Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pomoć oko prvog akvarijuma - apsolutni početnik Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Milan.B
Akvarista

Registrovan: 07 Avg 2015

PorukaPoslao: Pet Avg 07, 2015 10:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Poštovanje!

Moja tema u "Upoznavanje" forumu - LINK
Dakle, apsolutni početnik sam i pročitao sam baš puno tema sa ovog foruma i svestan sam da je neophodno ciklirati vodu i sve ostalo ali kao i svaki drugi član želim da otvorim temu o svom budućem akvarijumu u kojoj ću pitati za sve nedoumice počevši od dimenzija akvarijuma...

Komoda na kojoj bih držao akvarijum: LINK
Dimenzije komode sa slike: 808mm X 332mm
Akvarijum bi stajao uz ivicu jednog zida, znači videle bi se 3 stranice akvarijuma, e sad zašto ovo govorim...
Pogledam desetak tema Vaših akvarijuma i vidim da 2 imaju prelivni spoljni filter, 2 imaju kanister, 2 imaju filter pumpu, 2 ne vidim da imaju ikakav filter itd.

Koliko sam zakljucio, najbolje bi bilo napraviti spoljni prelivni filter, u mom slučaju bi on morao da ide sa zadnje strane jer su mi 3 strane vidljive, zar ne? Komoda mi je uska, svega 33cm, ako bih odbio od toga mesto za prelivni filter, ostalo bi mi malo mesta za širinu akvarijuma. Na prvom mestu me zanima da li je uopšte moguće napraviti akvarijum za ovakve dimenzije komode (ili da menjam komodu? Very Happy) i kakav bi filter išao? Ako bi išao prelivni da li bi on morao da ide celom dužinom akvarijuma ili bi mogla da se napravi neka fora da filter bude samo do polovine dužine akvarijuma? Ne znam koliki treba filter da bude u odnosu na akvarijum, želim da čujem Vaše savetem, kako bi vi uklopili akvarijum i filter na ovu komodu.

Srdačan pozdrav!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pet Avg 07, 2015 10:49 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Milan013
Akvarista

Registrovan: 18 Jul 2014

PorukaPoslao: Pet Avg 07, 2015 11:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

1. Menjaj komodu, uradi spoljni prelivni, ali integrisani, sa zazorom - onda nemas da se cimas sa prelivnim cevima za prljavu vodu. Inace na mora da ide celom duzinom filter, ali gledaj da ima dovoljnu zapreminu 20-25% zapremine akvarijuma.
2. Nemoj menjati komodu ali uradi isti filter kao u prvom resenju ali sa strane - da, jedna strana akvarijuma nece biti za gledanje. Na toj komodi mozes da izvuces skoro 100L. Sa nekom visinom od oko 40cm.

ili

Nemoj menjati komodu ali uzmi kvalitetan kanister filter za tu litrazu.

Inace, odgovor na tvoje pitanje zavisi i od toga sta planiras da imas od zivog sveta, koje ribice, biljke, ostale stanovnike... koliko toga, jer ako je dosta naseljeno treba ce bolja filtracija, ako nece biti previse naseljeno moze i nesto slabija. Ali ono gore napisano ti je neko generalno pravilo.

I pumpa koja ce da prevrti 3 zapremine akvarijuma za sat vremena.
nesa69
Urednik
Urednik

Registrovan: 01 Feb 2013

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 12:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

+1 za kanister filter za tvoju komodu. Znači akvarijum prema komodi i kanister.

Ove što imaju samo pumpe ne gledaj osim ako nije morski akvarijum Smile

Generalno, svako ima neki filter i neko iskustvo sa filterima. Zavisi od veličine akvarijuma, riba koje se drže, platežnih mogućnosti ...
U praksi su stvari uglavnom jednostavne, što veći filter sa što više filter materijala i što manje muke oko održavanja. Neko moje iskustvo je da valjaju sump-ovi, spoljni ili unutrašnji sa bar tri komore i kanisteri. Imaš i varijantu sa kojom lično nemam iskustva, zove se HSF, a sa kojim ljudi imaju izuzetno pozitivna iskustva:
http://www.akvarijum.org/forum.....t7832.html
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 12:40 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Gledam cene kanister filtera, nema ispod 6.000 din. Video sam po forumu da su ljudi pravili kanister filtere tako što u neku kantu stave filter masu i potapajuću pumpu. Atman potapajuća pumpa je do 1.000 din. Akvarijum od 100l, atman pumpa od 500 l/h (@Milan013 reče 3 x zaprmeina, ovo je 5x zapremina, kontam da nije previše jer treba da pogura vodu na visinu pošto kanister ide ispod akvarijuma?)
HSF filter mi deluje nekako mnogo prosto Very Happy
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 1:22 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne vidim nigde edit dugme pa moram post za postom Confused

Ne znam da li bi ovo ovako funkcionisalo kako treba ali video sam da ima DIY kanister filtera.

