Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Akvarij 60 litara Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
doma87

Registrovan: 26 Jan 2024

PorukaPoslao: Pet Jan 26, 2024 6:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav ljudi,
novi sam u akvaristici. Prije 2 tjedna kupio sam akvarij od 60 litara, htio sam i veci ali prodavac mi je rekao da ne moze moja komoda da drzi akvarij od 200 litara(mada ja mislim da moze).
Evo par slikica akvarija:
[img]https://ibb.co/VVQLk7G[/img]
[img]https://ibb.co/4j80TVg[/img]
[img]https://ibb.co/R6DRj3j[/img]
[img]https://ibb.co/BGZs7Nx[/img]

Kupio sam par biljki imena im ne znam osim ovih kugli(Aegagropila linnaei), danas sam vodu testirao i akvarij je uredu i mislim da je ok. Mada se zadnjih dana pojavljuju cudni mjerhurici na vrhu. Malo sam citao i kazu da je to uredu.
Danas mi je prodava preporucio da kupim prvo 4 cistatca i uzeo sam 4 Otocinklusa.

Sada imam nekoliko pitanja, da li imate neke prijedloge, da ubacim puzeve, skolje, racice i sl, kada bi mogao i koje ribice sljedece ubaciti?

Akvarij ima filter sa grijacem unutra i neonku, koju sam programirao da se pali svaki dan od 13 do 21 sat. Mislim da je to dovoljno. Temperatura je oko 25 stupnjeva postavljena u akvariju. Sta vi kazete?

Trebam li jos biljaka uzeti? Da ne bi bio prenatrpan.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pet Jan 26, 2024 6:13 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

xxxvelja
Akvarista

Registrovan: 10 Avg 2012

PorukaPoslao: Pet Jan 26, 2024 9:18 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav. Dobro došao. Mislim da imaš dovoljno vrsta biljaka. Dobar je balans, imaš spororastuće i brzorastiće. Ovo u sredini ti je microsorum on se ne sadi u podlogu već se vezuje za panj ili kamen. Ja bih isto sipao i vodu do vrha. Imaš različitih puževa uzmi koji ti se sviđa ja samo ne bih uzimao amazonce. Suviše su veliki i kažu da jedu i biljke. Školjke, rakove ja nisam za to da se stavljaju. Kozice možeš isto bilo koje ali onda moraš da paziš koje ribice stavljaš da ih ne jedu. Što se riba tiče mogu tetre, živorotke, razbore. Od živorotke bih izbegao ksifo...ima lepih platika, moli, gupi. Mada one umeju da se prenamnože ja trenutno imam neon tetre i ekstra su kada je veće jato.
doma87

PorukaPoslao: Pet Jan 26, 2024 10:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na odgovoru. Sta onda da uradim sa ovim microsorumom, da li da ga izvadim i za neki kamen privezem ili ostaviti? Za vodu sam i ja mislio na sljedecem mijenjanju da idem do vrha, ljepse ce izgledati. Neon tetre su mi ok bas, fino izgledaju. Koliko bi tih ribica mogao max ubaciti i koliko sada da cekam za sljedece ubacivanje, jer danas sam ubacio 4 Otocinklusa?
xxxvelja
Akvarista

Registrovan: 10 Avg 2012

PorukaPoslao: Sub Jan 27, 2024 12:01 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja bih vezao microsorum koncem za panj koji imaš u akvarijumu. Otocinklusi su relativno osetljivi nisu baš idealni da se ubacuju kao prve ribe a sačekaj sa drugim ribama. Možda za nedelju dve ubaciš 5-6 neonki ako ti deluje da su otocinklusi ok i generalno da ti deluje da je sve ok u akvarijumu. Ukoliko ti nešto sumnjivo sačejaj još malo više. Neonke ukoliko se ne preteruje sa hranjenjem ne prljaju puno vodu ja bih išao u turama po 5-6 komada sa pauzama izmedju. Maksimalan broj je diskutabilan, ja u akvarijumu od 75l imam 19 i vrv ću nabaviti još 5-10. Neki će reći manje ali generalno što je veće jato to one lepše i skladnije plivaju. Tako da bi bilo ok do 20 neon tetri ili nekih drugih malih tetri da imaš. Lepše deluju i lepše plivaju kao jato ako je samo jedna vrsta. Ukoliko se odlučiš za tetre izaberi vrstu koja ti se najviše sviđa i od te vrste kupi 20 riba.
doma87

PorukaPoslao: Ned Jan 28, 2024 2:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da li je ovo normalno ponasanje ribica u akvariju, jedna reagira na udarac dok druge ne, https://files.fm/u/svgez9v4qh za ostale ribice sacekat cu dok vidim kako su se ove navikle.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 4 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 175 litara - predlozi i ideje mekses Akvarijumi 10 Pon Jul 31, 2023 4:10 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 200 litara - početnik od nule :D sloboradov Akvarijumi 25 Uto Maj 02, 2023 1:46 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pumpa za akvarij Juwel stipest Filteri i pumpe 2 Pon Nov 07, 2022 10:08 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 112 litara (80x40x35) - prvi put u ak... mekses Akvarijumi 20 Sub Feb 26, 2022 12:06 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker