|
|
|
Autor |
Poruka |
Milos987
Akvarista
Registrovan: 22 Jan 2012
|
Pozdrav svima. Dugo me nije bilo na forumu pa sam, evo posle "dve hiljade i kusur godina" (a na rođendan akvarijum.org ), rešio da predstavim jedan nano akvarijum.
30x26x35 (dšv) oko 27l bruto zapremine, od stakla 6mm.
Osvetljenje je jedna štedljiva sijalica Osram 865, 23w, 1600lm.
Foto period je kako kad, 10-12 sati dnevno.
Co2 - šećer i kvasac. Smešu menjam na 6-7 dana, u proseku izbacuje 2 mehurića po sekundi.
Podloga je oko 1l čarobne zemlje, koju sam najpre prosejao i onda potopio u kanti sa vodom da odstoji. Posle mesec dana sam je osušio i stavio u akvarijum pa preko nje 4-6cm rečnog šljunka granulacije 2-3mm.
Filter je spoljašnji trokomorni zapremine 10l sa sunđerom, šljunkom granulacije do 10mm oko 4l i perlon vatom. Trenutno ga pokreće vazdušna pumpa i ima protok od oko 180l/h.
Od biljaka tu su u zadnjem delu Vallisneria nana i Ludwigia repens. U sredini na korenu ruže su M. pteropus, M. pteropus narrow i još jedna biljka kojoj ne znam naziv. Dalje, Cryptocoryne wendetii green, C. w. brown i još 2-3 vrste kripti (ako ne grešim) a ne znam koje su, dve vrste anubia, jedna sa krupnim jedna sa sitnim listovima. U prednjem planu su 4 kamena sa mahovinom, 3 su sa Taxiphyllum barbieri a jedan je sa Fissidens fontanus i skroz napred je neki eleocharis.
Od faune tu su barski puževi i dvadesetak crvenih kozica (hvala Igorche81). Ribe ne planiram da ubacujem.
Vodu menjam na tri dana po 50%. Cikliranja nije bilo jer su voda i filter uzeti od drugog akvarijuma koji je bio u funkciji više od godinu dana.
Postavka je stara mesec dana i do sad su se javile tačkaste alge, samo na staklu.
Ovako je bilo par dana posle formiranja.
A ovo je trenutno stanje. Slike nisu nešto, ali šta je tu je...
Kripte na levoj strani su se otopile, pa sad kreću iznova.
Ludvigije ću uskoro morati da preuredim, kao i valisneriju čije "ranere" redovno seckam kako bih sprečio opsadu...
E sad, ova velika anubija mi nekako previše mesta zauzima, zaklanja svetlo kriptama desno a i odskače od ostalog bilja... Nemam je gde. Trenutno mi je samo ovaj akvarijum u funkciji, zbog terenskog posla, pa će za sad ostati tu gde je, dok joj ne nađem mesto... |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
cecam
Akvarista
Registrovan: 12 Jun 2015
|
|
|
|
Igorche81
Akvarista
Registrovan: 27 Nov 2015
|
Burazer zna znanje kad je u pitanju skejp. Svaka cast. Akvarijum je super. |
|
|
|
|
Milos987
Akvarista
|
Da, posebno se vidi da mi dobro ide stil "nabacaj sve na gomilu, imalo to smisla ili ne".
Videćemo, ima vremena. |
|
|
|
|
Milos987
Akvarista
|
|
|
|