Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Zapazanje vezano za filtraciju Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Milivoje Lampa
Akvarista

Registrovan: 27 Feb 2020

PorukaPoslao: Pon Nov 13, 2023 9:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav ljudi. Imam akvarijum od 45l. U njemu imam veliki sundjer filter iskljucivo za biolosku filtraciju dimenzije 12 cm precnik i 5-6 cm visina proizvodjaca sobo sb 2330 konkretno. A drugi filter mi je atman hf 0300 iz kog sam izvadio fabricki kertridz i poredjao grublji sundjer i filter vatu koji bi sluzio iskljucivo kao mehanicki filter. Naime primetio sam kad perem filtere da se u sundjer filteru zadrzava daleko vise otpada nego u atmanu. Merio sam protok sundjer filtera tako sto sam izvadio cev iznad povrsine vode i izaslo je 1 l za minut znaci protok mu je 60 l/h na atmanu pise da je protok 290 l/h. Sad ne kapiram kako to da sundjer filter sakupi vise necistoce nego atman u njemu je skoro cist filter materijal sem sto po cevima i na izlazu iz filter ima nesto sluzavo braon. Jel imao neko slicnog iskustava i ako je vec tako da li da i dalje drzim taj atman na akvarijumu?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pon Nov 13, 2023 9:43 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

brankorad
Akvarista

Registrovan: 18 Jan 2015

PorukaPoslao: Čet Nov 23, 2023 11:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam imao neki Atman HF400, isti je princip rada. Malo je teže da se u njega ubaci filter materijal (spužve i keramika) kad je napravljen za taj svoj ketridž. Prljava voda mu dolazi sa strane i meni je bilo nekako teško ubaciti spužvu i keramiku. Ako staviš gustu spužvu ide voda sa strane, a ako staviš rijetku onda i nije neka mehanička filtracija. Nešto sam ja to sjekao i na kraju se odlučio samo za spužva filter. Sve zavisi koliko riba imaš i kako ih hraniš. Ja sam našao neki spužva filter, koji ima posudu za keramiku i tu sam ubacio siporax mini i to mi tako radi. Ima solidan protok jer je napravljen na fazonu češke pumpice, sitni mjehurići baš fino guraju vodu. Potraži qs-200.
Milivoje Lampa
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Nov 29, 2023 6:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na odgovoru potrazicu taj filter. Imam nekih 16 ribica. A video sam i na aliexpresu filter na tom principu samo umesto pumpice za vazduh ima motornu pumpu sa protokom od 200l/h. Mislim da je i vise nego dovoljan protok za akvarijum od 45l.
Ascaron
Akvarista

Registrovan: 06 Avg 2019

PorukaPoslao: Ned Dec 03, 2023 2:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Možda je stvar u redosledu slaganja filter materijala. Ne rade na istom principu.
Milivoje Lampa
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Dec 04, 2023 11:27 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moguce. Ja u ovom hf imam samo sundjer srednje gustine za sada radi super kao mehanicki filter. Ali cim stavim vatu odma preliva tako da je ostao samo sundjer kao mehanicki filter. U drugi sam prebacio sundjer filter a u ovaj za biofiltraciju uzeo onaj manji hf 0100 i napunio siporax minijem za sada je sve ok nema uginuca ribice zdrave vesele. Mada je bila voda pomalo mutna. Dodao sam pistiu i kroz 2 dana voda je postala bistra.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Pitanje vezano za sajt i održavanje nenad.dragisic Razno 2 Čet Jul 09, 2020 4:16 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ideja za filtraciju Prle76 Početak u akvaristici 6 Čet Sep 24, 2015 11:03 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pitanje za iskusnije vezano za bilje milosfis Biljke 3 Ned Mar 22, 2015 11:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Hmmm... moje poceticko zapazanje Konfucije Početak u akvaristici 35 Ned Dec 22, 2013 6:36 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Upozorenje vezano za mts Fiber Razno 2 Sub Feb 09, 2013 10:14 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker