|
|
|
Autor |
Poruka |
MiskoBG
Registrovan: 06 Avg 2023
|
Poštovani članovi,
Napisah u svom predstavljanju, ali ponoviću i ovde - nov sam u akvaristici. Pre nekih 30ak godina sam poslednji put imao akvarijum i sada reših da se "vratim" hobiju.
Uzeo sam prvo mali akvarijum od 30ak litara, pa posle par meseci Juwel Rio 125l. Jeste skuplji akvarijum, ali sam apsolutno oduševljen kako je to sve napravljeno i kako funkcioniše (i koliko mi je kao detetu nešto tako bilo nezamislivo i nedostižno...).
Akvarijum je postavljen pre neke tri nedelje... cikliran i polako sam počeo da ubacujem ribice. Biljke rastu, parametri vode su ok, ništa i niko nije uginuo i za sada mi sve deluje ok. Ribice su opuštene, normalno se ponašaju, jedu, rakovi menjaju egzoskelet, rastu itd..
U 125 litara trenutno imam:
6 neonki
6 kolor tetri
4 korija
1 ancistrusa
6 amano kozica
Kako to izgleda pogledajte u kratkom videu, a dole sam dodao i nekoliko slicica:
https://www.youtube.com/watch?v=nf09Tb0KTgI
Moje pitanje je:
Koriji, amano kozice i ancistrus su uglavnom pri dnu, kao i neonke, koje najčešće obitavaju u donjim slojevima vode. Tetre su po pravilu u sredini.. najčešće.
Razmišljao sam se da uzmem još 6 zebrica (danio rerio), da one "okupiraju" površinu i sredinu. Lepe su i vesele ribice.
Da li je to previše za ovaj akvarijum? AqAdvisor kaže da je ok, ali ja ipak volim da proverim sa vama.
Da li mi je možda bolje da dodam još po dve neonke i tetrice? Ili da ne dodajem više ništa?
Šta mislite?
Svaki savet mi znači... Ako po slikama i klipu vidite da sam nešto pogrešio, znači mi svaki savet...
Srdačan pozdrav!
Miško
|
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
chaosad
Akvarista
Registrovan: 27 Avg 2017
|
Možeš sa tim fabričkim filterom samo sa sunđerima i do 50 kom tih sitnih tetri,cory, zebrica a ako modifikuješ i staviš 1l siporaxa ili matixa umesto sunđera može i više.ja bi dodao neonki bar 10-15 da ih bude i još 4-5 albino ili panda cory-ja upadljivijije bi izgledali sa crnom podlogom.
Možeš uz zebre i harlekin rasbore po sredini i vrhu |
|
|
|
|
mekses
Akvarista
Registrovan: 02 Feb 2022
|
Slazem se sa kolegom da dodas jos 4-5 korija. 8-10 komada mozes drzati uz jednog ancistrusa. Takodje ubaci slobodno jos neonki, lepse ce izgledati a one vole da su u sto vecoj grupi.
Sa druge strane iako imas prostora za jos ribica, ja bas ne delim misljenje da trebas staviti 50 komada bez obzira kakav filter materijal imas.
Ja bih na tvom mestu dodao i jedan par trihogastera/guramija ili tako nesto sto ide u paru.
Sretno bilo i samo napred. |
|
|
|
|
|
|
|