ubacivao CO2(varijanta soda-limuntus DYE),i vazdušnu pumpu izbcio,bilje je krenulo baš sa razvitkom ali mi se posle 10-ak dana počela hvatati skrama po površini i sa njom i malo belo ide gore dole(Planarija),planariju sam rešio posle 2-3 dana tako što sam povećao temperaturu(barem mislim da je zbog toga nestala),a onda sam morao i da vratim vazdušnu pumpu da bih napravio bolju cirkulaciju.Eeee onda ide ono što se kaže šlag na tortu u nekoj 3 nedelji cikliranja malo žešće kreću Braon i končasta alga(četki,ruke i peri deri svaki dan,korigovanje foto perioda).....Nakon mesec dana krenuo sam sa naseljavavanjem,2 amano kozice,nakon 2 dana sijamski algar,nakon 2 dana 4 korija i anci,nakon jos nekih 2 dana 6 zebrica i jos jedan kori i tu se što se ribica i kozica tiče stavlja tačka.Akvarijum sa njima bituje već neki nedelju dana i za sad veoma uspešno,alga su smazali svu(preživele su već jedno menjanje vode),ove vrućine rešavam kada nema fotoperioda ide klima,jedino primecujem da mi listovi na Bacopi ili propadaju ili neko od stanovnika tu nešto muti....Epilog rada je sledeći:


Image

Image

Image

Image

Evo i malo podataka o samom akvarijumu:

Akvarijum od 54litre ,dimenzija: 52x36x38

Filtracija:
Filter je unutrašnji prelivni sa zazorima, filter ima 13 litara zapremine
Filter materijal:
Vata, keramika ,bio sunđer ,bio kugle i džak za papriku.

Rasveta:
hauba ide u sklopu akvarijuma i u njoj se nalaze tri neonke od po 10w=30W od toga dve sa belim svetlom i jedna sa crvenim

Podloga:
u samome delu akvarijumskog prostora sam na dno posuo čarobnu zemlju,preko nje mrežicu za komarce pa onda nekih 7 kg podloge od sitnog kamena,i rasadio 20-ak pelcera raznoga bilja,i imam jdan panj,od opreme imam još vazdušnu pumpu,i ataman 101 potopnu pumpu koja gura vodu,i mislim to bi bilo to.


Poslednji izmenio nesa69 dana Pon Jan 04, 2016 11:37 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Poslednji izmenio jovica dana Ned Jul 19, 2015 10:20 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Razlog izmene jovica: Dopuna posta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sub Jul 18, 2015 12:00 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

nazzia
Akvarista



Registrovan: 02 Jun 2012
Poruke: 402
Lokacija: Arandjelovac

PorukaPoslao: Sub Jul 18, 2015 2:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jako lep pocetak, vidi se da si pre svega se dobro edukovao i nisi preterivao sto se tice riba i nekih zahtevnijih biljaka.. grupacija bilja je mogla biti bolja, ali to ces videti i sam kada se bilje razraste, sta kako i gde.. Sto se tice amano kozica, ne brini se, sa njima ne mozes preterati.. mozes to skroviste da prekrijes mahovinom mislim da bi lepo izgledalo. Imas li hranjivu podlogu? koliko je osvetljenje?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Betmen
Akvarista



Registrovan: 16 Jun 2015
Poruke: 14
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sub Jul 18, 2015 8:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zahvaljujem na pohvali,ima tu još dosta stvarčica koje bi trebalo odraditi(crevo od vazdušne pumpe nekako da sakrijem...)podlogu imam čarobnu zemlju,a osvetljenje je 2x14w štedljiva i neonka od 10w,a sklonište iskreno nekako mi ovako ide oku i najbitnije namena ispunjena 100% kompletna ekipa od 5 korija a nekada i anci se spakuju unutra i popodnevna dremka Smile a kozice su posebna priča,već su za ovih 10-ak dana od kako su kod mene se "presvukle" odbacile staru ljušturu,a kada je hranjenje onda kao lopovi dođu maznu parče i bež na biljku Very Happy od ribica svi imaju neku svoju lepotu,zanimljivost ali Sijamski algar kada "liže" lišće tako graciozno izgleda sa svojim perajicama podseća na kolibrija.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
jovica
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2012
Poruke: 2547
Lokacija: Smederevo

