Autor |
Poruka |
sstanko78
Akvarista
Registrovan: 02 Nov 2013
|
Pozdrav,
Kupio sam ovaj CO2 komplet, uputstva su jako stura - skro da ih nema, na netu nisam nasao nista korisno.
Sistem je na slici i sastoji se od:
- manometra sa iglicastim ventilom
- buble countera
- solenoida
sve je super... ali kako se montira solenoid na ovo ?
|
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
manastiriste
Akvarista
Registrovan: 30 Jan 2013
|
Pozdrav, Stanko
Oprema je jako dobra kada pogledam manometar. Sto se tice solenoida, malo mi je tu cudno nesto.
Obicno se rade solenoidi sa sondom koji idu direktno na telo manometra.
Drugi tip solenoida se srafi na iglicasti ventil pa se na njega nasrafi brojac mehurova.
Treci tip solenoida je onaj koji ide direktno na crevo i nema krutu vezu sa brojacem mehurova/manometrom
Kao da mi na tvom solenoidu fali ovaj deo da bi mogao da nasrafis i povezes nekako.
Neka me ispravi neko ako gresim |
|
|
|
|
Bojan95
Akvarista
Registrovan: 15 Dec 2018
|
Mislim da ne gresis.
Ja sam imao ovaj EM ventil koji nije imao taj nastavak koji bi mi omogucio da ga krutom vezom spojim sa manometrom. Jedina opcija mi je bila da ih povezem sa crevom. Iz nekog razloga manometar nije zaustavljao protok CO2 kada je ugasen, vec je samo usporavao protok preko noci. Uzeo sam drugi koji je direktno spojen na manometar i on radi odlicno. |
|
|
|
|
sstanko78
Akvarista
|
@Bojan95
Slažem se. Baš taj nastavak nije prisutan tako da nema čvrstue veze.
@manastiriste
Da tako je.
Hvala vam obojici.
Oprema je OK, postavio sam i podesio sam je i radi. Za solenoid mi bas nije jasno ... nekako mi se čini da ću imati veliki pritisak u mekoj cevi.
Ovako izgleda montirano:
Solenoid visi u vazduhu, zato što sam čuo da se greje. |
|
|
|
|
manastiriste
Akvarista
Registrovan: 30 Jan 2013
|
Super, pa to je solenoid na crevo sto ide. Identican set i tako napravljen ima drug. Sve mu ok radi. Jesi uzeo CO2 crevo? Iskreno vise sam za krutu vezu, ali i ovako radi. Da li moze da dodje do pucanja creva od brojaca do solenoida, ne bi trebalo. Drugu sistem radi. |
|
|
|
|
sstanko78
Akvarista
|
manastiriste :: |
Super, pa to je solenoid na crevo sto ide. Identican set i tako napravljen ima drug. Sve mu ok radi. Jesi uzeo CO2 crevo? Iskreno vise sam za krutu vezu, ali i ovako radi. Da li moze da dodje do pucanja creva od brojaca do solenoida, ne bi trebalo. Drugu sistem radi. |
Da to je to.
Uz komplet sam dobio silikonsko crevo, tanko na prvi pogled. Nisam mogao da ga koristim na delu od manometra do solenoida.
Na taj do sam postavio znatno deblje silikonsko crevo. Ostavio sam da prenoci.
Timer je kliknuo i ugasio svetlo i solenoid.
Posle nekih 30 min CO2 je stao u bubblecheckeru, valjda se pritisak u crevu i bc podigao.
Nije puklo crevo ?
Da li bi mozda na delu manometar - solenoid trebao da postavim deblje crevo ?
Ili neko drugo a ne ovo deblje silikonsko ? |
|
|
|
|
Strahinja025
Akvarista
Registrovan: 17 Dec 2016
|
Druže,
Šta će ti jaće crevo.
Regulator pritiska ti obara pritisak boce koji je obicno 30-50bar na radni pritisak 1-2bar... Tako da u crevu imas 1-2bar ne više.
To bez problema izdrži crevo za pneumatiku. |
|
|
|
|
sstanko78
Akvarista
|
Strahinja025 :: |
Druže,
Šta će ti jaće crevo.
Regulator pritiska ti obara pritisak boce koji je obicno 30-50bar na radni pritisak 1-2bar... Tako da u crevu imas 1-2bar ne više.
To bez problema izdrži crevo za pneumatiku. |
Namešteno sve,
Manometar - (malo) deblje silikonsko crevo - solenod - tanje silikonsko crevo - difusor, običan kao lulica - čašica
Radi odlično ! |
|
|
|
|
|