Autor |
Poruka |
Looniz
Akvarista
Registrovan: 08 Dec 2012
|
Evo, posle gotovo godinu dana ucenja i treniranja na 40 i 22 lit., dosao je na red malo ozbiljniji akvarijum.
Kao sto naslov kaze, tu je:
Juwel Rio 125, 81x36x50, od 125 lit., unutrasnji filter Bioflow 3.0. grejac 100w, pumpa 600 lit./h. (malo bucnija nego sto sam ocekivao), rasveta 2x28W Juwel High-Lite Day.
Akvarijum je formiran 31.12.2013, nahranjen, pokrenuto cikliranje. Da napomenem, ova postavka nije konacna, ocekuje se jos jedna grana u desnom i srednjem delu akvarijuma. Za sada je zasadjen zadnji plan, prednji ce doci posle postavljanja druge grane. Prvi stanovnici, ukoliko bude sve kako treba, ce biti od prilike za 2 nedelje.
Od bilja tu su:
Alternanthera reineckii
Ceratopteris thalictroides
Heteranthera zosterifolia (stragrass)
Microsorum pteropus
Ludwigia repens rubin
Taxiphyllum barbieri (na panju)
Eleocharis vivipara
Hygrophila polysperma
Hygrophila angustifolia
Hygrophila diformis
Hemianthus micranthemoides.
Kao sto smo svi navikli, naj bolje je da slikovito prikazem postupak pripremanja akvarijuma:
Na dno akvarijuma sipana hranjljiva podloga HTP-10, odmaknuta od krajeva stranica akvarijuma:
Zatim je preko postavljena mrezica za komarce (kamenje je samo tu da pridrzi mrezicu dok se ne sipa pesak):
Zatim je sipan pesak (crni) sitne granulacije, 2-3mm, i pokusano postavljanje panjeva, ali, ovaj veci panj nije uspeo da kegne, gusio je akvarijum pa sam ga izbacio. Mozda cu pokusati da ga nekako isecem. Videcemo..
Na kraju je sipana voda i posadjene su biljke i za sada stanje je ovako:
Za sada toliko. Ocekujem Vase predloge i sugestije. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
TheDoVla
Akvarista
Registrovan: 26 Sep 2013
|
Lepo, lepo, nema sta. Samo ne zaboravi na zlatni presek. |
|
|
|
|
Nensi
Akvarista
Registrovan: 22 Jun 2013
|
Zaista lepo Reci mi samo,da li je postolje Juwel-ovo ili tvoje? |
|
|
|
|
Looniz
Akvarista
|
Hvala kolege, postolje je moje. Prepravljena stara komoda od tri dela, donji ormaric, fijoka, i gornji ormaric. Gornji ormaric sam odrezao, i postavio ravnu plocu dimenzija akvarijuma. |
|
|
|
|
Stefan993
Akvarista
Registrovan: 19 Jul 2013
|
prelepo odradjeno...svaka cast |
|
|
|
|
HORUS
Koristan akvarista
Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
|
Gre'ota za onako lep panj.
Ja bih njim popunio desni ugao. Taman da prekrije filter. Na njega vežeš anubije i mikrosorum...ih kako bi izgledalo. A, levi ugao ostaviš prazan za jednu livadicu. Uf, već ga vidim. |
|
|
|
|
Cvrc
Akvarista
Registrovan: 10 Jul 2011
|
Pa odseci mu te leve krajeve sto ga guraju od stakla, samo ces onda ovaj morati prebaciti na desnu stranu |
|
|
|
|
Looniz
Akvarista
|
Stefan993 :: |
prelepo odradjeno...svaka cast |
Hvala
HORUS :: |
Gre'ota za onako lep panj. Na njega vežeš anubije i mikrosorum...ih kako bi izgledalo. |
Upravo je to i bilo planirano, ova 2 Microsoruma sto su sad na malom panju su bila namenjena velikom, pa zakacena sad da se ne osuse.. Meni je panj prelep, ali veruj mi kad sam poceo da sadim bilje, akvarijum se ugusio totalno.. Razmisljam mozda da ga recnem na pola, pa da od desnog stakla krene neka prica ka centru, ili eventualno iz coska filtera i zadnjeg stakla ka centru..
Cvrc :: |
samo ces onda ovaj morati prebaciti na desnu stranu |
Ovom nema mrdanja bar za sada, dok se ne natopi i biljke malo ne prime |
|
|
|
|
HORUS
Koristan akvarista
Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
|
Gledam ga...stvarno bi mogao da ga prepoloviš. Onda ćeš moći lakše da barataš sa njim. |
|
|
|
|
TheDoVla
Akvarista
Registrovan: 26 Sep 2013
|
I da skines ove sitnije grancice. Mislim da ce ti onda biti lakse i scape da zamislis sa njim. |
|
|
|
|
reventon
Akvarista
Registrovan: 03 Jun 2012
|
E da je bilo krajnje vreme, bilo je
Dobrodosao u malo dublje vode!
Moja jedina zamerka je vadjenje panjeva sa prvih slika. Ma koliko mislio da bi zagusili akvarijum, siguran sam da bi mogli odlicno da se nameste. Uostalom, dzungla je uvek dobitna kombinacija. Ne brini za ribe, snaci ce se one |
|
|
|
|
simici789
Akvarista
Registrovan: 12 Jan 2012
|
Odlicno. Dopada mi se sto si ostavio slobodan prostor za plivanje - ja uvek krenem sa tom idejom, ali ne mogu da odolim dzungli |
|
|
|
|
Looniz
Akvarista
|
Uzivo izgleda mnogo glomaznije Prostor za plivanje se smanjuje kad sve ovo malo naraste I ja volim dzunglu
Malo me brine voda, mutna je i nikako da se razbistri.. Evo vec 48 sati.. |
|
|
|
|
Looniz
Akvarista
|
Neznam, dali da promenim deo vode? To nisam radio u manjim akvarijumimas pri formiranju i cikliranju, ali je voda bila kristalno cista od sipanja.. Ovde kad sam sipao bilo je ok, a posle se polako zamutila i ne bistri se.. Prvi put sam stavio hranljivu podlogu, moze li ona praviti probleme? |
|
|
|
|
Cvrc
Akvarista
Registrovan: 10 Jul 2011
|
Ostavi sve kako jeste, pa ako se bas par dana ne izbistri radi nesto. Ili mozes da sipas ffm, ako ti je toliko stalo da se izbistri |
|
|
|
|
|