Autor |
Poruka |
sale75bgd
Urednik
Registrovan: 03 Nov 2009
|
Zdravo svima
Neki me znaju, neki ne. Od riba tu je jato pirana, 9 kom.
|
Poslednji izmenio sale75bgd dana Ned Feb 19, 2012 11:15 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Bojan
Vlasnik
Registrovan: 25 Feb 2009
|
Lepo izgleda
Moze nekiinfo o akvarijumu? |
|
|
|
|
No 1
Akvarista
Registrovan: 17 Avg 2009
|
Uf super ,molio bih nesto o tvom gajenju pirana da napises , ...
dimenzije akvaijuma , koliko dugo gajis pirane , koliko je vremena potrebno da ovoliko porastu ,cime ih hranis i koliko puta dnevno ,rekao bih da su ove tvoje mesojedi a ne biljojedi .. da li ih je moguce mrestiti u akvaijumskim uslovima .. i koje su ovo pirane .... posto sam ljubitelj pirana pa bih voleo neko licno iskustvo da cujem. |
|
|
|
|
sale75bgd
Urednik
|
Moze naravno:
E ovako, aq je 160x60x65. Akvarijum ciste 3 trokomorna filtera 50x10x55 sa atman pumpama 3 kom ukupno 3600l na h.Filteri su iza akvarijuma. Pozadina crni tapet, podloga zemlja za cvece i kvarcni pesak. Biljke su kripte i nane. Ima i ricie i jos ponesto sto je gotovo nebitno jer ce prilikom sredjivanja izleteti napolje:) Polica na kojoj stoji je napravljena od metalnih kutija i dimenzija je 160x60 visina je 70 cm. Svetlo je kombinacija philipsdaylighta, aquarell-a i osram lumilux-a. Znaci ukupno 8 neonki od po 120 cm (36W). To bi bilo to...
eto i malo slika... |
|
|
|
|
sale75bgd
Urednik
|
Ime : Pygocentrus nattereri
Familija : Characidae
Jako zastupljen naziv na engleskom, Red Bellied Piranha, skraceno RBP.
Ova vrsta je siroko rasprostranjena u prirodi,Venezuela, Colombia, Ecuador, Guyana, Brazil, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentina i Uruguay. Ovolika rasprostranjenost dolazi kao posledica izlivanja velikih reka kao sto su Amazon, Rio Paraguay, Rio Paraná and Rio Essequibo ali i manjih
pritoka i kanala. Postoji vise varijanti familije Pygocentrus, koje nam dolaze sa raznih lokacija - nattereri Amazon, caribe Venezuela, ternetzi Argentina, piraya koja se srece u Rio Sao Francisco - delu Amazona.
Velicina ribe je do 30 cm, mada moze i nesto malo preko toga. Ne postoji razlika izmedju muzjaka i zenke i nemoguce ih je raspoznati dok se ne odvoji maticni par.
Zivotni vek ribe u zarobljenistvu, odnosno u akvarijumima je izmedju 10 i 15 godina.
Temperatura vode u kojoj se drze treba da bude od 23 do 28 stepeni.
pH vode : 5.5 - 7.5
Tvrdoca vode : 15-20° dGH
Optimalni parametri vode su - temperatura : 25°C, pH: 6.5, tvrdoca: 18°dH
Ishrana : meso, ribe (najbolje morske, izbegavati nase domace zbog bolesti i prljavstine),plodovi mora, proteinska hrana u granulama, govedje srce (ne preterivati), piletina. Treba izbegavati ubacivanje zlatnih ribica,japanki i sarancica zbog velike koncentracije hormona rasta u istima. Sve ostatke nepojedene hrane treba
odstraniti iz akvarijuma.
Uredjenje akvarijuma : akvarijum treba da zadovoljava potrebe ribe, pre svega u smislu duzine koja ne bi trebala da bude ispod 120 cm, sirine 50 i visine 50. Znaci akvarijum od minimum 250 - 300l. Preporucuje se nekih 50-tak litara po ribi. Potrebno je da je uredjen sa dosta zaklona i da je zasadjen biljem jer je
pirana u principu plasljiva riba koja ce veci deo dana provesti upravo u tom zaklonu ili u jednom mestu. Svetlo bi trebalo da bude priguseno, ali je moguce uz trud i zalaganje navici ribe i na svetlo koje je potrebno i malo zahtevnijim biljkama. Licno imam 8 neonki od po 36 w u svom akvarijumu. Dobra filtracija je jako bitna zbog ostataka nepojedene hrane koja zapada u razne delove aq i raspada se, te se stvaraju pogodni uslovi za razvoj bakterija koje bi mogle lose uticati na zdravlje riba. Filteri bi trebali da u roku od 1h "provrte" makar 3x litrazu akvarijuma!
Pozeljno je ali ne i obavezno, koriscenje tzv. power head-a zbog stvaranja vodene struje u samom akvarijumu. Podloga po zelji, najbitnije je da bude bez ostrih ivica, stena itd.
