|
|
|
Autor |
Poruka |
DejanM1980
Akvarista
Registrovan: 27 Okt 2016
|
Pozdrav svim akvaristama na forumu. Posle godinu dana od formiranja akvarijuma i niza promena red je da predstavim i svog ljubimca. Početaka bejaše ishitren jer su deca par dana pred novu godinu naručila akvarijum od deda mraza (kasnije se ispostavilo poklon za tatu ), na poslu mnogo gužve, pa nisam stigao da se previše informišem o svemu. Kad se setim koliko mi je prva postavka bila lepa i koliko smo bili zadovoljni sa izgledom . Evo je kako je izgledala. Litraža 57l, korner filter, grejač, školjke, bez hranjive podloge, dve biljke i i 10ak ribica.
Naravno vrlo brzo je došla i prva prepravka akvarijuma po pitanju filtracije i dodatnog ubiljavanja akvarijuma. Ubačen spoljašnji stakleni trokomorni filter i izbačen grejač jer se nikada nije upalio. Naravno još je u fijoci, zlu ne trebao.
Nakon toga radi estetike izrađena i hauba i promenjeno osvetljenje. Prvo koje su mi uvalili u radnji je bilo jako slabo i kratko (dimenziono) kako bi osvetlilo ceo akvarijum, a i nije moglo da se ubaci u haubu. Stoga je ubačena neonska sijalica od 13W. Sve vreme sam dodavao easy carbo i mikro i makro elemente zbog odsustva hranjive podloge. Takođe ubačen i jedan manji panj pre 3 meseca.
Nakon puno čitanja i razmišljanja pre mesec ipo rešio sam da promenim kamenčiće i da ubacim hranjivu podlogu. Malo sam se plašio zbog posledica po živi svet ali sve prošlo uspešno jer sam ostavio 60% stare vode, a filter nisam dirao. Vrlo lako izvodljivo kada imate manju litražu akvarijuma. Konačne rezultate možete videti na slici. Na ovome se neću zaustaviti jer planiram da u narednom periodu napravim veći akvarijum i bez bilo kakve pozadine.
I jedna sa blicem.
Od stanovnika imam trenutno 3 ksifoa, 5 kraljevskih neonki, 2 platike, 4 ljubičaste zebre,6 sijamskih algara koridoras pandu i ancitrusa. Malo je gušće naseljeno ali redovnim menjanjem filter vate i sifoniranjem dna nemam problema sa uginućem ribica (većina ih je kod mene od prvog dana). Voleo bih i neko mišljenje iskusnijih oko trenutne postavke.
Naravno počeo sam i sa pripremom Co2 sistema, doduše uradi sam varijantu. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
cecam
Akvarista
Registrovan: 12 Jun 2015
|
Baš lep napredak za godinu dana! Bravo! |
|
|
|
|
oldwolf
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2016
|
Sjajno, sviđa mi se ovo slika pa tekst,slika pa tekst ....
Da li je pozadina siga kamen ili mi se čini ?
Ako je siga pozeleneće vremenom.Poz. |
|
|
|
|
DejanM1980
Akvarista
Registrovan: 27 Okt 2016
|
Pozadina jeste siga i jeste zelenkasto braon (za mene lep prirodni izgled) samo što aparat ne hvata baš realnu sliku. Međutim, primete se tri svetlije zone (na predzadnjoj slici), a posledice su direktnog nanošenja easy carbo-a na jer su počele crne čupave da se pojavljuju. One su uspešno uništene ali me nervira što je ostao ogoljen kamen. Nadam da će uskoro da se zazeleni kao što je i bio pre toga. |
|
|
|
|
|
|
|