Dakle, akvarijum dimenzija:
Dužina: 80
Širina: 33 (ili možda 30, izdignute su ivične stranice oko 2 - 3 mm na komodi)
Visina: 40
Dakle, zapremina skoro 100l

Što znači treba filter od 20-25 litara.

Za pumpu sam mislio neku od 500 l/h, gledam atmanove pumpe i vidim da ima AT-302 i AT-102, obe po 500 l/h, ne shvatam u čemu je razlika sem da je AT-102 skuplja?

Image
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 1:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

P.S.
I dalje ne mogu da nadjem edit dugme pa moram opet post za postom, nadam se da se neće admini ljutiti, neka mi spoje ove postove...

Ove dve crvene stvari na slici su ventili. Zamislio sam tako da kada pumpa radi onda je ovaj dole ventil zatvoren a ovaj gore otvoren a kada dodje vreme čišćenju i menjaju vode onda se pumpa ugasi i otvori se donji ventil dok ne istekne 20% vode ili već koliko treba, zatim se zatvori ovaj "gornji" ventil a donji i dalje ostane otvoren da bi istekla voda iz filtera i onda moze filter masa da se opere u toj vodi. Isto tako bih dobio to da mi se prelivna cev nikada ne prazni pa nema potrebe za izvlačenjem vode posle čišćenja filtera kao što je slučaj kod standardnih spoljnih prelivnih filtera. Kada se očisti filter i dolije voda, samo se otvori gornji ventil i upali pumpa.
Milan013
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 9:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nema edit dugmeta Smile

Ok je ideja i da napravis kanister filter. Iscitaj sve te teme, ja iskreno nemam iskustva sa time, i nisam jos uvek planirao tako nesto da radim (kad sam morao nesto da promenim, uradio sam spoljni filter u duzini akvarijuma, iza njega).

Sto se tice tvoje skice, ja ne bih radio da mi prljava voda dolazi dole (mozda tako treba ali meni sada nije logicno jer nisam citao te teme). Ideja sa ventilima je delimicno ok. Buni me deo "zatim se zatvori ovaj "gornji" ventil a donji i dalje ostane otvoren da bi istekla voda iz filtera" - sto bi to radio? Filter masa ne treba da ti ostane bez vode.

Ponavljam, nisam se zanimao kanisterima pa bolje da ti o tome da savet neko ko ih je koristio. Smile

Razmisli jos jednom o integrisanom spoljnem filtru sa zazorom - meni je to ubedljivo najbolja stvar kako za kvalitet filtracije tako i za odrzavanje.
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 9:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Malo je glupo jer nema edit dugmeta al' šta sad... Vidim da sam napravio grešku "nema potrebe za izvlačenjem vode posle čišćenja filtera" a trebalo je "nema potrebe za izvlačenjem vazduha (iz prelivne cevi) posle čišćenja filtera" al' mi bilo glupo da još jednom postujem Very Happy

Ideja da prljava voda dolazi sa donje strane je zbog toga da bi talog ostajao na dnu. Filter masa je izdignuta par cm i prljava voda dolazi sa donje strane, pošto je kanister ispod akvarijuma voda će se prirodno podizati gore i samim tim će talog ostajati na dnu filtera. Kada bi dolazila prljava voda od gore, prvi na udaru bi bio sunđer koji bi se zapušio vrlo brzo jer bi sav talog ostajao na njemu. Dakle ako voda dolazi sa donje strane ujedno imam i taložnik i smatram da tako i treba. Voleo bih da čujem Vaša mišljenja o tome.

Da probam još jednom da objasnim...
Kada dođe vreme da se filter očisti i da se promeni određena količina vode iz akvarijuma, postupak je sledeći:
- Gasim pumpu
- Otvaram donji ventil i ispuštam, na primer, 20% vode u neku kantu
- Zatvaram gornji ventil a donji je i dalje otvoren, samim tim voda iz akvarijuma više ne ističe nego sada ističe voda iz filtera
- Kada se filter isprazni, raskačim ga, odnesem do WC-a ili vec gde ću raditi čišćenje filtera
- Operem filter sa onih 20% ispuštene vode

Kada treba da očistim filter logično mi je da treba da ispustim vodu iz filtera? Zbunio si me Smile

I koji bi kapacitet kanistera otprilike trebao? Nekako mi je mnogo da držim "bure" od 20 litara pored akvarijuma Smile
Milan013
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 10:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne cisti se filter masa poput bio-kugli, keramickih perlica itd... ciste se sundjeri ali bas retko, i to samo ih blago stisnes u toj akvarijumskoj vodi. Sve vreme ostala filter masa treba da je u vodi.

