Autor |
Poruka |
igorrbl
Akvarista
Registrovan: 28 Jan 2017
|
Pozdrav ljudi!
Ja sam prvi put na ovom forumu, iz Banja Luke sam i krecem u izradu novog akvarijuma.
Dimenzije su: 170(d)x60(š)x70(v), staklo je 12mm a tu su i sva moguca ojacanja (skroz po dnu, zatim gornja bocna + tri mosta).
Staklo je isjeceno i masinski bruseno sa svih strana, sada ceka da malo popuste ovi minusi i da bar malo otopli pa krecemo sa sastavljanjem.
E sad dok to cekam molio bih za pomoc, da postavim par pitanja pa da vidim vasa misljenja...
Krecem od trenutno najveceg problema a to je silikon. U BL za kupiti imaju samo dva koja su namjenjena za akvarijume a to su CERESIT CS 23, i od SOUDALA neki silikon za akvarijume, ali nije onaj razvikani SILIRUB AQ, i na njemu pise da moze za akvarijume 200x60x60 i da zadovoljava DIN 32622. Od TKK imaju svi moguci silikoni po velikim centrima u gradu ali naravno ne i za akvarijum.
Sad da mi kazete da li ISKLJUCIVO dolazi u obzir SILIRUB AQ? Problem je sto ga nema u BiH, pa ako neko zna kako se moze poruciti iz BG neka mi kaze..
I jos jedno pitanje oko sastavljanja. Da li je neko pokusao sastaviti ovako veliki akvarijum iako nema puno iskustva? Da li je to stvarno toliko komplikovano ili se ljudi samo jako uplase? Pono sam citao i gledao kako se to radi, prilicno sam strpljiv i precizan a sastavio sam i jedan manji akv, pa imam u planu da i ovaj uradim uz naravno pomoc par ljudi. Naravno na to sam se odlucio iz razloga sto na ovim prostorima nema nekih strucnjaka. Puno njih se hvali da lijepe akvarijume ali kad im kazem velicinu, uhvate se za glavu.
[img]http://www.soudal.ro/siliconi/item/364-silicon-pentru-lipit-acvarii[/img] |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
igorrbl
Akvarista
|
Zaboravio sam napisati da je do sada napravljena i celicna konstrukcija na kojoj ce stajati a sakriva je ivericom, tako da ce sve izgledati kao da je akv u sklopu regala... bice i slike korak po korak kako je radjeno... |
|
|
|
|
Darkotix
Akvarista
Registrovan: 15 Feb 2016
|
To da li je nesto komplikovano i tesko za izradu je jako diskutabilno pitanje, zavisi koga imas za sagovornika i koliko je isti realan u objasnjavanju. Za nekoga je to kao od sale, a za druge nauka.
Moje licno misljenje je da posto se radi o ozbiljnijim dimenzijama, a ti nemas iskustva ovo jako komplikovano.
Potrebno je tu dosta prakse, rutine, bar stotinak uradjenih slicnih akvarijuma, da bi to sve postalo manje komplikovano, bez ljutnje ali strpljenje, preciznost i uradjen jedan manji akvarijum je nista u poredjenju sa problemima koji mogu da te snadju kao amatera sto se tice lepljenja akvarijuma.
Ja se ne bavim tim, zalepio sam svega dva filtera, od kojih je jedan isao na popravku jel je pustao.
Dakle nisam profesionalac sto se toga tice, pa mozda mozes da zanemaris sve gore napisano, ali mislim da sam realan
Uporedi sa necim drugim , nekim drugim poslom, na kraju i probaj, videces da nesto sto si radio jednom ili par puta nije dovoljno da to pravilno i ispravno privedes kraju.
Mislim da ce vecina reci slicno.
U ovom slucaju je komplikovano, ja se ne bih usudio, ne zbog straha vec realnosti |
|
|
|
|
igorrbl
Akvarista
|
Ma nema nikakve ljutnje, zato sam i otvorio temu da cujem misljenja. Nigdje ne zurim, sve je spremno za sastavljanje ali je na cekanju zbog hladnog vremena pa mi se nista i ne radi a prije svega cekam da nadjem najbolje, a meni dostupno rjesenje...
