Autor |
Poruka |
krlle83
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 02 Jan 2012
|
Pre svega ribe nije dovoljno smo hraniti odredjenom vrstom hrane,moraju se hraniti raznoliko i vise puta manjim kolicinama da bi bolje napredovale. Isto tako i prema odredjenoj vrsti ribe birati hranu i prouciti sastav hrane zbog minerala,vitamina i svega ostalog sto je potrebno.
Elem,za one koji nisu imali priliku da vide spremanje juneceg srca evo kako to izgleda u slikama i koje ja sastojke koristim:
Slika 1 i 2: Junece srce 1.6 kg neocisceno
Slika 3 i 4: Srce iseci na manje parcice radi lakseg ciscenja od zila i masnoce. Koristiti dasku za secenje i ostar noz.
Slika 5: Kolicina cistog mesa koje ostane posle ciscenja je 2-3 manja
Slika 6: Otpadak (masnoce,skrama,zile) p.s ko ima kera sigurno nece bacati kao ja
Dalji postupak je svima jasan,sastojke staviti u blender i samleti kao pire da izgleda.
Slika 7: Nacin na koji ja radim je da uzmem pleh i ravnomerno rasporedim mix kao patispanj za kolace da izgleda.
Sledeci korak je da ubacimo u zamrzivac na 30-45 min da se stegne ali ne skroz. Zatim se vadi i sece na kockice 1x1 cm i stavlja u plasticne kutijice. Vraca se u zamrzivac i hrani po potrebi.
Sastojci za Mix koje ja koristim:
-Junece srce 1.6 kg
-2 glavice belog luka (nisam pisao 2 cena jer je to daleko manje)
-2 supene kasike slatke aleve paprike
-2 tablete Oligovit-a (smrviti kasikom na tacni. sadrzi 10 vitamina i 10 minerala)
Discus je riba koja jede sa dna,moje cekaju na vrhu maltene samo sto ne iskacu iz vode kad im nosim hranu
Nadam se da vam se svidela prezentacija i da ce nekom pomoci. |
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
sumi
Akvarista

Registrovan: 05 Apr 2012
|
Koliko puta nedeljno dajes? ....Vec duze vreme hocu da pravim za moje skalare ovako nesto, zimi mogu da kupujem fabricki smrznutu ali sad kad je lepo vreme dok donesem kuci odledise |
|
|
    |
 |
krlle83
Akvarista

|
Ja drzim diskuse i hranim ih 3x dnevno ovom hranom. Ova kolicina hrane mi je dovoljna za 2-3 meseca. |
|
|
    |
 |
froger
Akvarista

Registrovan: 25 Jun 2012
|
Junece srce je odlicna hrana za akvarijumske ribe, ali je neophodno ubaciti vise sastojaka biljnog porekla. Dodaj ti tu popareve blitve, graska ili neceg drugog, bar 50% od kolicine srca.
Mozda ti to izgleda nepotrebno, ali nije (govorim ti iz licnog negativnog iskustva). Ribe hranjene duze vreme hranom bez dovoljno biljnih sastojaka su podloznije bolestima. |
|
|
     |
 |
gotika
Akvarista

Registrovan: 14 Feb 2012
|
froger :: |
Junece srce je odlicna hrana za akvarijumske ribe, ali je neophodno ubaciti vise sastojaka biljnog porekla. Dodaj ti tu popareve blitve, graska ili neceg drugog, bar 50% od kolicine srca.
Mozda ti to izgleda nepotrebno, ali nije (govorim ti iz licnog negativnog iskustva). Ribe hranjene duze vreme hranom bez dovoljno biljnih sastojaka su podloznije bolestima. |
cekao sam da li ce ovo neko napisati |
|
|
   |
 |
Tiger barb
Akvarista

Registrovan: 18 Mar 2012
|
krle daj neki snimak ako hranis hranis diskuse i kako se raduju klopi... |
|
|
   |
 |
zlay
Akvarista

