Autor |
Poruka |
Maree2
Registrovan: 20 Sep 2016
|
Pozdrav, pocetnik sam u akvaristici, informisan sam dobro o svemu, o akvarijumu, opremom i to. Evo podelicu nesto s vama, koliki aq zelim i sta od opreme sve pa me ispravite negde. Odlucio sam se za aq od 50l, znam da kazu za pocetnike da biraju manje akvarijume za lakse odrzavanje ali nije tako. Meni je ovakav aq solidan ne zelim ni manji ni veci. Kamencice i biljke to cu sve naci u pet shopu u gradu. E sad ono sto me danima mucilo to je grejac, pumpa i filter :O Nasao sam grejac na internetu dovoljan za aq do 60l, greje 17-35 stepeni sto je dovoljno po mom misljenu, oko grejanja problem resen? E sad bunilo me pitanje sta je sa filterom i sa pumpom da li mi treba jedno od te 2 ili moram kupiti i pumpu i filter. Koliko sam saznao treba mi i jedno i drugo, npr. sundjerasti filter i vazdusna pumpa kombinacija? To je to mislim od opreme, ostalu dekoraciju i to cu sam srediti. Takodje preracunao sam i troskove struje jer naravno ne zelim da mi racuni budu mnogo veci, pumpa od 2w i grejac od 25w, racunao sam da rade 24h dnevno i to bi ispalo oko 200 dinara visak mesecno Otvorio sam temu da biste me ispravili ako nesto gresim! |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Maree2
|
Da, zaboravio sam i rasvetu u akvarijumu, kazu da ako ne sadim biljke nije ni potrebna rasveta, medjutim gledam da ta rasveta bude sto jeftinija, moze neki predlog oko toga. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
Pozdrav i srećan početak.
Pošto si u bužetu i gledas da uštediš i na duže staze uzmi grejač od 50 ili 100w koji bude jeftiniji. 25w će raditi skoro stalno jer će imati problema da ugreje akvarijum veći grejač će se paliti dosta ređe jer se voda ne hladi tako brzo da bi bio konstantno upaljen. Jeftine vazdušne pumpe su dosta glasne ako te ta pumpa i sundjer izlaze više od jednog visećeg filtera uzmi njega.
Napiši odakle si možda neko iz tvog kraja ima da ti da koju biljku, šljunak pesak... Panjeve pogledaj u oglasima na forumu mislim da će biti jeftinije od prodavnice.
Jeftino svetlo za biljke su štedljive sijalice i reflektor napravljen od aluminijumske folije. Ima mnogo lepa ideja kako da se napravi elegantna rasveta sa štedljivim sijalicama na forumu. Ako nećeš biljke da držiš nego samo ribe onda kupi led traku.
Start je komplikovan ako ga napraviš komplikovanim to sa veličinom akvarijuma je američka propaganda, veči akvarijum košta više. Manje gledaj jutube više čitaj naše forume i nećeš nailaziti često na probleme. |
|
|
|
|
Maree2
|
Listam vas forum non stop Sto se biljaka i sl. tice imam prijatelje moje koji bi mi dali od toga nesto. Predlazes mi veci grejac? Poslusacu te, uzecu neki od 50 ili 100w da bi ga redje ukljucivao. Vazdusnu pumpu sam nasao od oko 500 dinara, za aq do 60l i kazu da je dosta tiha, mogu i link da posaljem A filter koji preporucujes? |
|
|
|
|
Maree2
|
Hvala na odgovoru! |
|
|
|
|
HORUS
Koristan akvarista
Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
|
Ja ti uopšte ne preporučujem takav način filtracije (putem vazdušne pumpe). Ima više razloga. Prvo, ne daje dovoljan protok vode. Drugo, nema dovoljno filter mase. Treće, izgleda ružno u akvarijumu. Četvrto, nekvalitetnija filtracija. Moj predlog ti je neki hangon filter, ili varijanta sa staklenim spoljašnjim filterom. |
|
|
|
|
Nikolac
Akvarista
Registrovan: 08 Apr 2014
|
Serene Sky :: |
to sa veličinom akvarijuma je američka propaganda, veči akvarijum košta više |
Evo teorije zavere 😁 sta li rusi kazu 😁 |
|
|
|
|
Maree2
|
Znaci varijanta sa spoljasnim filterom A pumpa kakva? |
|
|
|
|
HORUS
Koristan akvarista
Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
|
Za akvarijum od 50 litara, moja preporuka Atman AT-301. |
|
|
|
|
Loco-Serbia
Akvarista
Registrovan: 08 Nov 2015
|
slazem se ako uradis trokomorni spoljni filter neces imati nikakvih problema.bez filtera imaces problem sa vodom i samo ces se namuciti oko svega pa i odustati.najbitnija ti je filtracija da bude kvalitetna |
|
|
|
|
Maree2
|
Znaci Atman AT-301 i trokomorni spoljni filter? Grejac od 50w neki i to je to? Akvarijum, biljke i ukrasi cu srediti sam, ima li jos nesto sto treba da se doda? |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
Od tih jeftinijih pumpi atman je najbolji.
Ova je npr za nekih 150 200din jeftinija trebala bi da bude ista al u praksi nema ni 1/3 protoka od atmana. |
|
|
|
|
Maree2
|
Odlucio sam se za Atman onu gore sto sam naveo, za tih 100-200 dinara nije problem, zeleo bih samo da mi ne bude dosta veci racun za struju Atman AT-301, spoljasni trokomorni filter, sad me muci svetlo, mislio sam da cu sam srediti biljke i ostalo ali vidim da ne mogu samo da "nabacam" bilje u akvarijum, postoje neke vrste i to. Dakle, trenutno mi je problem svetlo (ako neko moze da kaze koja je varijanta najbolja da se koristi za aq od 50l zavisno od bilja), ne zelim da mi aq bude prenatrpan biljem, nekoliko komada mozda 2-3, kamencici i to je to. Cuvao bih japanke, nekoliko neonki, tetre par komada, molly i cistace Sad ispravite me ako gresim... |
|
|
|
|
Loco-Serbia
Akvarista
Registrovan: 08 Nov 2015
|
puno ti je to riba za tu litrazu,malo pogledaj po forumu koliko vode treba kojim ribama,izbaci japanke i sve je ok.a svetlo najbolje stedne da stavis ako ne zelis da dajes puno para za rasvetu.biljke uzmi neke nezahtevne i miran si |
|
|
|
|
Maree2
|
Znaci da izbacim japanke? Ako izbacim njim mogu da dodam neke ako one zauzimaju prostor dosta? |
|
|
|
|
|