Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Holandski kusur Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010

PorukaPoslao: Ned Feb 26, 2023 9:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Usled viska opreme, biljaka i vremena nemadoh izbora nego da pokrenem dodatak mom trenutnom projektu (140l Aquascape pokusaj prvi), tako reci kusur u holandskom stilu.

U pitanju je akvarijum

dimenzija: 60x30x30

rasveta 2x Nicrew (neke kineske lampe koje se lepo slazu sa kineskim tajmer kontrolerima)

CO2: deljen sa glavnim aq iz gornje teme

podloga: mesavina dva sojla, tropikin puder i neki krupniji JBL cini mi se

Filtracija: HangOn Wiltec 500l/h sa povrsinskim skimerom

Za sada su tu 95% biljke iz Akvaskejpa i par novih biljcica:

Bacopa Purple
Ludwigia Inclinata Meta
Ludwigia Inclinata Red
Myriophillum Gold

a plan je da kasnije dodam jos neke redje primerke ukoliko ne bude velikih problema u vidu algi i tome slicno. Voda je RO sa dodatkom soli za podizanje ukupne tvrdoce. Provericu da li to igra ulogu kod zahtevnijih i neznijih boljaka kao sto mnogo tvrde.

Image

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Ned Feb 26, 2023 9:53 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Mar 30, 2023 7:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Za ljubitelje redjih biljcica:

Image

Image
Vladimir95
Akvarista

Registrovan: 20 Jun 2012

PorukaPoslao: Čet Mar 30, 2023 10:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Prelepe biljke, svaka cast za akvarijum. Slicne biljke sam uzeo sa svoj akvarijum, jos mi fali neka tepih biljka kao kod vas i to je to..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Apr 01, 2023 7:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vladimir95 ::
jos mi fali neka tepih biljka kao kod vas i to je to..

Kuba je uvek najprostiji izbor. Izbegao sam je u ovoj postavci samo zato sto mi treba vise mesta za razmnozavanje eriocaulona.
Shark
Akvarista

Registrovan: 17 Apr 2012

PorukaPoslao: Sub Apr 01, 2023 8:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Baia ::
eriocaulona.

Da li je ova biljka zahtevna?
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Apr 02, 2023 4:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kako koji...

Eriocaulon sp. Vietnam
Biljka na nivou Sagitarije, jako lak za odrzavanje i brzo se razmnozava.
Image

Eriocaulon "blood vomit"
Eriocaulon parkeri
Eriocaulon "polaris"

Su malo zahtevniji, traze cistu vodu, izbalansiran akvarijum, co2 i jako svetlo. Ako aq ima problema sa algama oni prvi nastradaju. Inace polaris je jedan od najlepsih eriocaulona ali kod mene se od premestanja jos nije oporavio i poceo je da pusta previse cvetova pa podseca na eriocaulon cinerum... Za sada ne znam kako to da resim i da ga vratim u prvobitno stanje.

Image

Image

Image

Eriocaulon sieboldianum
Syngonanthus sp. 'Vichada'

Njih sam sad prvi put uzeo, imam utisak da je sieboldianum slican Cinerumu i Polarisu ali sacekacu da vidim da li cu umeti da ga razmnozim. Vichada zapravo i nije eriocaulon ali ga cesto tako svrstavaju, odavno sam ga vec podelio ali izgleda da nije nimalo lagan za uzgoj.... Pod znakom pitanja je da li ce preziveti.

Image

Image

Eriocaulon Quinquangulare
Ovaj mi je vec 2 puta propadao, sad lici da ce opstati... Videcemo. Trazi jako svetlo, co2 i jaku podlogu.

Image
Shark
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Apr 03, 2023 9:47 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Prelepo izgleda, koliko sam do sada razumao svetla nikad dosta. Jedino što onda alge krenu da bujaju ali i za to ima rešenje. Najgora opcija je da bude loše osvetlenje.
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Apr 03, 2023 8:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Shark ::
Najgora opcija je da bude loše osvetlenje.

Iskreno ja bih trampio bilo koji drugi problem za opciju koju si naveo. Vala najlakse mi je da dokupim ili dobudzim jos jednu lampu.
Shark
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Apr 03, 2023 9:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To se slažem kada se akvarijum razvije pa dodju drugi problemi. Nešto poput kada smo bili mali najveći problem je bila škola ili što neka devojčica neće da bude sa nama. Sada su to smešni problemi kakve imamo sa svojom decom Smile tako da sam ja još u osnovnoj školi što se tiče akvaristike Very Happy
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Maj 07, 2023 8:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Eriocauloni rasadjeni i namnozeni. Prevazisli su moja ocekivanja a pre svih Syngonanthus sp. 'Vichada' koji se tako dobro razrastao i pustio ogroman broj pelcera koji se jako lako odvajaju. A za njega sam najvise brinuo jer sam stekao utisak da je jako spororastuc i osetljiv, ispostavilo se da je samo trebalo vise prilagodjavanja.

Image

Image

Image

Image
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Dve hiljade i kusur godina... Milos987 Akvarijumi 6 Ned Feb 25, 2018 9:14 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 100 i kusur litra presretach Akvarijumi 7 Pon Jun 30, 2014 10:20 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Prvi holandski akvarijum Bugiman Akvarijumi 40 Sre Mar 12, 2014 11:10 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker