Autor |
Poruka |
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Da ne ostane neispunjeno obecanje evo par slika moje kucne odgaivacnice:)
Mrestilica za Pseudomugil-e. Ovo je privremeno resenje jer sam vec uocio mnogo nedostataka usisavanja ikre ispod kotilice sa golog stakla. Bie neke dorade, izmena mreze, dimenzija mrestilide i polozaja a ispod ce najverovatnije ici neke posude sa biljkama koje cu naknadno menjati...jos razradjujem temu.
Mikrorazbore su dosta jednostavnije, pod njih stavis mahovinu i one su mirne
Levo i desno su akvarijumi za izvaljivanje ikre, za sada sam usvoji tehniku da samo premestam mahovinu bez tumbanja riba pa cu da vidim da li je dovoljno efikasna u odnosu na premestanje riba.
U ovom akvarijumu odlazem mladj, ima ih nekoliko razlicitih legala ali su jos uvek jako male pa se vide tek na snimku. Na slici se vidi koliko je ualgavljen akvarijum i to je ono sto je najvaznije da ribe prezive.
Akvarijum sa narandzastim kozicama i i malo vecom mladji koja jos nije prebacena u veliki akvarijum a prevelika je za prethodni akvarijum, takodje pun algi.
Zuti srimpovi:
Pokusaj mresnog za sevelije ali za sada neuspesno, pored sevelija tu drzim i crne sakure.
Ispod je jos jedan prazan akvarijum koji spremam za prihvat mladji a od cistaca tu ce vrv ici selektovane crvene kozice, imam ih u sakura red i u bloody mery formi pa cu gledati da ih razdvojim da se ne mesaju. To je to za sada, bice par izmena pozicija na polici i vrv ce jedan akvarijum da se oslobodi kod mikrorazbora a bice ubacena jos jedan vrsta na mrest. otom po tom, pisacu ovde kad budem menjao. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Peku
Akvarista
Registrovan: 24 Dec 2017
|
Svaka čast! Čestitam.
Uvek se divim kada neko odvoji deo životnog prostora za svoje ljubimce da im upotpuni opstajanje. Za mnoge opstanjanje ne ukljucuje razmnožavanje. Mnogo truda se uloži pogotovu kada se radi iz ljubavi |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Hvala, imam tu srecu da trenutno oko akvaristike ne moram da pravim kompromise. Videcemo da li ce uvek tako biti . |
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
Registrovan: 08 Avg 2015
|
|
|
|
Ayrton
Akvarista
Registrovan: 25 Sep 2017
|
Baia, kapa dole! |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Pa ne bih znao da kazem. Sumnjam da nemam dovoljno kamencica za skrivanje ikre pa ne mogu mali da prezive ali zaista nisam siguran, deluje da je sve ok. Dacu im svakako jos vremena da se naviknu. Imas neki predlog na osnovu slike? |
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
|
Akvarijum je odlican, imas mesta koliko hoces i za ikru da legne i mladi da izadju a da budu bezbedni od roditelja, jedino ako ih neritine ne pojedu pre i/ili kozice, nisu one toliko bezopasne, nego jel imas neku dodatu aeraciju ona je kljucna da ih nateras da bace ikru?
Ako ne krene uskoro u ovakvim uslovima mora nesto da dodje u taj akvarijum iz kuhinje (malo) i jednom, ali nikako ne dva ili x3 sto ostane. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Lenji Lisac :: |
Ako ne krene uskoro u ovakvim uslovima mora nesto da dodje u taj akvarijum iz kuhinje (malo) i jednom, ali nikako ne dva ili x3 sto ostane. |
Da bi se izbegao efekat marfijevog zakona, stvari se drze sto prostije. Hocu reci najbolje je objasnjenje koje se napise u 2 do 3 reci:) Vezbam ukucane, ako misle da na njihovo mesto ne dodje jos neki akvarijum bolje da razumeju znacenje i hvataju smisao u hodu:) Jedini je probem sto to sto je stajalo u kuhinji vise nije tamo nego na poslednjoj polici (posuda sa artemijom) Ali da vidim samo ko nije razumeo....
