Autor |
Poruka |
milutin1389
Registrovan: 09 Dec 2017
|
Pozdrav svima imam akvarjum od 40l i odlucio sam da ubacim kamenje u njega medjutim posto nemislim da kupim kamenje a zivim u ravnici ,jedino kamenje koje sam mogao da nadjem je bilo ono sa pruge. E sad dali to kamenje sme da se stavi u akvarijum dal se voda nece umutiti il tak nesto .a onaj test sustanja e se moze raditi sa necim drugim il samo sodom |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
Registrovan: 08 Avg 2015
|
Obicno jabukovo sirce ce ti dati isti rezultat. |
|
|
|
|
reventon
Akvarista
Registrovan: 03 Jun 2012
|
Ja sam koristio godinama kamenje sa pruge, ali ne ono zuckasto, nego sivkasto. Bez ikakvih problema. Samo operi i prokuvaj, za sto je sigurno, sigurno je. |
|
|
|
|
milutin1389
Registrovan: 09 Dec 2017
|
probao sam sa jabukovo i vrlo vrlo seslabo cuje i nepravi mexurice tako da ja smatram da je ok.a svo kamenje je sivkasto tako dacu ga prkuvat i ubacit hvala na odgovorima |
|
|
|
|
Ilijaaa1
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 15 Dec 2017
|
Pozdrav svima, evo da se uključim i predstavim svoju situaciju vezano za kamenje pa ako uslijedi koji savjet dobro i jest. Naime, imam par lijepih kamenja koje pripremam za akv, odradio sam sledeće:
1. Potopljeno stajalo u solnoj kiselini dva dana, izašla sva prljavština i otpale sve neravnine i sl.
2. 3 puta nakon toga otkuvao u soli i sodi (neutralisao kiselinu).
Sada kada na njega kapnem čistu kiselinu i dalje šušti, a kada kapam bilo koje sirće ne šušti. Neki kažu da će u dodiru sa čistom kiselinom svaki kamen šuštat zbog reakcije koju kiselina stvara dok ne ispari. A znači sa sirćetom ništa! ŠTA SAVJETUJETE?Hvala |
|
|
|
|
Mladen82
Akvarista
Registrovan: 16 Okt 2013
|
Pa ti neki te pogrešno savetuju. Na kamenu koji nije krečnjačkog porekla nećeš imati šuštanje. Kamen nema potrebe da stoji dva dana u kiselini. Dovoljna je kap dve da se vidi kakav je kamen. Ja to ne bih stavljao u akvarijum. Ostalo je na tvoju odgovornost |
|
|
|
|
Ilijaaa1
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 15 Dec 2017
|
Ima dosta priče za provjeru sa sirćetom, meni sa sirćetom ne stvara nikakvu reakciju! Kako to? |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
Onaj plavi kamen što bacaju kad prave parking moze bez problema. Ja sam ga koristio. Kad ga staviš u kiselinu izgubiće lepu plavu boju i dobirlti sivkastu tako da nema razloga da ga pereš u kiselini. Ako nadješ neki sa belim sarama i ostrim ivicama većina "stručnjaka" ce se diviti tvom "seiryu stone".
Operi ga sa četkicom za zube i deterdzentom da otkloniš prljavštine i masti dobro isperi pa malo termički sterilizuj i u akvarijum. |
|
|
|
|
|