Autor |
Poruka |
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Usled viska opreme, biljaka i vremena nemadoh izbora nego da pokrenem dodatak mom trenutnom projektu (140l Aquascape pokusaj prvi), tako reci kusur u holandskom stilu.
U pitanju je akvarijum
dimenzija: 60x30x30
rasveta 2x Nicrew (neke kineske lampe koje se lepo slazu sa kineskim tajmer kontrolerima)
CO2: deljen sa glavnim aq iz gornje teme
podloga: mesavina dva sojla, tropikin puder i neki krupniji JBL cini mi se
Filtracija: HangOn Wiltec 500l/h sa povrsinskim skimerom
Za sada su tu 95% biljke iz Akvaskejpa i par novih biljcica:
Bacopa Purple
Ludwigia Inclinata Meta
Ludwigia Inclinata Red
Myriophillum Gold
a plan je da kasnije dodam jos neke redje primerke ukoliko ne bude velikih problema u vidu algi i tome slicno. Voda je RO sa dodatkom soli za podizanje ukupne tvrdoce. Provericu da li to igra ulogu kod zahtevnijih i neznijih boljaka kao sto mnogo tvrde.
|
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Za ljubitelje redjih biljcica:
|
|
|
|
|
Vladimir95
Akvarista
Registrovan: 20 Jun 2012
|
Prelepe biljke, svaka cast za akvarijum. Slicne biljke sam uzeo sa svoj akvarijum, jos mi fali neka tepih biljka kao kod vas i to je to.. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Vladimir95 :: |
jos mi fali neka tepih biljka kao kod vas i to je to.. |
Kuba je uvek najprostiji izbor. Izbegao sam je u ovoj postavci samo zato sto mi treba vise mesta za razmnozavanje eriocaulona. |
|
|
|
|
Shark
Akvarista
Registrovan: 17 Apr 2012
|
Da li je ova biljka zahtevna? |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Kako koji...
Eriocaulon sp. Vietnam
Biljka na nivou Sagitarije, jako lak za odrzavanje i brzo se razmnozava.
Eriocaulon "blood vomit"
Eriocaulon parkeri
Eriocaulon "polaris"
Su malo zahtevniji, traze cistu vodu, izbalansiran akvarijum, co2 i jako svetlo. Ako aq ima problema sa algama oni prvi nastradaju. Inace polaris je jedan od najlepsih eriocaulona ali kod mene se od premestanja jos nije oporavio i poceo je da pusta previse cvetova pa podseca na eriocaulon cinerum... Za sada ne znam kako to da resim i da ga vratim u prvobitno stanje.
Eriocaulon sieboldianum
Syngonanthus sp. 'Vichada'
Njih sam sad prvi put uzeo, imam utisak da je sieboldianum slican Cinerumu i Polarisu ali sacekacu da vidim da li cu umeti da ga razmnozim. Vichada zapravo i nije eriocaulon ali ga cesto tako svrstavaju, odavno sam ga vec podelio ali izgleda da nije nimalo lagan za uzgoj.... Pod znakom pitanja je da li ce preziveti.
Eriocaulon Quinquangulare
Ovaj mi je vec 2 puta propadao, sad lici da ce opstati... Videcemo. Trazi jako svetlo, co2 i jaku podlogu.
|
|
|
|
|
Shark
Akvarista
|
Prelepo izgleda, koliko sam do sada razumao svetla nikad dosta. Jedino što onda alge krenu da bujaju ali i za to ima rešenje. Najgora opcija je da bude loše osvetlenje. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Shark :: |
Najgora opcija je da bude loše osvetlenje. |
Iskreno ja bih trampio bilo koji drugi problem za opciju koju si naveo. Vala najlakse mi je da dokupim ili dobudzim jos jednu lampu. |
|
|
|
|
Shark
Akvarista
|
To se slažem kada se akvarijum razvije pa dodju drugi problemi. Nešto poput kada smo bili mali najveći problem je bila škola ili što neka devojčica neće da bude sa nama. Sada su to smešni problemi kakve imamo sa svojom decom tako da sam ja još u osnovnoj školi što se tiče akvaristike |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Eriocauloni rasadjeni i namnozeni. Prevazisli su moja ocekivanja a pre svih Syngonanthus sp. 'Vichada' koji se tako dobro razrastao i pustio ogroman broj pelcera koji se jako lako odvajaju. A za njega sam najvise brinuo jer sam stekao utisak da je jako spororastuc i osetljiv, ispostavilo se da je samo trebalo vise prilagodjavanja.
|
|
|
|
|
|