Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 700l akvarijum (170x60x70) -od lijepljenja do formiranja Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
igorrbl
Akvarista

Registrovan: 28 Jan 2017

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 4:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav ljudi!
Ja sam prvi put na ovom forumu, iz Banja Luke sam i krecem u izradu novog akvarijuma.
Dimenzije su: 170(d)x60(š)x70(v), staklo je 12mm a tu su i sva moguca ojacanja (skroz po dnu, zatim gornja bocna + tri mosta).
Staklo je isjeceno i masinski bruseno sa svih strana, sada ceka da malo popuste ovi minusi i da bar malo otopli pa krecemo sa sastavljanjem.

E sad dok to cekam molio bih za pomoc, da postavim par pitanja pa da vidim vasa misljenja...
Krecem od trenutno najveceg problema a to je silikon. U BL za kupiti imaju samo dva koja su namjenjena za akvarijume a to su CERESIT CS 23, i od SOUDALA neki silikon za akvarijume, ali nije onaj razvikani SILIRUB AQ, i na njemu pise da moze za akvarijume 200x60x60 i da zadovoljava DIN 32622. Od TKK imaju svi moguci silikoni po velikim centrima u gradu ali naravno ne i za akvarijum.
Sad da mi kazete da li ISKLJUCIVO dolazi u obzir SILIRUB AQ? Problem je sto ga nema u BiH, pa ako neko zna kako se moze poruciti iz BG neka mi kaze..

I jos jedno pitanje oko sastavljanja. Da li je neko pokusao sastaviti ovako veliki akvarijum iako nema puno iskustva? Da li je to stvarno toliko komplikovano ili se ljudi samo jako uplase? Pono sam citao i gledao kako se to radi, prilicno sam strpljiv i precizan a sastavio sam i jedan manji akv, pa imam u planu da i ovaj uradim uz naravno pomoc par ljudi. Naravno na to sam se odlucio iz razloga sto na ovim prostorima nema nekih strucnjaka. Puno njih se hvali da lijepe akvarijume ali kad im kazem velicinu, uhvate se za glavu. Smile

[img]http://www.soudal.ro/siliconi/item/364-silicon-pentru-lipit-acvarii[/img]
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 4:36 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

igorrbl
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 5:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zaboravio sam napisati da je do sada napravljena i celicna konstrukcija na kojoj ce stajati a sakriva je ivericom, tako da ce sve izgledati kao da je akv u sklopu regala... bice i slike korak po korak kako je radjeno...
Darkotix
Akvarista

Registrovan: 15 Feb 2016

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 6:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To da li je nesto komplikovano i tesko za izradu je jako diskutabilno pitanje, zavisi koga imas za sagovornika i koliko je isti realan u objasnjavanju. Za nekoga je to kao od sale, a za druge nauka. Very Happy
Moje licno misljenje je da posto se radi o ozbiljnijim dimenzijama, a ti nemas iskustva ovo jako komplikovano.
Potrebno je tu dosta prakse, rutine, bar stotinak uradjenih slicnih akvarijuma, da bi to sve postalo manje komplikovano, bez ljutnje ali strpljenje, preciznost i uradjen jedan manji akvarijum je nista u poredjenju sa problemima koji mogu da te snadju kao amatera sto se tice lepljenja akvarijuma.
Ja se ne bavim tim, zalepio sam svega dva filtera, od kojih je jedan isao na popravku jel je pustao.
Dakle nisam profesionalac sto se toga tice, pa mozda mozes da zanemaris sve gore napisano, ali mislim da sam realan Smile
Uporedi sa necim drugim , nekim drugim poslom, na kraju i probaj, videces da nesto sto si radio jednom ili par puta nije dovoljno da to pravilno i ispravno privedes kraju.
Mislim da ce vecina reci slicno.
U ovom slucaju je komplikovano, ja se ne bih usudio, ne zbog straha vec realnosti Very Happy
igorrbl
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 6:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ma nema nikakve ljutnje, zato sam i otvorio temu da cujem misljenja. Nigdje ne zurim, sve je spremno za sastavljanje ali je na cekanju zbog hladnog vremena pa mi se nista i ne radi Smile a prije svega cekam da nadjem najbolje, a meni dostupno rjesenje...
Mozda se u zivotu isplati i mali rizik da bi nesto postigao Smile Uglavnom sam siguran da se akvarijum ne moze tek tako "razletiti", a ni puci jer je staklo dovoljno debelo. A u rizik sto se tice curenja mozda bi se mogao upustiti Wink Uglavnom jos jednom ponavljam da ne zurim, vidjecu jos...
nadam se da ce neko pomoci i u vezi silikona
Mirche01
Akvarista

