Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Popac86




Registrovan: 07 Mar 2024
Poruke: 0

PorukaPoslao: Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Veliko poštovanje pre svega svima!

Kao što vidite u naslovu teme, potpuni sam početnik u akvaristici. Mnogo toga sam čitao u poslednjih nedelju dana i mnogo toga sada znam jer do pre nedelju dana nisam znao apsolutno ništa. Pošto sam po prirodi samokritičan, znam koliko ne znam, pa vas molim za pomoć kako bih stao na noge i osamostalio se u akvaristici jer će sigurno biti problema unpočetku. Čitao sam toliko da sam stigao čak i do tema o mrestu ribica i prihrani tih sitnih ribica... Inače sam strastveni varaličar smudja na Dunavu. Kako je sada mart i počeo je mrest smudja te zabrana lova istog, ova dva meseca ću posvetiti formiranju svog prvog akvarijuma. Ova temu sam zamislio tako da se slikama hvalim svojim akvarijumom ali da to bude i ujedno moja tema u kojoj ću dobijati komentare, sugestije i rešenja raznih problema tako da ova tema postane neki vid dnevnika mog akvarijuma od samog početka.

Akvarijum koji sam naručio i stiže mi 13.marta 2024. godine je dimenzija 80x35 u osnovi i 40 cm visina, tako da je 112l bez dekoracije. Dobijam uz njega neki filter, svetlo i krov. Inače prednje staklo je zakrivljeno. Radi se o fabričkom akvarijumu.
Postaviću link odakle uzimam a moderacija ako misli da kršim neko pravilo neka obriše ali strani je sajt.
https://animax.ro/collections/acvarii/products/acvariu-din-sticla-diversa-led-80-curb-negru-112-l-80x35x40cm

- Prvo pitanje vezano za filter pošto njega smatram najbitnijim elementom. Verujem da ovaj koji ću dobiti nije ništa specijalno jer cena ovog kompleta je nešto manje od 20.000 dinara. Za dodatni filter sam namenio 10.000 dinara što je polovina vrednosti akvarijuma. Izbor se sveo na dva filtera. Tidal 110 2000l/h, 3,2l kapacitet filter materijala i kanister Eheim classic 250, 440l/h, 3l filter magerijala. Koji je od ova dva filtera bolji izbor? Krov na akvarijumu neću koristiti, plan je da stavim neke plutajuće biljke. Tidal bih možda pre izabrao ali bojim se da mi to plitajuće bilje ne nabija talasima u suprotnu stranu akvarijuma, ili možda ipak neću imati taj problem? Tidal ima bolji protok koji ne bih koristio na max sigurno ali kanister sa dve cevke bolje izgleda. Akvarijum će stajati na komodi tako da imam ga gde smestiti ispod akvarijuma... Molim za vaše mišljenje...
- što se tiče biljaka i podloge planiram da stavi. 9kg soil, zbog nekog velikog kamena i možda neke pećine u dekoraciji ispod koke će biti peska smatram da bi možda 9kg bilo dovoljno. Od biljki stavio bih neku mahovinu, travu u vidu Eleocharis parvula koja bi bila po celom dnu, možda još neki pelcer neke biljke i plitajuće biljke, neki lokvanji, po mogućstvu nešto što bi cvetalo da i žena bude zadovoljna dekoracijom. Predložite mi nešto od plutajućeg bilja što j dostupno u Srbiji.

Od osvetljenja , e tu planiram najmanje za sada da uložim pa čemo videti kasnije. Ipak puno para treba za start i ovo sve će mi biti prenategnuto. Planira. Led neonke što se prodaju po ceni od 500-600 dinara za dužinu od 60 cm. Nju bih đožda stavio iza akvarijuma a iznad akvarijujuma da vidim nek luster sa tri reflektora koji primaju e27 led sijalice, recimo tri sijalice koje će visiti iznad akvarijuma. Centralna oko 3000k a sa strane dve od 6000k za belo svetlo. Sve ukupno pkaniram da bude oko 4000 lumena, da li je dovoljno za ovakav akvarijum.

I za kraj ribice, pošto one idu na kraju... Ideja je da ide jedan borac i tri ženke, 5-6 color zebri ili tetri(od kojih je veća verovatnoća da vidim po neku mladu ribicu, koja vrsta se uspešnije mrestu u zajedničkom akvarijumu?, neki komad samo ne očekukem jato i zanima me koja vrsta daje više različitih boja?), dalje planiram da stavim oko 5 neonki i to je to. Jedan ili dva čistača (koji), možda dve, tri kozice (koje?) i stavio bih nekog puža ( koji i koliko) da li mogu da se drže u otvorenom akvarijumu ili izlaze napolje Pa da odustanem odmah od te ideje?

Raspisah se ja ali eto malo da vam se predstavim, malo da vam opišem moje dileme kneto, skupilo se. Napišite i vi po nešto a naročito vas molim za mišljenja oko pitanja. Hvala svima na komentarima unapred a prve slike očekujte kada stigne akvarijum sledeće nedelje.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Popac86




Registrovan: 07 Mar 2024
Poruke: 0

PorukaPoslao: Uto Mar 12, 2024 10:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Stigao je akvarijum i odmah imam pitanje Smile uz akvarijum sam dobio originalno plastično postolje koje nekih 2 cm pridržava donje staklo. Da li je ovo ok i dovoljno ili da uglavim stiropor ispod?

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 0 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License