PorukaPoslao: Ned Jul 19, 2015 10:35 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To zamucenje je bum korisnih bakterija koje se prenamnoze naglo, pre nego sto se rasporede i kolonizuju filter materijal i dekoraciju akvarija, tj hard skejp. To je normalno u cikliranju.
Biljke grupisi u grupama, nize blize prednjem staklu, one vise pozadi, tako da postignes spratovnost, da se sve lepo vide.
Takodje, izbegavaj bilje krupnih listova, jer vizuelno smanjuje zapreminu akvarijuma. Takodje, bilje krupnijeg lisca ako sadis, zasadi sa strana, u centru do zadnjeg stakla zasadi neku biljku sa sitnijim listovima, da dobije efekat dubine akvarijuma.
Videces u ostalom vec i sam. Sto se tice mahovine, pojesce je ovi sijamci samo tako. Ok su tako mali, kad porastu, postaju zadrti. Kod mene nisu mogli u paru. Ali je moj ak manji od tvog. A i postoji ona izreka nas akvarista da je svaki akvarijum prica za sebe.
Za svaku je pohvalu sto si lepo seo, procitao, razumeo neke stvari, lepo si krenuo, po p.s-u, i sad samo guraj. Lepo si naselio, jatne ribe u jatu. Zebrice su dobri plivaci i traze dugacke akvarijume. Ali vidim da ti imas ove roze, one su mi nekako mirnije po tom pitanju, bar su kod mene takve bile, i bice ok. Super im je tu.
Koje koridorase si ubacio? I oni vole da ih je 5 min. SUper su u grupi. Ja ima 5 aneusa, provode se zajedno po dnu. I sav izmet i otpad podizu i filter ga uvuce, tako da maltene i ne treba sifoniranje dna. Naravno, vrsi ti zamene dela vode na 10ak dana, ako budes radio sve kako treba, bice sve ok, uzivaces i ti i ribe! Laughing
Pozdrav! Bravo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nazzia
Akvarista



Registrovan: 02 Jun 2012
Poruke: 402
Lokacija: Arandjelovac

PorukaPoslao: Ned Jul 19, 2015 11:54 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

jovica ::
SUper su u grupi. Ja ima 5 aneusa, provode se zajedno po dnu. I sav izmet i otpad podizu i filter ga uvuce, tako da maltene i ne treba sifoniranje dna.
Bravo

I meni su coriji u tu svrhu sluzili, jedno vreme sam imao 12 pandica i 4 aneusa u 180l.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Betmen
Akvarista



Registrovan: 16 Jun 2015
Poruke: 14
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Ned Jul 19, 2015 10:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zahvaljujem Jovice na savetima,bilje ću da preiskonponujem u što skorije,a kada sam počeo sa sadnjom bilja bilo mi je samo ono:"što više bilja manje algi,što više bilje manje algi" pa je tako ispalo razbacano,a mahovinu i nisam kanio da držim jer i nisam neki ljubitelj,a što se Sijamca tiče on je sam tako da ispada iz opticaja "svađa" sa drugarom Smile E Zebrice od šest komada,dve su samo Roze ove druge su Plave i Ljubičaste(Leopard),i kao što si rekao te Roze su u odnosu na ove veoma statične,ali kada krene jutarnja jurnjava bogami onda i one dodaju gas Very Happy Koridoraša imam pet komada,a od toga tri Aneusa i dva Paleatusa i rade mi posao oko izmeta baš kako si i opisao.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Betmen
Akvarista



Registrovan: 16 Jun 2015
Poruke: 14
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pon Jan 04, 2016 10:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Malo da osvežim post o akvarijumu,od zadnjeg pisanja pa do sada prošlo je dosta tumbanja sa biljem,bez problema po ribice i bilje,ubacio sam par Panda Corija,suma-sumaru nakon prvih 6 meseci veoma se sve lepo skockalo...slike su islikane u vremenskom periodu ne baš po "redu" i neke su nakon štrickanja šišanja bilja.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Betmen
Akvarista



Registrovan: 16 Jun 2015
Poruke: 14
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pon Jan 04, 2016 10:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zamolio bih nekoga od urednika da ovaj moj post,spoje sa već otvorenim poodavno u delu foruma"Početak u Akvaristici",mojom greškom omesto da kliknem na odgovor stavio sam kao novu temu,pokušao sam da obrišem ali nisam našao kako da to uradim,izvinjavam se.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Mirche01
Akvarista



Registrovan: 23 Avg 2013
Poruke: 779
Lokacija: Tuzla

PorukaPoslao: Pon Jan 04, 2016 11:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koja je rasvjeta na ovom aq ?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuAIM AdresaYahoo MessengerMSN MessengerICQ broj
nesa69
Urednik
Urednik



Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo

PorukaPoslao: Pon Jan 04, 2016 11:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na ovu si temu mislio?
Javi ako treba da se menja naziv.
Pozdrav.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Betmen
Akvarista



Registrovan: 16 Jun 2015
Poruke: 14
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Uto Jan 05, 2016 12:11 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Baš na tu temu,zahvaljujem Neso Very Happy
Mirche-imam dve štedljive od po 14 vati i neonku roze-crvenu 10 vati,foto period od 8 sati dnevno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Akvarij 60 litara doma87 Početak u akvaristici 4 Pet Jan 26, 2024 6:13 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 175 litara - predlozi i ideje mekses Akvarijumi 10 Pon Jul 31, 2023 4:10 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 200 litara - početnik od nule :D sloboradov Akvarijumi 25 Uto Maj 02, 2023 1:46 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 112 litara (80x40x35) - prvi put u ak... mekses Akvarijumi 20 Sub Feb 26, 2022 12:06 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License