Autor |
Poruka |
voja kozice 96
Akvarista

Registrovan: 08 Sep 2017
|
Poz drugari, zanima me da li je moguce povezati t5 neonku od 39w na elektromagnetnu prigusnicu od 39 w namenjenu za t8 neonku |
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
voja kozice 96
Akvarista

|
Ili jednu t8 od 30w ili 2 od 18w. Treba nekako upakovati na duzinu akvarijuma od 90cm 60, 70w snage koristeci 2 prigusnice po 36w, citao sam da jaca prigusnica moze slabiju neonku da pokrene ali da to utice na sam radni vek neonke |
|
|
    |
 |
nemanjask
Urednik

Registrovan: 29 Nov 2010
|
Po fabričkoj delkaraciji, T5 neonke se povezuju isključivo na elektronske prgušnice, elektromagnetne prigušnice im drastično skraćuju vek trajanja. Iz iskustva tvrdim da je to tačno. |
|
|
   |
 |
voja kozice 96
Akvarista

|
|
    |
 |
nemanjask
Urednik

|
Ne, slabija je od nominalne snage fluo cevi, pokušaj da nađeš baš tu prigušnicu, bilo je na nbgd buvljaku. Nije to više skupo.. |
|
|
   |
 |
mboban
Akvarista
Registrovan: 13 Mar 2016
|
Ja sam plaćao 1/2x54W (na jednu prigušnicu može jedna ili dve sijalice od 54W) 1300-1400 dinara Philips. Ove od 39W su sigurno jeftinije. |
|
|
   |
 |
voja kozice 96
Akvarista

|
|
    |
 |
voja kozice 96
Akvarista

|
|
    |
 |
nemanjask
Urednik

|
Razlika između ove dve iz gornjeg posta je samo u kvalitetu, mada je i to diskutabilno.. poenta je da prigušnica mora da bude iste snage kao i fluo cev. Može i jača, nikako slabija. dakle, minimalna snaga elektronske prigušnice koja tebi treba je , ako sam dobro razumeo 39W (nominalna snaga fluo cevi), može jače od toga, ne slabije. Naj bolje je ista snaga. |
|
|
   |
 |
Peku
Akvarista

Registrovan: 24 Dec 2017
|
Svaka sijalica ima svoju prigušnicu koja reguliše jačinu struje koja prolazi kroz nju. Jače prigušnice dovode do pregrevanja sijalice tj. kraćeg radnog veka.
Iskreno: Sijalice su obično skuplje od prigušnica ne vidim razlog zašto bi uštedeo koji din, kupio neodgovarajuću prigušnicu i skratio životni vek sijalici. |
|
|
   |
 |
voja kozice 96
Akvarista

|
Koliko w je potrebno za 96l dubine 40cm? |
|
|
    |
 |
voja kozice 96
Akvarista

|
Nijr mi bila namera da ustedim novac nego da ga ne bacam ako ne moram, svakako dobrim cevima pripadaju dobre prigusnice. Ako neko moze da mi napise u kojoj razmeri ide vat i litar za ubiljen biotopski akvarijum |
|
|
    |
 |
Peku
Akvarista

|
Peku :: |
Sijalice su obično skuplje od prigušnica ne vidim razlog zašto bi uštedeo koji din, kupio neodgovarajuću prigušnicu i skratio životni vek sijalici. |
Izvini nije mi bila namera da provociram.
Potrošenom energijom se ne opterećuj.
Koje su tačne dimenzije? 2xT5HO sa reflektorima bi trebalo da gaji lake i srednje zahtevne biljke u sistemu bez CO2, 4xT5HO za sistem sa CO2. Nešto izmedju toga je 4xT8. Za biotop sa žućkastom vodom 2xT5HO može biti i malo. 24w T5HO konzole su za 60cm akvarijume, 39w su za 90cm. Za njih postoje prigušnice za 2 ili 4 neonke neke podržavaju i 24w i 39w sijalice, 2x24,39w.
30w T8 će malo da pređe akvarijum zbog nosača i samog kućišta/maske. Njih sam gurao preko običnih prigušnica 36w u dualnom spoju, nisam u ruku mogao da ih uzmem, nosače su topile. Bile su obične Philips 10x jeftinije od Arcadia, prigušnice neke 20god matore, tako da nekada se i isplati uštedeti koji din.
O Juwel sijalicama imam loše mišljenje jer mislim da su samo originalno nazvane obične sijalice. Arcadia pravi isto sijalice za Juwel armature, predpostavljam da su dobre. |
|
|
   |
 |
voja kozice 96
Akvarista

|
dimenzije akvarijuma su 80duzina 40visina i 30 sirina, od biljaka planiram par vrsta kripti, valesneriju, hygrophila difformis, hygrophila corymbosa, hydrocotyle, microsorum pteropus i aponogeton ulvaces. co2 koristim ali generator sa secerom i kvascem, mehur po sekundi, tako planiram i u novoj postavci. ovde trenutno imam 2 stedljive od 18w 6400k i jednu obicnu neonku h8 od 18w od biljaka napreduju samo kripte i valesnerija.
cela prosla postavka je bila uradjena na silu u zurbi samo sto pre da ribica zapliva i nakon godiinu dana sam resio da to sve rasformiram i da posao obavima kako treba.
Mislim da je najbolja sledeca opcija
Arcadia T5 Plant Pro 742mm - 35W
Arcadia T5 Original Tropical Pro 742mm - 35W
Prigušnica elektronska T5 2x35W 183114 Vossloh Schwabe
i iz ove haube da prebacim moju malu neonku t8 18w. da li mislite da je to dovoljno? |
|
|
    |
 |
Peku
Akvarista

|
Iskreno ne znam. To bi trebalo da su HE lampe o njima ne znam ništa. Mislim da bi ti sve biljke rasle normalno sem hidrocotyle. Mora neko ko se više sa rasvetom igrao da te posavetuje |
|
|
   |
 |
|