Autor |
Poruka |
Milivoje Lampa
Akvarista
Registrovan: 27 Feb 2020
|
Pozdrav ljudi naso sam panj od vinove loze ogulio sam koru i otesao sam trulež što sam više mogo pročitao sam da treba da se prokuva pa cu i to da uradim. Zanima me jel neće ribama da smeta ako ipak ostane malo od onih rupica što naprave oni crvi što idu u drvo ili sta vec.. Ili da to skinem nekako skroz
|
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
gotika
Akvarista
Registrovan: 14 Feb 2012
|
nece udri slobodno na kuvanje pa na potapanje |
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Kuvao sam u jednu vodi sad kuvam u drugu panjevi ne plutaju ali je prva voda bila crvena kao vino.. |
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Imam jos jedno pitanje posto je meni vec formiran akvarijum i imam ribe da li posle kuvanja mogu odma da stavim panjeve u akvarijum ili moram prvo da stavim da stoji u neku vodu pa u akvarijum. Hvala unapred. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Jel se varam ili ove grancice, izdanci izgledaju sveze tj zeleno? |
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Jesu dobile zelenu boju kad sam ih ogulio. Jel trebam da ih uklonim ili može da ostanu? |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Nisam siguran. Mislim da bi za akvaristicku upotrebu panj trebalo da je apsolutno suv. Sad da li se to pravilo bazira na tome da presno drvo tesko da ce da potone jer ne moze da se napije vode ili zbog toga sto moze da ispusta nesto iz sebe. Ne bih znao da kazem....opet taj donji deo cokota deluje stono se kaze kao suva drenovina.... |
|
|
|
|
Veverac
Akvarista
Registrovan: 27 Apr 2019
|
Ako nije suv, nece naskoditi ribama.
Naskodice ako je prskan.
Ako ga otkuvavas, onda neces imati problem ni sa zilama koje bi ''ziv'' panj pustio u vodi.
Za pesticide ne garantujem da ces ih otkloniti kuvanjem panja |
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Panj je svež brat od strica ga je slomio frezom deo koji je bio suv sam otesao. Prokuvao sam u 2 vode e sad ne znam da li smem da ga stavim odmah u akvarijum ili da pustim da odstoji neko vreme u vodi van akvarijuma. A da li je prskano pita u brata. |
|
|
|
|
Veverac
Akvarista
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Kaze brat da je prskano jos prosle godine. Jel da ga bacim ili moze? |
|
|
|
|
Veverac
Akvarista
|
|
|
|
Milivoje Lampa
Akvarista
|
Uvazicu savet. Da li moze neka druga vrsta drveta i gde mi preporucujete da trazim panjeve i drvece? |
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
Registrovan: 08 Avg 2015
|
Prkano granje loze i cega vec nadjes po rasadnicima mozes da ostavis pola godine na suncu negde u dvoristu, terasi itd da se izluftira i "isprzi", taman ce i granje da se osusi u potpunosit i neces imati nikakvih problema kada ga budes potapao. Testirano. |
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
Registrovan: 08 Avg 2015
|
Zaboravih da kazem ako se ubacuje sa svezim granama moze da bude problema na pocetku jer ce se stvarati plesan oko svezih grana, sto se resava ancijima i kozicama kao i puzevima, i cesce zamene vode su potrebne, ako sve prodje kako treba (period prilagodjavanja) moze da pocne i da raste pod vodom, ipak ukoliko nisu redovne zamene vode i nema ko da uklanja tu plesan moze doci do stvaranja trulezi u grani koja je stetna po zivi svet u akvarijumu, tako da se "zivi" panj preporucuje hobisti koji ima vremena da se posveti svom akvarijumu i kojeg ne mrzi da menja vodu i prati situaciju svaki dan da bi na vreme mogao da reaguje. |
|
|
|
|
|