Autor |
Poruka |
Srboljub
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 22 Jun 2020
|
Pozdrav administratorima i svim članovima,
Pre dve nedelje betonirao sam malo jezerce u bašti, ali već pri prvom punjenju istekla je voda za jedan dan do samog dna. Samo da opišem, majstor je to radio sa cementom, dno sa armaturom i već sutradan kompletno dno i stranice premazao lepkom za pločice ceresit 11 plus. Jedino nismo prešli lepkom dva udubljenja na dnu, ležišta za pumpe/ za fontanu i kaskadu/. Posle desetak dana od betoniranja premazao sam bojom za bazen /akrilni premaz cool/ i nakon što se osušila napunio sam vodom. Na moje iznenađenje voda je tonula i za jedan dan sasvim nestala.
Ne znam gde je greška. Sa celim postupkom sam požurio, tek sam kasnije saznao da se farbanje vrši 28 dana posle betoniranja, a vodom se treba puniti 7 dana posle farbanja. Da li je to uzrok problemu? Ili možda što nisam ležišta za pumpe premazao lepkom. Ustvari, da li su taj lepak i farba prava zaštita od poniranja vode? Ili sam možda trebao da ubacim neku hidroizolaciju u beton. Jedino mi ostaje da lepkom pređem ta ležišta za pumpe i da za dve nedelje još jednom ofarbam. Molim za savet šta da preduzmem, ako već nije kasno pošto sam već ofarbao. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Suncokret
Akvarista
Registrovan: 12 Jun 2011
|
Da li ste koristili plastiku/izolaciju pre bilo cega? Izolacija je obavezna.
Mogli ste cak da koristite crnu, debelu izolacionu foliju (sto deblja to bolja), kojom prekrivate kompletnu unutrasnjost jezera, sve do iznad vode u krug i bi bilo sasvim dovoljno. Posle lepite ili samo stavljate kamene ploce sa strane i to je to.
Pogledajte po netu, imate toliko lepih priemra kako se radi, od ideje do realizacije. |
Poslednji put izmenio Suncokret dana Sub Jul 18, 2020 1:32 pm, izmenio ukupno 2 puta
|
|
|
|
Suncokret
Akvarista
Registrovan: 12 Jun 2011
|
Nije vam ni sada kasno da ogolite sve do glatkog betona i stavite foliju preko toga.
Evo vam primer kako to moze dobro da izgleda.
https://imgur.com/t/staff_picks/rzMdI42 |
Poslednji put izmenio Suncokret dana Sub Jul 18, 2020 1:33 pm, izmenio ukupno 2 puta
|
|
|
|
Srboljub
Slučajni Prolaznik
|
Hvala, znači ni lepak ceresit 11 plus ni akrilna boja cool nisu nikakva zaštita da voda ne propušta. Sada je to mnogo komplikovanije, jer sam unutrašnjost oblepio kamenčićima i ofarbao dno i skoro celu bočnu površinu. Jedino da na kompletnu unutrašnjost bazena postavim debelu providnu foliju |
|
|
|
|
Srboljub
Slučajni Prolaznik
|
Pošto je sa radovima sve gotovo, da dorađujem više nema smisla. Ima li takve izolacije, premaza ili bilo čega sličnog, čime mogu sada da zaštitim ceo bazen |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
Registrovan: 24 Dec 2017
|
Ceresit ima razne mase za hidroizolaciju kojima možeš sve da premažeš. Ili da jednostavno kupiš neku epoksidnu smolu i osnovu za nju. Sacekaj dan, dva da ti se javi neko ko je pravio betonske fontane i bazene. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Imas na youtube kako se radi naknadna hidroizloacija bazena. Videces i koje materijale preporucuju pa mozes i sve sam da odradis. |
|
|
|
|
NARCOS
Akvarista
Registrovan: 26 Avg 2019
|
To ti je trebao majstor umjesto ljepila za plocice da nabaci siku koja ne propusta vodu a isto se pravi kao ljepilo za plocice.... |
|
|
|
|
Srboljub
Slučajni Prolaznik
|
Preostaje mi jedino da sikom /sika gard pool coat/ ako na to misliš pređem preko lepka za pločice i ako može preko akrilnog premaza cool kojim se prešao dno i gornji deo bočnih stranica. Pitanje je samo da li može sika preko tog premaza cool.
Evo i slike, dno i gornji deo bočnih stranica su najpre premazani lepkom i ofarbane tim premazom cool, a sredina bočnih stranica samo lepkom i kamenčićima.
|
Poslednji izmenio Srboljub dana Ned Jul 19, 2020 8:26 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
|
|
NARCOS
Akvarista
|
Nek ti majstor preko toga prvo nabaci cementni spric isto kao kad se priprema obicni zid za maltanje ali nek stavi malo vise cementa, krec u spric nikako da se ne stavlja....e i kad se osusi za dan vidices da lu spric drzi jer ne znam kako ce se ponasati zbog tog premaza....ako cementni spric bude drzao i bude sve ok onda kad se osusi na spric nek nabaci siku ali mora ici malo deblji sloj slicno kao kad se baca grubi malter i naravno moze ti ostaviti kao reljef da to izgleda prirodno kao stijene itd. znaci nemoj da ravna siku i da izvlaci pod letvu, vec o ako s ruke prirodno da se nabaca i to bude extra |
|
|
|
|
NARCOS
Akvarista
|
Mada mozda bi dobro bilo da taj akrilni lak izribas sa celicnom cetkom ili jos bolje ako imas celicnu cetku kao nastavak na brusilicu pa da se to skine koliko toliko bice sigurnije, jer bojim se da ce sa tog laka da spric opadne pogotovo ako je klizava farba.... |
|
|
|
|
Srboljub
Slučajni Prolaznik
|
Akrilni premaz sam prekrio lepkom za pločice, kad se osuši staviću podlogu, pa onda sik monotop 109 waterproof, za to sam se odlučio jer kažu da je pouzdan i mogu sam da radim i nadam se da ću rešiti problem. Ima i drugih sika hidroizolacija ali su ipak dosta skupi za ovo malo dekorativno jezerce. Hvala na savetima, javiću šta sam uradio |
|
|
|
|
NARCOS
Akvarista
|
Odlicno, javi sta se desava a mislim da bi trebalo da bude ok. |
|
|
|