Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pangio myersi Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temu
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Serene Sky
AkvaristaRegistrovan: 13 Nov 2013
Poruke: 790
Lokacija: Valjevo

PorukaPoslao: Uto Jul 12, 2016 11:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh


Pangio myersi - Velika kuli kuli


Image

Pangio myersi nastanjuje donje tokove reke Meikong u Laosu, Kambodži, Vijetnam.
Može se naći u plitkim, sporo tekućim šumskim potocima, močvarama. Većina staništa su zaklonjena od sunca vegetacijom i uglavnom su obojena tanarisom.
Voda uglavnom ima male količine rastvorenih minerala i na nekim mestima pH može biti ispod 4.
Zavisno od lokaliteta podloga može biti sačinjena od treseta, mulja ili sitnog peska preko koje se nalazi gomila lišća.
Pangio myersi raste do 9–10cm. U akvarijumu zive od 4 do 5 godina obično a u dobrim uslovima može živeti i do 10 godina. Polno zrele postaju sa 8 do 12 meseci života.
Kao i sve Kuli botije ima izuženo telo sa 3 para brkova. Oči su pokrivene providnom kožom. Poseduju male bodlje pored očiju.
Od drugih kulija razlikuje se po izgledu i veličini. Krupnije je građe i ima od 8 do 11 širokih crnih linija, osnovna boja tela je narandžasta, stomak je svetao a repno peraje je ili potpuno crno ili ima veliku crnu mrlju u osnovi.
Jaja su zelene boje i polažu ih na plutajuću vegetaciju.

Akvarijum

Temperatura:21 – 26 °C
pH:4 – 7.0
Tvrdoća: 5-12 dGH

Najbolje je koristiti pesak pošto ova vrsta voli da kopa po podlozi a nekad provodi vreme zakopana ispod peska. Oštar šljunak ili pesak treba izbegavati jer im može naneti povrede i sprečiti ih da se normalno hrane.
Poželjno je prisustvo korenja i grana postavljenih tako da ribe imaju dosta mesta za skrivanje kao i prisustvo suvog lišća da bi se najbolje simulirala prirodna sredina.
Najviše im prija prigušeno svetlo. Biljke za biotop akvarjum su Microsorum, Taxiphyllum, i Cryptocoryne.
Filtracija treba da bude dobra sa laganim uzburkivanjem povešine vode. Proticanje vode kroz sam akvarijum treba da bude lagano. Voda kroz filter bi trebala da prođe bar 10 puta kako bi se održao kvalitet vode.
Pangio vrste su miroljubive prema svim ribama i stanovnicima akvarijuma. Mljadj i jaja drugih riba se mogu naći na jelovniku Kulija. Najbolje je imati 3 ili više jedinki pošto ove ribe i ako nisu jatne vole društvo svoje vrste.
Najbolje ribe sa koji mogu deliti akvarijum su: Boraras, Sundadanio, smaller Rasbora, Trichopsis, Sphaerichthys pošto žive u sličnim uslovima. Velike ribe treba izbegavati jer mogu pojesti Kulije kao i Corydoras koji koji se znatno agresivnije hrane.

Ishrana

Pangio myersi je mikropredator. Prosejavaju pesak kroz usta i škrge u potrazi za larvama insekata, malim zglapkarima, crvima ali se hrane i organskom materijom i detrusom.
Poješće svu hranu koja padne na dno: lisiće, granule, čipsiće kao i živu hranu: dafniju mikro crve, grindal crve, artemiju, kiklopse, tubifeks... Ovom kuliju su potrebne veće količine proteinske hrane kao i dodatak hrane biljnog porekla.

Image

Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor


PorukaPoslao: Uto Jul 12, 2016 11:41 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temu
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Pangio kuhlii Bojan Baza Riba 1 Uto Mar 10, 2009 6:55 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 
eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License