Autor |
Poruka |
Ilijajanic1
Registrovan: 23 Okt 2020
|
pozdrav. Imam novi akvarijum od 60l. Malo sam bio brzoplet, naravno sad mi treba pomoc. Pre desetak godina samnimao ciklkde u mnogo vecem akvarijumu tako da nisam bas pocetnik.
Dakle problem je sledeci:
Alvarijum je kupljen polovan. Model je cayman. Sredio sam ga, sav materijal oprao i napunio akvarijum. Ubacio sam biljke i nesto malo vode iz formiranog akvarijuma. Po uputstvu sam dodao Aquarium starter rapid. Nakon 2 dana sam dodao 6 malih neonki i jos 4 vece ribice (ne znam koje su). Sve jen zgledalo ok ali su neonke sutradan uginule. Uginula je i jedna veca ribica. Jedna je lezala na dnu . Posle se oporavila. Temp u akvarijumu je 21 stepen. Biljke takodje izgledaju dosta lose. Bile su odlicne. Sad im opadaju listovi.
Ima li neko ideju sta se desava |
Poslednji izmenio nikouro dana Pet Nov 13, 2020 11:03 am, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Bojan95
Akvarista
Registrovan: 15 Dec 2018
|
Mislim da si rano ubacio ribe, treba malo vremena da se akvarijum isciklira. A voda u akvarijumu je jako hladna, treba da bude oko 26 stepeni. |
|
|
|
|
Uros Kg
Akvarista
Registrovan: 29 Mar 2017
|
Kao što reče kolega, prve ribe piloti se ubacuju najranije kroz 2-3 nedelje od punjenja akvarijuma. opiši nam malo detaljnije akvarijum, sta imas od filter materjala, da li si stavljao neku hranljivu podlogu, koja je rasveta, koje bilje? mnogo pitanja, a malo odgovora |
|
|
|
|
Bruno
Akvarista
Registrovan: 16 Sep 2020
|
Temperatura je jako mala.. verovatno su od toga uginule 🙄 |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
Registrovan: 24 Dec 2017
|
Da li si dodavao po upustvu? Nije dovoljno sipati samo jednom sipa se nedelju dana samo se posle prvoga dana sipa manja doza.
Generalno nisi mnogo pogresio. Proizvod nije nešto. Nitrosomonas dobro rastu u laboratoriji i postrojenjima za preradu vode. Za akvarijumske uslove nitrospira igra dosta veću ulogu. |
|
|
|
|
Ilijajanic1
|
Jos dve su uginule nocas. Povecao sam temp na 25.
Znam da samntrebao da cikliram aq ali sam malo podlegao pritisku klinca. Sta predlazete, konkretno?
Hvala |
|
|
|
|
Ilijajanic1
|
Peku hvala na primedbi. Dodao sam sve po uputstvu. Sumnivo mi je sto i biljke propadaju. Ne znam da li sve da ocistim operem pa nanovo ili ... |
|
|
|
|
Bruno
Akvarista
Registrovan: 16 Sep 2020
|
Nemoj više ubacivati ribe..pusti akvarijum da ciklira pa onda ribe!
Temperatura ti je opet mala..ne znam da li tim biljkama odgovara 25° ali ja bih povećao još! |
|
|
|
|
Ilijajanic1
|
Jel treba mozda da zamenim deo vode? Predpostavljam da ne. Jos samo dve ribice su ostale unutra |
|
|
|
|
m.vlacina
Akvarista
Registrovan: 11 Jun 2017
|
25 stepeni je sasvim dovoljna temperatura i za biljke i za živi svet, osim ako ne gaji diskuse, a ne gaji... |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
|
Biljkama često treba vremeba da se naviknu na nove uslove i sredinu. Koja je to biljka u sredini?
Školjkama nije mesto u akvarijumi sa biljkama i sa dobrim delom slatkovodnih riba. Moj ti je predlog da ih izvadiš.
Puževi po pozadini, da li su živi ili su nalepljene školjke? |
|
|
|
|
Ilijajanic1
|
Sve su nalepljene skoljke |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
|
Da li je pozadina fabrička ili pravljena? Čime su školjke zalepljene? Već je jedan član imao masovno umiranje životinja kada je zalepio dekor ili biljke(ne sećam se) pomoću super lepka za 3D pozadinu.
Za biljku u sredini te pitam jer mi ličin da je neka Anubias a te se biljke ne sade već se vežu ili zalepe za nešto. |
|
|
|
|
Ilijajanic1
|
Stena je pravlnena od stiropora. Premazana glet masom. Lepljeno je sve silikonom za akvarijume. |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
|
Ja bih promenio 100%, dodao aktivni ugalj, izvadio pozadinu i još jednom je impregnirao. |
|
|
|
|
|