Vodu u akvarijumu je pozeljno menjati jednom nedeljno po makar 20%.
Razmnozavanje : razmnozavanje u akvarijumima je jako tesko, ali ne i nemoguce. Potrebno je obezbediti sve gore navedene uslove, imati odredjeni broj riba i cekati da se izdvoji par. Muzjak pravi gnezdo, zenka polaze jaja. Zenku treba odstraniti u narednih 24h, a muzjak ce braniti jaja. Kada mladi proplivaju treba
ih hraniti umereno jer jedu u toj meri da neretko crkavaju od nadutosti, prejedu se. Polno zrele ribe dobiju tamnu boju. PIRANE SU ZA VREME MRESTA EXTREMNO OPASNE!!
Generalne informacije : potrebno je drzati najmanje 5 komada u jatu u akvarijumu. Dosta ljudi se razocara po kupovini pirana jer je rec o zapravo plasljivoj ribi, koja ce u stanju uznemirenosti u sekundi otici na drugi kraj akvarijuma ostavljajuci za sobom haos u vidu pocupanog bilja, podignutog mulja i sl. U toj
jurnjavi se desava cesto i da se povrede, tipa ostanu bez dela tkr. brade i par komada zuba. Imao sam takav slucaj i dobra strana istoga je to da rana zarasta a zubi ponovo izrastu. Ne treba niti jednog casa zaboraviti da imate vuka u akvarijumu - koji moze naneti ozbiljne povrede zbog svojih kao zilet ostrih zuba.
Cesto postavljano pitanje je # A DA LI SMES DA RUKU GURNES U AKVARIJUM I RADIS PO ISTOM # . Odgovor je pozitivan,naravno uz max opreznost koje nikada nije naodmet. Moguce je drzanje iskljucivo drugih
Pygocentrus vrsta sa njima. Sve ostale ribe, ukljucujuci i plekostomusa i njemu slicne uglavnom postaju plen.
Naglasio bih kao VAZNO razliku izmedju PACU-a i pirane Pygocentrus Nattereri jer se na nasem trzistu uglavnom kao pirane prodaju Pacu-i. Spava mi se sada ako nekoga sta interesuje pitajte
Eto texta za bazu riba. I da, TEXT JE MOJ LICNO!!! Objavljen je vec na jednom sajtu, ali su ispali nezahvalni, pa evo nastavicu da delim moje iskustvo sa vama. Tj. nase, jer moja lepsa polovina i ja zajedno umacemo ruke u taj akvarijum. Izmenjen (doduse na brzaka) sa mesta gde sam ga licno post-ovao jer napredovalo se u drzanju istih. |
|
|
|
|
No 1
Akvarista
|
Super txt . Koliko su stare tvoje pirane ? Da li one mogu da odkinu komad mesa ili to cine tkz.,,trganjem,, ? |
|
|
|
|
sale75bgd
Urednik
|
Text je jako skracena verzija onoga sto bi inace moglo da se napise
One imaju jako ostre zube i bukvalno seku pri ugrizu tako da trganje nije presudna stvar! Stare su oko 3 godine, a evo linka pa pogledaj kako izgleda njihovo hranjenje
[youtube:8c07c9ec09]http://www.youtube.com/v/fMdWHFJnQd0[/youtube:8c07c9ec09] |
|
|
|
|
No 1
Akvarista
|
Odusevljen sam . Mislio sam npr. kada uleti Antilopa u Amazon da li bukvalno odkidaju meso ili ugirzu pa trgaju i uvijaju se ? Ili su im zubi bas kao zilet da mogu da odgrizu odkinu komad mesa >? Koliko treba hrane za njih mesecno >?Hvala na snimku ,super je ,ako se jos necega setim nadam se da ti nece biti tesko da odgovoris . |
|
|
|
|
sale75bgd
Urednik
|
Krda i krda krava i volova i ostalih zivotinja prelaze reku, sto ne znaci automatski da ce biti napadnuti! Jako bitna stvar u celoj toj prici jeste slaba zivotinja, ili krv. Zubi jesu kao zilet ali i trgaju. Prilicno su agresivne, divlje. Za njih mesecno treba ne vise od 500 dinara za hranu. |
|
|
|
|
sale75bgd
Urednik
|
|
|
|
ZEXM1994
Akvarista
Registrovan: 17 Jul 2010
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
|
Zaista izgledaju opako i ujedno prelepo .... |
|
|
|
|
Labeo Bicolor
Akvarista
Opomene: 1
Registrovan: 07 Avg 2010
|
Bez komentara |
|
|
|
|
stefkoss
Banovan
Registrovan: 07 Avg 2010
|
|
|
|
Stefan062
Akvarista
Registrovan: 03 Avg 2010
|
lep akvarijum nema sta ,.,.,.samo mi nije za pirane ,pre za neke diskuse ili jatne ribe ali tvoj akvarijum tvoje ribice... |
|
|
|
|
|
|