Sto se vazduha tice, velika je sansa da si u pravu, ja sam akcenat stavio na protok ali nema upumpavanja vazduha preko venturija. Moram to dodati pa videti sta se desava. Hvala na savetu! Sta mislis da li je bolje povrsinu vode drzati cistom ili ostaviti ove lokvanjcice da se mnoze? Kontam da njih nema u njihovom prirodnom okruzenju....
Kozice su mi uvek dilema, pitam se koliko mogu da naskode ikri, uglavnom ih ne drzim u mrestilistima vec samo tamo gde mladj vec propliva. Imam jedan akvarijum u planu gde bih mrestio pigmeuse pa se sad tripujem da li da izbacim kozice odatle.... |
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
|
Ne treba da sklanjas bilje nece im nista smetati, bitni su parametri vode bilje ti samo pomaze a ribama ne smeta, ali obvezno naka aeracija i ako ih to ne natera tek onda menjaj nesto u postavci, ali prati zenkice i kakvi su im stomaci. Ukoliko se nista ne pojavi u podlozi da mrda posle dve nedelje kad bace ikru, pocni da razmisljas o kozicama i puzevima o njihovom premestnju. Makar bih ja sumnjao na njih, jer ipak ikra je poslastica a cisto sumnjm da kozice ne bi da se zaslade s vremena na vreme, najveci lesinari u akvarijumima, ali i najkorisniji lesinari po akvariste. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Nisam odavno gledao sta kazu odgaivaci na youtube. Koliko vidim posle gledanja nekoliko priloga a poklapa se sa mojim iskustvom ove ribe nisu u opste tako zahtevne u pogledu temperature, aeracije i ishrane. Sticem utisak da samo nisam napravio dovoljno dobrih mesta za deponovanje jaja i da kamena ima dosta ali je razmazan po dnu umesto da bude grupisan u jednom delu u vise slojeva tako da kad ikra zapadne ne moze lako da se dodje do nje a sada to izgleda nije slucaj. Probacu malo da se poigram na tu temu ovih dana. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Sto se parametara vode tice, drzim je na sredini, mesam tvrdu cesmovacu sa RO u odnosu pola pola. Videcu da li da jos malo omeksam ali takodje po iskustvima odgaivaca ne vidim da je to potrebno. |
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
|
Da se preciznije izrazim, stabilni parametri da ne setaju mnogo kod zamena vode, a to imas, a za aeraciju kazem da dodas zbog vrucina, ako ni to ne uspe ili cekaj hladnije vreme ili im obori temperaturu sa zamenom vode da ih cacnes i podstaknes na mrest kao i vecinu sisavca. U svakom slucaju bice to uskoro. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Probacu malo da ih razhladim Javljam ako bude nesto! |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Posle nekog vremena uspeo sam malo da udjem u stos sa Plavookim dugama. Evo ispod par slicica razvoja moje mini odgaivacnice. Ovom prilikom bih pozvao kolege koji razmnozavaju plavooke duge da mi se jave na pp. Voleo bih sa nekim ko je u toj tematici da razmenim iskustva.
Mresni akvarijum u kom sakupljam ikru:
Mini akvarijum za inkubaciju jaja:
Akvarijum gde drzim ribe do max 2 sedmice starosti:
Akvarijum za ribe starije od 2 sedmice. Ovde ih drzim dok ne dosegnu dovoljnu velicinu da mogu u zajednicki akvarijum sa odraslim ribama. Od prilike 4 do 6 nedelja.
|
|
|
|
|
Tajchili
Akvarista
Registrovan: 16 Jan 2014
|
Svaka čast! 👍👍👍
Meni sve ovo deluje kao naučna fantastika u odnosu na mojih 40l. |
|