|
|
|
Autor |
Poruka |
Suncokret
Akvarista
Registrovan: 12 Jun 2011
|
Vecina mojih puzeva ima belicasta ostecenja kucica izazvane dekalcifikacijom. Ne svi, naravno, ali primecujem da ih dosta to ima.
E sad, dodajem CO2 koji ide 24h, pH je oko 7.0. Prema odnosu KH i pH, CO2 u vodi ima oko 15-18mg/l.
Iskreno, cudi me da nemaju dovoljno kalcijuma za kucice, odnosno, imaju pH neutralnu vodu koja ne bi trebala da im razlaze kucice? Imam savsku, renibunarsku vodu. E sad, cuo sam da je beogradski vodovod nabavio nove uredjaje i koriguje pH vode pomocu CO2.
Mogao bih mozda nesto da im dodajem u hranu, ali je tu problem sto ih ja ni ne hranim, nego ih pustam da mi ciste akvarijum. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Lenji Lisac
Akvarista
Registrovan: 08 Avg 2015
|
Sipina kost? Recne skoljke? Uginuli drugi puzevi, tj samo njihove skoljke? Krastavac/brokuli prokuvani? Pobacano po dnu psenica, pa koja krene da propada pojedu je ili ako kojim slucajem krene da klija pojedu mlade listove.. seckan badem na listice? Sta ti odgovara od ovoga? |
|
|
|
|
Suncokret
Akvarista
Registrovan: 12 Jun 2011
|
Hehe!
Pazi, uginule druge puzeve imam u izobilju i povremeno ih izmrvim i pomesam sa ostatkom dna pa se ni ne vide, ali svakako uticu na vodu. Izgleda da i to nije dovoljno.
Mozda sipinu kost?
Ali ne mogu da provalim jednu stvar - da li je problem pH neutralna sredina ili nedostatak kalcijuma u vodi? Ili je to uzrok->posledica posto ga pH7 malo razlaze?
Mi svakako imamo vec dosta kamenca u vodi, to ne bi trebalo da fali u Beogradu.
I drugo, ako malo podignem pH sa sipinom kosti, da li cu onda paradoksalno morati i CO2 da pojacam zbog biljaka, pa se opet vracam na staro? :-/ Malo sam se vec pogubio. |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
Registrovan: 24 Dec 2017
|
Možda ti se podloga previše ukiselila. Ubaci malo lomljenog korala u podlogu. Ali bukvalno malo i da bude lomljeni koral a ne neki aragonit.To će ti podići malo ph podloge i uneti element u tragovima. Prijaće i beskučmenjacima i biljkama. |
|
|
|
|
|
|
|