Registrovan: 23 Avg 2013

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 9:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Neka ti je sa srećom zemljače Very Happy
Šta planiraš držati tu u tom aq ?
Predpostavljam ciklide jel da.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuAIM AdresaYahoo MessengerMSN MessengerICQ broj
igorrbl
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 9:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala! Smile

Bas sam ocekivao ovakvo pitanje. Uvijek me zanimalo kako to dok sam pratio razne forume i gdje god bude rijec o vecem akv, u njemu su ciklidi. Izgleda da sam drugaciji od ostalih Smile ali nisam za ciklide, jednostavno se nikako ne bih mogao opredijeliti za jednu vrstu riba pored toliko izbora. Bice "obicni" tropski. volim jatne ribe, tetre itd.. a trenutno u starom akv imam puno biljaka anubiasa koje planiram prebaciti u ovaj novi. Volim da akv izgleda kao dio prave prirode sa biljkama i raznovrsnim ribama.
HORUS
Koristan akvarista

Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 11:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mislim da će ti jeftinije ispasti da platiš gorivo nekom iskusnom staklaru ili akvaristi (ima ih na banerima foruma), i da dodje do tebe, nego da ti se sve to razlepi, ili nedaj bože pukne. Ipak je to 714 litara vode.
Mark
Akvarista

Registrovan: 09 Dec 2015

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 11:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Skalari-diskusi, nesto iz geophagus porodice bih ja ubacio.. Tj ja tako vec imam ali manjih dimenzija.. I mnogo tetri, jer ovo je veliki akvarijum Very Happy
Obzirom da puno ulozas jesi razmislio da kontaktiras nekog majstora pa da platis put i dnevnicu? Jer ako se lose zalepi mora sve da se razlepi ocisti pa opet lepi znaci sem vremena treba ti novi silikon, a verujem 3-4 tube. A da ne pricam ako procuri da ce se naduti iverica na polici, zatim pod laminat ili parket ako imas..
Mark
Akvarista

Registrovan: 09 Dec 2015

PorukaPoslao: Ned Jan 29, 2017 11:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Horus
Preteko si me druze.. Dok ja kuckao ti poslao..
igorrbl
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Jan 30, 2017 9:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Daleko sam jos uvijek od nabavke riba, iako jedva cekam Smile A sto se tice toga da nekog zovem da mi sastavi akv., i to moze doci u obzir ali sam cuo da znaju puno naplatiti.. problem je sto i ne znam ljude koji se ozbiljnije bave akvaristikom pa mi zato potraga ide sporo...

Evo da predstavim sta je do sada uradjeno..

Prvo se radio novi regal posto je to bila jedina opcija da dobijem mjesto za akv.

Image

Image

Image

U medjuvremenu se i pravilo postolje sa celicnom konstrukcijom

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

To sada na kraju izgleda ovako:

Image

A ovo je moj sadasnji akvarijum 136l (80x40x45) koji ce postati filter za ovaj novi veliki...

Image

Nekako mi ovo sve uzivo izgleda vece nego na slikama Smile ...Sada sam na cekanju za glavni i najtezi dio (koji bih najradije preskocio da ikako moze Very Happy )
Bojan
Vlasnik
Vlasnik

Registrovan: 25 Feb 2009

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2017 8:09 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobro odradjena konstrukcija Bravo
Pratimo dalje Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
io
Akvarista

Registrovan: 26 Sep 2013

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2017 2:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

super je, sta reci drugo. sta god od riba da stavis ne sumnjam da ce uzivati u tom akvu Very Happy
igorrbl
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Feb 04, 2017 9:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Stigao je i veliki panj Smile

Napredujem, polako ali sigurno Very Happy

Image
gotika
Akvarista

Registrovan: 14 Feb 2012

PorukaPoslao: Ned Feb 05, 2017 1:17 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

gde nadje ovako lep panj?
igorrbl
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Feb 05, 2017 2:07 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovako nesto je tesko naci, ali kupiti se moze Smile
To su "red moor" panjevi, a cijena im je kao da su zlatni... ovaj je oko 100KM (50 evra). Ali super izgledaju u akvarijumu
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 4 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker