Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Problem sa crnim cupkastim algama na biljkama kamenu HITNO Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
djilepfc1970
Akvarista



Registrovan: 01 Apr 2020
Poruke: 39
Lokacija: Knjazevac

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2020 9:29 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovako imam problem sa pomenutom algom koja mi pravi sve vise i vise problema. Akvarijum je dimenzija 75x45x35cm. Podloga Soil Tropica, osvetlenje 4xt8 18w, 3 su dnevne bele Osram 880 i jedna je crvena akvarijumska neznam podatke tacne. Imam dosta nezahtevnih i srednje zahtevnih bilja. Koristim od starta easy carbo i profito po uputstvu. Akvarijum je star blizu 4 meseca ali mi ne napreduje bas kako sam mislio iskreno , ne raste mi bilje kako treba , listovi se u donjem delu gube gore su ok, nisu zelene boje kako treba da budu vec kako ide vreme gube onu pravu zelenu boju , imam po koju zelenu onu svilenu ili koncastu algu koja se mota oko biljaka ali mi ona ne deluje strasna i opasna ali crna cupkava napreduje i sve je vise ima, na ivicama listova biljaka, na panju, na kamenu, pa cak vidim i po staklu. Vodu sam menjao u pocetku dva puta nedeljno sada jednom nedeljno, vodom koja odstoji. Ima li ko resenje kako da sprecim ovu algu i na koji nacin, jer secem listove koliko mogu, cistim staklo ali vise na drvetu i panju nema pomoci Very Happy . Hvala svima unapred.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2020 9:29 am Snimi Poruku Nazad na vrh

djilepfc1970
Akvarista



Registrovan: 01 Apr 2020
Poruke: 39
Lokacija: Knjazevac

PorukaPoslao: Čet Okt 08, 2020 5:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ima li ko za pomoc i resenje. Zadnjih mesec dana sam pojacao dosta filter materijal, dodao jos bio kugli, dodao zeolit, usitnjeni lava kamen i jos koji sundjer. na sve ovo krenuo sam koristiti pored carba i profita mikro i makro elemente, problem je i dalje crna alga na svakom predmetu kao i krajevima biljaka, kao i zelena koncasta koja se plete i uvija oko biljaka
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Bruno
Akvarista



Registrovan: 16 Sep 2020
Poruke: 10
Lokacija: Obrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Čet Okt 08, 2020 9:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Crna alga je veliki problem..neki kažu da je neizlečiva te ti je možda najpametnije da rasformiraš akvarijum,sve baciš što je bilo u njemu i kreneš od početka!

Naravno ako si voljan da to radiš Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
xxxvelja
Akvarista



Registrovan: 10 Avg 2012
Poruke: 223
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Okt 08, 2020 10:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Možda da pokušaš malo da smanjiš svetlo isključiš dve osram 880. Inače tu osram 880 imam i ja ona više dođe da puca zeleno. Imam jednu akvarističku a jednu tu osram 880. Proveri koja ti je ta crvena. Još je mlad akvarijum možda za koji mesec dođe sve na svoje mesto i biljke preovladaju a alge stanu. Do tada nedeljno menjanje vode kao što radiš, pazi da nema puno ostataka hrane. Za tu crnu meni su se dobro pokazali dunavske nerite ili ako možeš zbog ostalih stanovnika kozice one su možda najbolje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pet Okt 09, 2020 4:33 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Izbaci Profito jer teško da ti trenutno treba i da će ti trebati još dugo vremena. Od viška glava boli. Kad preteraš neki od elemenata počinju da inhibiraju uzimanje drugih elemenata od strane biljke pa biljka ne može pravilno da se razvija. Izbaci i šta još dodaješ sem izbora ugljenika za biljke.

Dekor šta možeš izvadi i steriliši(kuvanje). Sa panja/drveta trule delove oguli posle kuvanja; ostavi samo malo za ancistruse ako ih imaš. Listove stare, propale i koje su jako alge kolonizovale odseci.

Nabavi pipetu ili špric i iglu i kada dozirš E.L.Carbo prskaj ga direkno po algama. Pogledaj na forumu kako i u kojoj dozi se koristi hidrogen za ubijanje algi(ako negde pročitaš da je dovoljno samo sipati ga u vodenu kolonu znaj to važi samo za morske).

Što guliš sa stakla, usisaj. Ako samo zguliš alge će se uhvatiti na
nekom drugom mestu.

Balaste stavi ma tajmere. Retko koja biljka je izložena 8 do 12h direktnom suncu. Više od 6h ti ne treba sa sve 4 neonke. Ostatak vremena drži samo jednu, dve neonke upaljene.

Naoružaj se strpljenjem, borba je duga.

Šta sve imaš od životinja u akvarijumu? Koliko često menjaš vodu i kakva je voda koju koristiš za dolivanje/menjanje?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
djilepfc1970
Akvarista



Registrovan: 01 Apr 2020
Poruke: 39
Lokacija: Knjazevac

PorukaPoslao: Ned Okt 11, 2020 8:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovako , hvala svima.Ako rasformiram, i krenem sve ispocetka imacu isti problem. Jer sam ja ovaj napravio u vreme korone, stim sto sam ulozio dosta novca da sada akv bude bolji, od podloge, svetla, bilja, co2, easy carba i profita i opet nije bas najbolje.
Drugo svetlo sam kombinovao dve osram i dve crvene, pa zatim 3 osram i jedna crvena, sad sam stavio sve bele, neki kazu jako a neki slabo i onda nisam pametan.
Svakako secem sve sto vidim, raste novo, ali opet obe alge, imao sam period od nedelju dana gde nisam dodavao hemiju i svetlo off
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Peku
Akvarista



Registrovan: 24 Dec 2017
Poruke: 787

PorukaPoslao: Pon Okt 12, 2020 4:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U akvaristici se ništa ne dešava preko noći. Nedelju dana je ništa. Crvene alge su poprilično žilavi organizmi i velike napasti. Mogu nedeljama da stoje u mraku.
Profito ti je finansijski omašaj. Bolje da si kupio neko kvalitetno NPK đubrivo i dozirao ga po potrebi.
Pogodak su ti podloga i tečni izvor ugljenika za biljke.
Imaš dve opcije a to su da nastaviš da ulažeš vreme u svoj sistem, malo prelistaš forume ili da skratiš sebi troškove i nađeš drugu zanimaciju. Od rasformiravanj sistema nećeš imati ništa jer ćeš istu grešku ponoviti i na isti problem naići.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
djilepfc1970
Akvarista



Registrovan: 01 Apr 2020
Poruke: 39
Lokacija: Knjazevac

PorukaPoslao: Pon Okt 12, 2020 11:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Peku druze,ovde mi treba neko ko ce mi dati savet i pomoci oko problema, a posto vidim da nazalost ti imas dosta viska vremena ovde pa savetujes da nadjem drugu zanimaciju, zao mi je ali hvala na predlogu. Moje postove zaobidji i uclani se u neku drugu grupu koja nema veze sa akvaristikom jer ovde nisu potrebni pametnjakovici kao ti da predlazu prelazak na drugi hobi.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Uto Okt 13, 2020 9:47 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Uhh "ostar" odgovor. Iskreno, ono sto je Peku napisao napisano je sa dozom finoce koliko primecujem. Problem sa algama moze da se podeli barem u dve grupe. Alge koje dodju i prodju i alge zbog kojih se ceo sistem restartuje. Sa ovim drugim u pojedinim slucajevima jedini spas je ponovo formiranje postavke sa NOVOM POSTAVKOM tj novim peskom, podlogom ,kamenjem, granama,, filter materijalom a oprema kao grejac ili pumpa, akvarijum detajno opere i dezinfikuje sa hemijom.
Savet da procitas teme na forumu dao bi ti i ja. Ne zato da bi te "skinuo" vec iz najbolje namere. Tako akvarista najbolje uci, uporedjuje i primenjuje.
Alge su sastavni deo svakog akvarijuma i kao takve su od samog pocetka u vodi. Da li ce se koja i kada aktivirati zavisi od nasih postupaka. Protok vode, kolicina biljne mase, jacina i period svetla, hranljive materije .... sve su to okidaci neke vrste alge. Kod tebe ocigledno je doslo do veceg disbalansa. Da li treba gubiti nadu . Naravno da ne. Da li te ocekuje zestoka borba sa algom ... O da.
Ajd da ti ne filozofiram dalje. Poslusaj Peku-a i promeni tih par detalja i prati situaciju. Alge se uglavnom polako stvaraju i polako nestaju stim sto prvo ne primecujemo a drugo zeljno iscekujemo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Problem sa strujanjem vode Maridza Početak u akvaristici 4 Pon Jun 19, 2023 2:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa ponasanjem ribica Milivoje Lampa Bolest 11 Pet Jan 27, 2023 12:53 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem sa algama Milivoje Lampa Alge 16 Uto Jan 10, 2023 11:35 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Problem širih razmera Daniel Filipovich933 Početak u akvaristici 11 Sub Dec 03, 2022 7:20 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc problem sa black moly Milivoje Lampa Ribe 1 Sre Sep 28, 2022 9:01 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License