Autor |
Poruka |
Milica Obradovic
Registrovan: 23 Jan 2021
|
Dobila sam na poklon akvarijum, sa pratećom opremom, evo kako izgleda. Interesuje me koju podlogu i koje biljke da dodam pre nego što ubacim gupike unutra? Voda se filtrira tri sedmice, što se osvetljenja tiče ima jednu običnu lampu i jednu neonku, filter sunđerasti. I treba li još nešto da kupim od opreme?
 |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Futurebreeder
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 12 Maj 2017
|
Pozdrav Milice, ovo je tudja tema, najbolje bi bilo da otvoris novu temu i da se tu posavetujes, a pre svega je najbolje da malo prelistas forum. |
|
|
      |
 |
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
Uradjeno, Odvojene poruke u novoj temi tako da ...
Milice. Previse je to plastike u akvarijumu. Vecina nas to ne preporucuje ali ako se tebi svidja onda preskacemo taj deo.
Prelistavanjem foruma i iscitavanjem tema mozes doci do dosta korisnih saveta.
Ukratko, mislim da je trenutno najbitnije da ti je voda isciklirana kako bi ribe prezivele pocetak i saku narednu transformaciju postavke.
Svetlo ti je sada najmanja briga. Ono se vezuje za biljke a ne za ribe.
Ako je temperatura u stanu konstatna oko 24-25 onda ti grejac ne treba, Ukoliko ima oscilacija onda ti je potreban grejac. Temperatura bi trebala da bude 26 stepeni.
Da se vratim prvom savetu. Procitaj par lepljivih tema, nekoliko tema u ovom podforumu i uvideces sta sve mozes sa svojim akvarijumom. |
|
|
   |
 |
Milica Obradovic
|
Izvinjavam se, nisam obratila pažnju.
Meni bi bilo prirodnije da unutra ubacim neku prirodnu biljku a da izbacim plastiku, naravno, kada kupim pesak pa tek na kraju da ubacim ribice kada sve to namestim.
U stanu imam centralno grejanje
i prilično je toplo unutra tako da iz tog razloga
nisam kupovala toplomer.
Već sam čitala podforum za početnike tako da imam predstavu kako bi akvarijum trebalo da izgleda pre nego što se ribice ubace unutra. |
|
|
   |
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
Super.
Da malo preciziramo detalj. Toplomer nabavi. Potreban je . Tako ces ustanoviti da li je grejac potreban ili ne.
Hranljiva podloga i pesak. Za pocetakplaniraj manju kolicinu hranljive podloge. Bez obzira da li je renomirana ili zemlja za cvece. |
|
|
   |
 |
Milica Obradovic
|
Imam pitanje: kad ispari voda, pre nego što ubacim unutra vodu treba da držim 24 h otvorenu, dok izvetri hlor?
Kupiću toplomer, hranljivu podlogu, pesak i biljke, hvala na pomoći. Pre nego što ubacim ribice unutra hoću da budem sigurna da je akvarijum opremljen kako treba  |
|
|
   |
 |
Milica Obradovic
|
Imam pitanje: kad ispari voda, pre nego što ubacim unutra vodu treba da držim 24 h otvorenu, dok izvetri hlor?
Kupiću toplomer, hranljivu podlogu, pesak i biljke, hvala na pomoći. Pre nego što ubacim ribice unutra hoću da budem sigurna da je akvarijum opremljen kako treba  |
|
|
   |
 |
Bojan95
Akvarista

Registrovan: 15 Dec 2018
|
Mislim da nema potrebe da je drzis 24h. Mozes odmah da dospes u akvarijum. To mozes da praktikujes kad menjas vodu, jer je i veca kolicina vode u pitanju. Mada znam dosta ljudi, pa i ovde sa forum, koji to ne praktikuju, i nemaju probleme zbog toga. |
|
|
   |
 |
senkasenkasenka
Akvarista

Registrovan: 22 Sep 2014
|
A mozes u flasi od 2L drzati vodu, pa taman kad dodje vreme da dospes vodu zbog isparenja, hlor vec izvetrio i tako u krug .. |
|
|
   |
 |
Milica Obradovic
|
Mesec dana se čisti voda i ja dolivam
po potrebi kad ispari. Dodaću pesak i
biljke da ribice ne bi plivale u plastici.
😄Hvala svima na pomoći. |
|
|
   |
 |
Miroslav85
Akvarista

Registrovan: 05 Feb 2017
|
Deo vode 20-50% preporucujem da menjas na nedeljnom nivou,u toku dosipanja nove vode dospes nesto od hemije da pokupi teske metale i hlor kao npr EasyLife FFM ili moj omiljeni Sashem Prime(malo skuplji ali zato traje kod.mene preko godinu).Ako sipas neki od ova dva preparata mozes slobodno vodu direktno sa cesme da sipas,naravno da nastelujes temperaturu vode naj slicnije onoj u akvarijumu. |
|
|
   |
 |
Milica Obradovic
|
|
   |
 |
Milica Obradovic
|
Izvinjavam se što
pišem poruku na poruku.
Koje biljke mi preporučujete da uzmem?
Ubacila bih gupije za početak kada dekorišem.
akvarijum u potpunosti. Podloga pesak. |
|
|
   |
 |
Miroslav85
Akvarista

Registrovan: 05 Feb 2017
|
Podloga pesak nije bas odgovoarajuca za biljke mozda bolje onda sitni kamencici granulacije 1-2mm.
Ja sam dve godine imao kamencice kao podlogu a ispod njih hranljivu podlogu za biljke.
U inertnu podlogu u tvom slucaju samo pesak(ili kamencici) retko koja biljka oce da opstane i da bude lepa potrebna joj je hranljiva podloga ili brendirana(manje algi u startu,problema i posla) ili hranljiva podloga za cvece(vise posla,veca verovatnoca za vise algi i vise posla).
Licno sam koristio Carobnu zemlju za cvece sloj 1cm-1.5cm preko dna i preko kamencice 1-2mm u debljini ne manjoj od 4cm napred a nazad 7-8cm takodje akvarijum nije imao CO2
Pokusaj Biljnog akvarijuma
A koristio sam i Tropica substrat za akvarijumske biljke sloj 1.5-2cm pa preko kamencice 1-2mm granulacije u debljini od 4cm napred a nazad 7-8cm ovaj akvarijum je imao i CO2
Dutch nadam se
Postavio sam ti i linkove pa da vidis procitas i razumes razliku u svemu sto stavljas u akvarijum.
Za biljke je i jako bitna rasveta koja moze biti jaka,slaba,taman i svaki tip rasvete pravi razliku u akvarijumu i na biljkama kao sto mozes videti u prvom linku su koristene stedljive sijalice u kombinaciji sa neonkama,a u drugom je mnogo skuplja varijanta rasvete za biljni akvarijum sa jakim reflektujucim povrsinama i kvalitenijim neonkama.
Oduzio sam objasnjenja a nisam rekao sta od biljaka bi mogla hmmm
Preporucio bi ti Crypte,Nane,Sagitariju mozda rotalle,bacope nesto od ne zahtevnih biljaka dok se ne upoznas malo sa biljnom akvaristikom i vidis sama na svojoj kozi kako funkcionise ceo sistem biljnog akvarijuma. |
|
|
   |
 |
Milica Obradovic
|
Dolivala sam jednom sedmično po jednu trećinu vode, i sada voda iz akvarijuma ima neki čudan miris. Filter je uključen 3-4 sata dnevno. Da li smem da ubaacujem ribice ili da sipam ponovo vodu, s tim da jednom sedmično dolivam malo vode iz flaše? Ili da ubacim ribice u ovakav akvarijum?
Čitala sam teme na forumu vezane za početak, ali što više čitam manje znam.  |
|
|
   |
 |
|