Sacekajmo nekog "kanisterasa" da i tebi i meni odgovori Smile
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 10:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kako bi se u tom slučaju vadio talog sa dna filtera?

Važi, čekamo, valjda će se javiti neko od ovih što imaju DIY kanister Smile
nesa69
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 10:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam prao kanister metodom ispustš vodu, otegliš ga u kupatilo, staviš u kadu .... smučio mi se i ne koristim ih više. Nije mi bilo toliko teško koliko sam pravio svinjac.

Ako ti je skup kupovni, komplikovan DIY kanister, onda:
a) pravi novu policu Smile
b) HSF, ako je prosto ne znači da ne valja.
c) nemam pojma Smile

Izmena:
c) uklopiš jjedan manji sump u policu.
d) nemam pojma Smile

EDIT postoji i ne postoji. Ima u obaveštenjima negde.

Poslednji izmenio nesa69 dana Sub Avg 08, 2015 10:38 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 10:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na svakih koliko si prao kanister? Ako mu treba dosta vremena da se uhvati talog onda i nije toliki problem da se otegli do kupatila i ispere talog. I nisam dobio odgovor kako se uklanja talog, gore je @Milan013 rekao da filter masa ne bi trebala da se vadi pa ne znam kako u tom slučaju da dođem do taloga?

a) teško
b) razmotriću HSF ali i dalje sam iz nekog razloga zagrejan za kanister
c) istražiću sad sump

Koliki je bio odnos kapaciteta tvog kanistera u odnosu na akvarijum?
nesa69
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Sub Avg 08, 2015 11:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisam merodavan, bio je kod kornjače, tako da zaboravi poređenje. Imam utisak da sam ga prao non-stop. Ne znam za DIY, prao sam talog tako što sam vadio materijal i prao kučište (znam da nisi mene pitao ali za svaki slučaj).
Menjao sam akvarijume tada i ujedno počeo da koristim isključivo unutrašnje trokomorne sa zazorom.

Zaboravih: Što se tiče kapaciteta, tj. odnosa. Ne znam. Bilo je i ostrvo za sunčanje, i neki pokušaji saksija sa biljkama itd...
Kod ovih sa ribama, akvarijum je oko 250-260 litara, filter (trokomorni) je oko 30 litara (materijal negde oko 15 litara). Isto je i kod drugog samo sve duplo manje otprilike.

Poslednji izmenio nesa69 dana Sub Avg 08, 2015 11:13 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 12:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dakle tebi je filter od 30 litara a akvarijum 250 litara, to mu dođe 12% ako se ne varam? A gore neko reče 20%-25% treba Rolling Eyes

99% da ću kupiti nov sto
Š 65,5 cm
D 65,5 cm
V 46,5 cm

Ako akvarijum bude visine 40 cm, to je 169 litara, praviću trokomorni unutrašnji filter, e sad, kolikog kapaciteta? Da odbijem 20% od tih 169 litara ili može i manje?

Moja ideja:
- Akvarijum:
-- Š 65 cm
-- D 54 cm
-- V 40 cm
-- Kapacitet: ~140l

- Filter:
-- Š 65 cm
-- D 11 cm
-- V 40 cm
-- Kapacitet: ~28l

Odnos filtera i akvarijuma: 28/140*100 = 20%

Da čujem mišljenje Smile
grofstevan
Akvarista

Registrovan: 27 Dec 2014

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 12:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kanister košta dosta, to je tačno, ali se isplati veruj mi. Gotovo je bešuman, lak za održavanje i za "kamuflažu". Meni za 130 l šljaka Atman Ef2 i nemam primedbu. A "uradi sam" kanister, ako nisi sasvim iskusan sa takvim stvarima ti ne bih savetovao. Bolje je strpiti se, skupiti kintu, uzeti fabrički i nakriviti kapu. Po mom skromnom mišljenju je sve ipak bolje od unutrašnjih filtera, videćeš prilikom čišćenja.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Formiranje akvarijuma Sp@L3 Početak u akvaristici 3 Sre Jun 05, 2024 10:02 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 200 litara - početnik od nule :D sloboradov Akvarijumi 25 Uto Maj 02, 2023 1:46 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker