Autor |
Poruka |
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
Evo malo moje prirode iz sobe.
U pitanju je akvarijum 100x40x40 sa rasvetom od 2x30w + 1x18(čisto da sredina bude malo jače osvetljena). Imao sam nešto starog stakla od 6mm, iverice i daski a pošto je stari akvarijum(20tak godina), koga sam dobio na poklon, počeo polako da izdiše sastavih ovaj krajem maja. Silikon + Prednje staklo(nisam želeo izgrebano) + staklo za 35x35x35 da ribe imaju gde da budu dok se ne formira akvarijum + filter masa (sunđeri i prstenje) i jos malo delova za policu me je izašlo malo više od 4000 din
Kao podlogu sam stavio Florabella zemlju preko nje mrežicu pa Dunavac, kvarcni pesak iz starog akvarijuma i preko svega toga posuo sam šljunak (Kolubarac koga sam prosejao na granulaciju od 2 do 5 mm). Ovo je bila velika greška sitna mrežica i Dunvac su bukvalno zarobili gas ispod šljunka pa sam do skoro morao da bodem podlogu ne bi li izašao(najbolje se pokazalo zabijanje šake pod uglom do mrežice).
Evo kako sam spoljni filter 40x20x40 osmislio:
1-PVC cev 32mm što dovodi vodu iz akvarijuma, 2-Sera filter vata, 3-Sera Biofibers služi da zaustavi prodor većeg otpada ka vati, 4-sundjer, jedan jedini sto sam nasao u Valjevu je neki plavi, 5-Keramički prstenovi Resun, pošto su katastrofa izvadio sam ih iz mrežica i poređao uspravno da budu što bliže jedan drugom, 6-odvodna cev i sprej bar(rupe se nalaze odma do površine vode da ne bi pravio buku), 7-Atman unutrašnji filter 650l/h protoka ili 800 ne sećam se davno sam ga uzeo trebalo bi da bude AT-f 202 ili 203, 8-grejač Atman 300w, 9-pomoćna prelivna cev u za svaki slučaju da nivo vode u zadnjoj komori ne padne do pumpe. Zbog biljaka filtracija i protok kroz filter je namerno oslabljen.
Evo kako izgleda kada ribe prebacite u duplo manji akvarijum
Ne mogu da se pohvalim da sam najbolji vlasnik. U jednom periodu akvarijum sam jako zapostavio. Uzeo sam ribe preko neta i za nedelju dana ostao sam bez 80% riba u oba akvarijuma pa sam se jako razočarao. Nedeljene promene vode, ponedeljnkom, od 30 do 40l vode nisu zaostale al trimovanje, presađivanje prihrana i CO2 jesu.
Evo sramote od sredine oktobra
Sad sam ponovo počeo da dodajem CO2 kvasac varianta, svaka 4 dana menjam flašu i da dodajem Easy Life Profito prihranu. Bolji CO2 sistem mi ne treba trenutno, dve veće neonke su obične Philips TL-D 30W/54-765 i a manja je stari grow-lux. Slika što sam okačio je stara 10tak dana, akvarijum je trenutno u fazi male promene skejpa. Počupao sam Vallisneriju i na njeno mesto premeštam Bacopa monnieri i otarasio se većeg dela Rendžera(velika biljka a plitak akvarijum). Dodao sam i jednu AT-304 pumpu da napravi malo boljje kruženje vode kroz akvarijum. Jos neke male izmene su u toku kad sve bude gotovo biće i update. Očekivani život ove postavke je do kraja leta 2016, tad bi trebalo da bude para za prelazak u more al po ps-u, razočaranje me još nije prošlo.
Sve kritike i saveti su dobrodošli |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Nikolac
Akvarista
Registrovan: 08 Apr 2014
|
Nije ovo uopste tolika sramota, samo malo trimovanja.
Nego sto menjas flasu na 4 dana?
Moj savet ti je da dodas nesto harda, izvinjavam se ako imas, onda lepo istrimuj da se vidi, a ostalo je sve super. |
|
|
|
|
jovica
Urednik
Registrovan: 13 Maj 2012
|
Meni samo nije jasno sto se zakomplikovalo ovoliko sa staklenim filterom, kad nema potrebe za tim?
Inace, licno mi se bas svidja kad bilje malo "podivlja" u akvarijumu, samo zauzdaj malo valisneriju, mozes da je sisas ako bude previse dugacka. Ispravis je iznad vode i kratis, ali prstima kickas na potrebnu duzinu. Ne trpi kad je ceses makazama, bar kod mene... |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Ma samo da skontam kako da izvadim kripte i stavim ih pozadi sve će drugačije izgledati. Pokušao sam al se tako zapetljaka u mrežicu da sam je otkinuo na samom pošetku korena pa sam ostavio za neki drugi put. Ta mahovina stoji na jednog grani koja se uvija i račva na kraju a na njoj 3 java paprati Mada su one dosta oronule ozbog zapostavljanja. Imam jos nekoliko manjih sličnih grana koje su mi stajale dugo pod vodom pa se ne poznaje razlika.
Evo kako je to izgledalo pre 4 meseca.
|
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Sekao sam valisneriju makazama neke su rasle dalje list bude kao prst debeo al je kod mene bilo toliko da kad god bi to uradio akvarium bi promeni miris na jak čaj, i to tako bude po pola meseca a na vrhu se navata skrama.
Filter sam zakomplikovao jer u je njegovo ćišćenje 5min max, samo promenim vatu natočim u kantu 10l vode i naspem u zadnju komoru i to pročisti sundjere i talog baci u prvu komoru.
Kvasac menjam svaka 4 dana jer imam 2 akvarijuma (35cm kocka) pa flašu sa većeg prebacim na manji i onda za 4 dana ponovo iz početka. To je otprilike vreme na kome održavam 1 mehur po 1s u velikom akvarijumu. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Evo mali update kao priča i upozorenje pošto ne znam gde temu da otvorim.
Dim u prostoriji gde je akvarijum
Na noć 01.01.2016 sam imao tu čast da lupujem sa vatrogascima. Komšija je zapalio svoj odžak i sa njim jos 2 stana iznad njega. Kad sam izašao iz sobe i skontao dim, pokvasio sebe, peskir i izleteo naponje a vrata od sobe ostavio otvorena. Kad se sve završilo ja sam samo bacio pogled na ribice video da deluju OK, sutradan se bacio na radove po stanu.
To je bila velika greska, trebala je odma 100% promena vode i dobro ribanje filtera i promena aktivnog uglja.
Ribe nisu pocele odmha da pokazuju znake trovanja usled dima i kraha filtera. Tek posle nekoliko dana pocele su da padaju kao vojnici u Prvom svetskom ratu, jedna za drugom. One što nisu otisle na drugi svet u prvih nedelju dana pocele su da pokazuju simptome limfocistisa i to po velika dva bela čira na ledjima kod spoja sa glavom i čireve na boku i to po 1 sa svake strane u predelu izmedju trbusnih i podrepnih peraja. Od ovoga se 90% riba nije oporavilo.
Biljke kako koja su bile pogodjene. Vallisneria i Sagittaria su nastavile da rastu i da se sire "kao korov" dok su Renderi i Cryptocoryne wendtii pocele da suše i listovi da im polako propadaju. Cak je i mahovina počela popadati. Najgore su prošli Microsorumi, oni se i posle 4 meseca dalje bore
Ancistrusu borcu i kozicama (Neocaridina davidi) nije bilo ništa. Oni i dalje bezbrižno žive kao da se ništa nikada nije desilo. Naravno puževima propadanje biljaka je prijalo pa im je populacija doživela nagli porast.
Filteru je trebalo neka 2 meseca da se ponovo oformi.
Tako da ako vam se ikada desi da vam u prostoriju sa akvarijumom uđe ili u njoj nastane veća količina dima, što pre promenite veči deo vode, zamenite aktivni ugalj ili ga stavite ako ga niste do sada stavljali i smatrajte da je akvarijum usao u mini ciklus ili da se ponovo ciklira. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Potrebna mi je pomoć hoću da rastavim postavku i restarujem akvarijum pa mi trebaju saveti. Ne znam šta sa ribama da radim dok se akvarijum ne oformi, poklanjanje i prodaja nisu opcija. Pre sam imao i oformljen filter i akvarijum u višku sad nemam ideju kako i gde da ih smestim. U pitanju su 20 razbora, 4 lokahate, 2 histrionice, 2 ancistrusa, borac, b.moliy i gomila kozica.
Posle zelenih čupavih došle su staghorn alge. Rešim se njih dođoše neke treće belo sive čupave šta god da su Sad ću imati nekoliko slobodnih dana pa hoću sve lepo da povadim operem većinu biljaka ću da bacim, dodaću malo hardskejpa. |
|
|
|
|
Stefanbgd
Akvarista
Registrovan: 26 Dec 2015
|
I ja sam to skoro radio ali sam sacuvao oko 30% vode iz starog akvarijuma i ceo filter materijal. Ceo proces pranja, ispiranja sljunka ( koji je bio pomesan sa zemljom) je trajao 2 dana.. Za to vreme su mi ribice bile u plasticnoj kanti bez vazduha i grejaca, ali je bilo vrlo toplo u sobi. Pri ponovnom punjenju akvarijuma sam dodao sere nitivec i sam menjam vodu na svaka 3-4 dana.. Nikakve promene do sad nisam video na ribama, bilje je neko teze a neko lakse podnelo ta dva dana ali za sad lepo napreduju i one.. Moj ti je savrt, iz mog iskustva skorasnjeg, stavi ribice u kantu i sacuvaj deo vode i ceo filter materijal i onda nemas potrebe da ponovo u potpunosti cikliras akvarijum.. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Ima jos 4 kulija njih sam zaboravio
Ja nemam pozitivnog iskustva sa tim serinim bakterijama iz boce. Staru vodu neću koristiti filter čistim da se sija znači start od početka jer se bojim da će alge samo da se vrate nazad.
