|
|
|
Autor |
Poruka |
Zivadin
Akvarista

Registrovan: 31 Mar 2018
|
Imam jedan manji akvarijum gde su mi bile uglavnom zivorotke, sve do jedne su polako crkavale i sumnjam da su u pitanju bili crevni paraziti. Posto taj akvarijum planiram da rasformiram prebacio bih biljke koje imam u njemu u jedan veci akvarijum ali me znima da li postoji mogucnost da sa njim unesem bolest u tak drugi veliki akvarijum gde imam dosta riba. Bila bi steta da te biljke ne iskoristim posto imam dosta raznih kripta, anubia, microsoruma... |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Peku
Akvarista

Registrovan: 24 Dec 2017
|
NPR, Columinaris možeš preko biljaka da preneseš, tj. nešto što može da se zakači na biljku. Virusne bolesti i parazite malo verovatno. Biljke svakako opereš pre unošenja u akvarijum? Ja sam ih uvek prao.
Crevni paraziti imaju više stadiuma razvoja tako da ne bi trebalo da se brineš za prenošenje preko biljke. Puž je druga priča i trebalo bi da ih odstranš sa biljaka jer su puževi i drugi vodeni beskičmenjaci uglavnom prenosioci parazita. |
|
|
   |
 |
sputnik8
Akvarista

Registrovan: 02 Sep 2018
|
Zivadin :: |
Bila bi steta da te biljke ne iskoristim posto imam dosta raznih kripta, anubia, microsoruma... |
Jedno je sigurno, NE ŽURI, taj tako biljni akvarijum neka takav i ostane sa nekim pilot ribama, nemoj žuriti sa prebacivanjem
biljaka, jer možeš naneti štetu i samim biljkama (da dođe do njihovog postepenog propadanja), a i da narušiš biohemijsku
ravnotežu u novom akvarijumu ,pa i ugroziš zdravlje riba. Osnova i kraj akvaristike je strpljenje, ko to ima može prodreti
u srž akvaristike. Sačuvaj ,dakle, biljke i budi uveren da su ok pa tek onda pravi kombinacije, jer akvarijum bez dobrog
bilja je kao kuća bez nameštaja (izuzev ciklida, a i njima treba nameštaj samo druge vrste). Pozdrav ! |
|
|
    |
 |
|
|
|