Mozda se u zivotu isplati i mali rizik da bi nesto postigao Uglavnom sam siguran da se akvarijum ne moze tek tako "razletiti", a ni puci jer je staklo dovoljno debelo. A u rizik sto se tice curenja mozda bi se mogao upustiti Uglavnom jos jednom ponavljam da ne zurim, vidjecu jos...
nadam se da ce neko pomoci i u vezi silikona |
|
|
|
|
Mirche01
Akvarista
Registrovan: 23 Avg 2013
|
Neka ti je sa srećom zemljače
Šta planiraš držati tu u tom aq ?
Predpostavljam ciklide jel da. |
|
|
|
|
igorrbl
Akvarista
|
Hvala!
Bas sam ocekivao ovakvo pitanje. Uvijek me zanimalo kako to dok sam pratio razne forume i gdje god bude rijec o vecem akv, u njemu su ciklidi. Izgleda da sam drugaciji od ostalih ali nisam za ciklide, jednostavno se nikako ne bih mogao opredijeliti za jednu vrstu riba pored toliko izbora. Bice "obicni" tropski. volim jatne ribe, tetre itd.. a trenutno u starom akv imam puno biljaka anubiasa koje planiram prebaciti u ovaj novi. Volim da akv izgleda kao dio prave prirode sa biljkama i raznovrsnim ribama. |
|
|
|
|
HORUS
Koristan akvarista
Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
|
Mislim da će ti jeftinije ispasti da platiš gorivo nekom iskusnom staklaru ili akvaristi (ima ih na banerima foruma), i da dodje do tebe, nego da ti se sve to razlepi, ili nedaj bože pukne. Ipak je to 714 litara vode. |
|
|
|
|
Mark
Akvarista
Registrovan: 09 Dec 2015
|
Skalari-diskusi, nesto iz geophagus porodice bih ja ubacio.. Tj ja tako vec imam ali manjih dimenzija.. I mnogo tetri, jer ovo je veliki akvarijum
Obzirom da puno ulozas jesi razmislio da kontaktiras nekog majstora pa da platis put i dnevnicu? Jer ako se lose zalepi mora sve da se razlepi ocisti pa opet lepi znaci sem vremena treba ti novi silikon, a verujem 3-4 tube. A da ne pricam ako procuri da ce se naduti iverica na polici, zatim pod laminat ili parket ako imas.. |
|
|
|
|
Mark
Akvarista
Registrovan: 09 Dec 2015
|
@Horus
Preteko si me druze.. Dok ja kuckao ti poslao.. |
|
|
|
|
igorrbl
Akvarista
|
Daleko sam jos uvijek od nabavke riba, iako jedva cekam A sto se tice toga da nekog zovem da mi sastavi akv., i to moze doci u obzir ali sam cuo da znaju puno naplatiti.. problem je sto i ne znam ljude koji se ozbiljnije bave akvaristikom pa mi zato potraga ide sporo...
Evo da predstavim sta je do sada uradjeno..
Prvo se radio novi regal posto je to bila jedina opcija da dobijem mjesto za akv.
U medjuvremenu se i pravilo postolje sa celicnom konstrukcijom
To sada na kraju izgleda ovako:
A ovo je moj sadasnji akvarijum 136l (80x40x45) koji ce postati filter za ovaj novi veliki...
Nekako mi ovo sve uzivo izgleda vece nego na slikama ...Sada sam na cekanju za glavni i najtezi dio (koji bih najradije preskocio da ikako moze ) |
|
|
|
|
Bojan
Vlasnik
Registrovan: 25 Feb 2009
|
Dobro odradjena konstrukcija
Pratimo dalje |
|
|
|
|
io
Akvarista
Registrovan: 26 Sep 2013
|
super je, sta reci drugo. sta god od riba da stavis ne sumnjam da ce uzivati u tom akvu |
|
|
|
|
igorrbl
Akvarista
|
Stigao je i veliki panj
Napredujem, polako ali sigurno
|
|
|
|
|
gotika
Akvarista
Registrovan: 14 Feb 2012
|
gde nadje ovako lep panj? |
|
|
|
|
igorrbl
Akvarista
|
Ovako nesto je tesko naci, ali kupiti se moze
To su "red moor" panjevi, a cijena im je kao da su zlatni... ovaj je oko 100KM (50 evra). Ali super izgledaju u akvarijumu |
|
|
|
|
|