Autor |
Poruka |
Uros Kg
Akvarista
Registrovan: 29 Mar 2017
|
Mislim da je ovo echinodorus, da li znate kako da je razmnozim, da napravim jos neki zbun?
|
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
bolan970
Akvarista
Registrovan: 20 Dec 2012
|
Odsečeš par listova i posadiš ih u podlogu, meni je to uspevalo.
Kod mene je ispod podloge Tropica hranjiva podloga. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Ehinodorus se razmnozava na dva nacina. U prirodi je to emerzno putem cveta....znas ono...procveta dodje insekt donese polena sa drugog cveta i stvori se seme koje otpadne pa izraste nova biljka. Kada je konstantno potopljen pusta takozvane trkace - ´´Runners´´, pomocu kojih se biljka duplira i razmnozava i to se cini mi se zove vegetativna reprodukcija i ovo mi se cesto desavalo. Cuo sam da moze da se ozile listovi ali nesto se ne secam da mi je ikada to polazilo za rukom. Uspevao sam recimo da skalpelom presecem biljku na pola zajedno sa korenom tako da imam dve strane koje imaju par listova i odredjenu kolicinu korenja ali mislim da mi se vise puta desilo da mi tako oba dela propadnu....Ehinodorus sam davno napustio da gajim jer je jednostavno kabast i mnogo zauzima, kao i kripta isisa sve iz podloge jer ima jak korenov sistem. Naravno kome se bas svidja eto gore kako moze da se razmnozi. Dobar je kao centralna biljka oko koje moze da se gradi skejp i ima mnogo interesantnih vrsta....echinodorus leopard je jedan od takvih:) |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Pardon, mislio sam na Echinodorus Ozelot Green i Red....ali i leopard je slican... |
|
|
|
|
Uros Kg
Akvarista
Registrovan: 29 Mar 2017
|
Probacu da otkinem par listova i da posadim u tropicu, hvala vam na savetima |
|
|
|
|
mboban
Akvarista
Registrovan: 13 Mar 2016
|
Kod mene trenutno cveta, stabljika sa neotvorenim cvetom je još uvek pod vodom (visina akvarijuma 50cm, vodeni stub 40-44), možda će za koji dan izaći van akvarijuma (otvoren je), pa ćemo videti šta od toga može da uspe i da li ima šanse da cvet bude oprašen...
Ako stignem slikaću, pa ću okačiti sliku. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
mboban :: |
....pa ćemo videti šta od toga može da uspe i da li ima šanse da cvet bude oprašen... |
Hehehe a ko ce da ga prasi???? Hocu reci treba da budu prisutni mama i tata, osim ako biljka nije hermafrodit:) Sto treba, naravno proveriti.... |
|
|
|
|
mboban
Akvarista
|
Ma ni ne očekujem da bude nešto od ovoga, ali lepo je videti da mu uslovi prijaju...
Evo i slike
|
|
|
|
|
mboban
Akvarista
|
A evo kako to sad izgleda, posle 20-ak dana...
Raste iznad vode nije potopljena, a inače krenula je još jedna stabljika sa cvetom da izlazi... |
|
|
|
|
Bombadil
Akvarista
Registrovan: 24 Okt 2017
|
Koliko vremena posle sađenja je trebalo da procveta? |
|
|
|
|
mboban
Akvarista
|
Prošle godine u ovo vreme (mart, april) zasadio sam Echinodorus, možda ima veze i sa godišnjim dobom, mada u akvarijumskim uslovima mislim da nije pravilo... |
|
|
|
|
Valter
Akvarista
Registrovan: 11 Jan 2013
|
Ti mali crveni listići, što su izašli pored cvetova, to su ti pelceri. Čim malo porastu, posadi ih u podlogu da se ožile. |
|
|
|
|
mboban
Akvarista
|
Pustiću još neko vreme da stoji ovako iznad vode, a onda posaditi. Vidim da iz svakog "čvora" izbija po 2-4 izdanka...
Razmišljam da svaki izdanak stavim u posebnu plastičnu čašu od pavlake, jogurta ili slično sa malo hranjive podloge na dnu, ako posadim u akvarijum i krene sa rastom neće biti mesta za bilo šta drugo, a ovako mogu kasnije lako da premestim, prodam, poklonim... |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Emerzna propagacija:) Svaka cast. Ovo do sada nisam vidjao! |
|
|
|
|
Spavalica13
Akvarista
Registrovan: 14 Jul 2019
|
Pozdrav. Trenutno formiram novi akvarijum od 70l u kom kao podlogu imam samo kvarcni sljunak jer ne planiram da gajim zahtevne biljke vec one najjednostavnije. E sad, u Pet centru sam uzela ovu biljku (na papiriću pise ovaj naziv: Echinodorus cor. harbich) Posto radnica nije znala da li moze samo kvarcni sljunak za nju, zanima me.da li Vi znate pa da mi pomognete. Takodje me zanima ovo braonlasto po njoj sta znaci i sta treba da joj obszebedim u novom akvarijumu. Hvala puno na pomoci
|
|
|
|
|
|