Mislim da je najlakše da sklopim jedan mali akvarijum od 60tak litara |
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
Registrovan: 08 Avg 2015
|
Nadji jedno bure od 50L za tursiju/kupus sto se koristi i u njega ubaci sundjer filter minimum za akvarijume do 20L.. Ribicama nece nista smetati da budu u buretu i mesec dana, kazem iz licnog iskustva, jer kad mi je puklo staklo na 80L sve su spakovane zajedno sa biljkama u jedno bure od 50L i dok akvarijum nije prosao kroz startnu fazu, ribice su bile u buretu, naravno jednom nedeljno je menjana voda isto kao i u akvarijumu, na kraju samo su ribice vracene u da kazemo cisto i nikakvih problema nije bilo.. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Do rastavljanja nikada nije došlo, nezainteresovanost i slobodan prostor glavni su razlozi. Došao mu je kraj, pisiljen je jadan da traži novog vlasnika gazda ga izbacuje kaže tehnološki višak mora da se osavremenjujemo i nove morkse dubine da istažujemo pa reko da okačim koju sliku ako neko baci pogled nekada na temu.
Oporavak posle požara 04.2016
06.2016
Dobijen Rat sa algama 07.1206
Duplirao filter masu i počupao svaki zaraženi list. Barbusi su izleteli pošto su uradili genocid nad kozicama a rasbore se vratile nazad u njega.
Čemu služi akvarijum, da se peškir na njemu suši
U avgustu stiglo more i klovnići, radilo se puno što na poslu što privatno pa sam ga batalio, samo sam dolivao vodu, nisam trimovao, čupao bilje... Na kraju sam prestao da dodajem i CO2 što je dovelo do polakog i konstantnog povećavanja tvrdoće vode pa su se već u oktobru pojavile prve crvene alge(crne čupave). Na kraju su od biljaka samo kripte preovladale.
I evo došlo vreme da ga se rešim pa sam počeo da čupkam bilke i usisavam podlogu, sad sam sve doveo na neku granicu normale.
Jedina lepa stvar u celom trudu da akvarijum sredim jeste što sam doživeo da mi razbore po prvi put posle toliko godina razvuku jajašca po listovima, što nimalo nije pomoglo odluci da ga prodam/rastavim. |
|
|
|
|
Mark
Akvarista
Registrovan: 09 Dec 2015
|
Ovo nista ne valja, lepo da to posaljes meni, ovo sa zadnje slike izgleda prelepo.. Vidi se da razbore uzivaju.. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
pokusavam da ga sredim da lici na nesto. Bilo bi lepo da kripte mogu da se pocupaju pa zasade na druga mesta al ne moze zbog merzice prokleta mrezica trebao sam molersku da koristim.
Tetra pro color kida kad su u pitanju boje na razborama. Isto im prija neonka od 4800k manje su aktivne kad su sve 6400k, to je neko moje zapazanje |
|
|
|
|
Mirche01
Akvarista
Registrovan: 23 Avg 2013
|
Super izgleda
Jesi planirao da staviš barem Sagitariu Subulatu u prvi plan ? |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Ima još po koja možda 10tak pelcera za nekih mesec dana biće ih sigurno 20tak i više samo da se oporave. Nisam jos u potpunosti ubio alge, treba Co2 ili jos bolje tečni ugljenik dodati, pa ne može da bukne sagitarijica. Pogledaj iznad sliku gde pise oporavak od požara u sredini nije valisnerija nego sabulata samo je toliko gusto rasla da nije više imala gde da raste sem u visinu. Napred je bila do stakla samo sam je počupao i bacio. Došao sam bio u stadium gde nisam mogao da je kontrolisem cupanjem 1 nedeljno pa sam na kraju počupao 90% subulate nesto razdelio nešto bacio.
Sumnjam da cu nešto drastično menjati, stavio sam ga na dobos pa ga samo dovodim u pistojno stanje. Pravi mi problem hocu tu da pravim veći morski, manja zajebancija a lepše mirise. Temu sam oživeo da pokažem kako može sa 2 3 vrste biljaka da se napravi za oko lep akvarijum a i dalje da bude za smešne pare. |
|
|
|
|
|