Registrovan: 27 Maj 2010
|
Pored ovih sastojaka koje je Krlle napisao:
(-Junece srce 1.6 kg
-2 glavice belog luka (nisam pisao 2 cena jer je to daleko manje)
-2 supene kasike slatke aleve paprike
-2 tablete Oligovit-a (smrviti kasikom na tacni. sadrzi 10 vitamina i 10 minerala)
ja svojim diskusima umesam u smesu i 1/2 kg. oslica (file), 2 briketa frikomovog smrznutog spanaca, 10-ak tableta spiruline i 30-ak kapi serinog Fishtamina, i onda gozba moze da pocne |
|
|
    |
 |
plavsic88
Koristan akvarista

Registrovan: 25 Feb 2012
|
Svako ima svoj neki recept koji mu radi...
mnogi mesaju morske plodove i ribu sa srcem,neki ne...
kod nekog rastu na nekom "skromnijem" receptu,nekom ne...
najbitnije je naci ono sto radi i to korigovati po svojim mogucnostima i zeljama itd... |
|
|
   |
 |
krlle83
Akvarista

|
@ Tiger: da znas da je doba ideja,smimicu da vidis kako diskusi postaju pirane
@ Froger: druze ovde sam opisao slikovito pripremu i moj nacin pripreme. Ova hrana ima vise hranjljivih sastojaka nego bilo koja kupuvna. Uostalom ja sam i napisao da se riba treba hraniti raznovrsno zar ne?
Kao sto kaze Nenad svako ima svoj recept za pripremu. Vidis ja sam probao da ubacujem i sargarepu,blitvu,spanac i nisu bili odusevljeni. Jednostavno vole kad im zamirise na meso.
Moze se ubacivati i morski plodovi (racici,skampi) filet oslica, juneca jetra, pilece belo.
Takodje im treba davati zamrznutu artemiju, zivu larvu komaraca, crvice, kalifornijske gliste, grindal crve, i suvu hranu. Tubifex ni u kom obliku !! |
|
|
    |
 |
plavsic88
Koristan akvarista

Registrovan: 25 Feb 2012
|
Sve to stoji,ali jednostavno moras im ubaciti i povrce,mislim i mi ljudi sa mesom jedemo salatu.Kao sto sam rekao svako ima neku svoju semu,ali to je neka osnova za ishranu i zdrav stomak.Sto se tice tubifeksa nikako ziv,ali presovan,kupovni moze bez problema,iz iskustva i svog i od drugih pricam.Nista im ne moze biti od kupovnog.
Pokusacu i ja da uhvatim ove moje na snimku kako jedu,alavci jedni  |
|
|
   |
 |
froger
Akvarista

Registrovan: 25 Jun 2012
|
@ Krle
Ja sam miksom sa gde je junece srce bilo glavni sastojak hranio mbuna ciklide (pre jedno dvadesetak godina ) i bez znacajnijeg dodavanja sastojaka biljnog porekla to nije dobro funkcionisalo. Danas pravim miks gde uopste nema junetine (uglavnom sto me nervira seckanje), a i pokazalo se da su riblji fileti sasvim dobra zamena. Takva hrana koju pravim ima 50% biljnih sastojaka.
Opet, ti pravis hranu sam za jednu vrstu ribe - diskuse, pa je mozda tvoj miks OK za njih, a ja moju hranu dajem raznim ribama (tetre, algari ciprinidi, ciklidi...). Ako ta hrana po tebi dobro funkcionise - teraj tako ili probaj manje izmene.
I kerovi se smatraju karnivorusima, pa opet u njihovoj hrani ima dosta biljnih sastojaka. |
|
|
     |
 |
krlle83
Akvarista

|
Da u pravu si,sve zavisi koju vrstu ribe hranis. |
|
|
    |
 |
gorisha
Akvarista

Registrovan: 05 Jul 2014
|
Za svoje diskuse ja pravim hranu po sličnom receptu. Napisacu svoj recept mada se neznatno razlikuje.
Očišćeno juneće srce 1 kg
Očišćeno pilece belo 250gr
gambori 250 gr
filet oslića 250 gr
spanać 250gr
oligovit tablete 10 tab.
astaksantin 10-12 otvorenih kapsula.
uglavnom je razlika u astaksantinu koji ja koristim za isticanje crvene boje kod diskusa ali sam primetio da astaksantin utiče i na ostale boje. |
|
|
   |
 |
Nebojsa-Perla
Akvarista
Registrovan: 16 Dec 2013
|
Kad kazete oligovit tablete to su one za ljucku ishranu? |
|
|
   |