Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pomoc za pocetnika Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
peravsp

Registrovan: 01 Okt 2023

PorukaPoslao: Ned Okt 01, 2023 6:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav clanovima foruma

Potrebna mi je pomoc, s obzirom da sam pocetnik. Pre postavljanja ove teme sam procitao savete i diskusije oko cikliranja akvarijuma. Pazario sam akvarijum od 57L. U pitanju je FLUVAL Flex 57. Dosao je u kutiji sa fabrickim filterom (sundjer, aktivni ugalj i neki beli valjci) i RGB osvetljenjem. Tome sam dodao grejac i pumpu za vazduh. Kao sto se vidi na slikama, ubacen je pesak za podlogu, nekoliko biljaka koje ne zahtevaju CO2 i ostala dekoracija. Problem je u tome sto se nakon 3 dana pojavila neka bela smesa (pretpostavljam plesan). Vidi se na prilozenim slikama. Procitao sam savete tipa: da to mogu pojesti cistaci ili da se fizicki ukloni. Neko savetuje da se deo vode zameni i da se ispere filter. Voda je cistija u odnosu na prvi dan nakon punjenja ali je i dalje zamucena. Dodao sam i neku tecnost za prociscavanje vode. Koren na kome se nahvatala plesan nisam skuvao kao sto to neki preporucuju. Za sada ne znam sta je najpametnije pa se nadam nekom savetu. Hvala

Srdacan pozdrav

PS
Da li pumpa za vazduh mora da radi tokom cikliranja?

[img]Image[/img]

[img]Image[/img]

[img]Image[/img]

[img]Image[/img]

[img]Image[/img]

[img]Image[/img]

[img]Image[/img]
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Ned Okt 01, 2023 6:54 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

peravsp

PorukaPoslao: Ned Okt 01, 2023 6:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo direktnih linkova posto su gornje slike male Very Happy

https://i.postimg.cc/zBWBxWqT/IMG-20231001-082019-resized-20231001-043930942.jpg

https://i.postimg.cc/15SgYWnX/IMG-20231001-081858-resized-20231001-043932691.jpg

https://i.postimg.cc/mZCzjxrK/IMG-20231001-081846-resized-20231001-043929517.jpg

https://i.postimg.cc/G2sB6Vx8/IMG-20230926-175449-resized-20231001-064832365.jpg

https://i.postimg.cc/jdR5hLmJ/IMG-20231001-082233-resized-20231001-043928653.jpg

https://i.postimg.cc/yxmD8R57/IMG-20230929-060056-resized-20231001-064831984.jpg
peravsp

PorukaPoslao: Ned Okt 01, 2023 7:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Image

Image
Nerd

Registrovan: 15 Avg 2023

PorukaPoslao: Ned Okt 01, 2023 8:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bela sluz je potpuno normalna pojava, pojesce je vrlo brzo algari, puzevi ili kozice.

Btw mnogo lepo izgleda, sta planiras da ubacis?
peravsp

PorukaPoslao: Ned Okt 01, 2023 8:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nerd ::
Bela sluz je potpuno normalna pojava, pojesce je vrlo brzo algari, puzevi ili kozice.

Btw mnogo lepo izgleda, sta planiras da ubacis?

Pozdrav .Mislio sam malo jato neonki, jedan par gupika. Par cistaca tipa Ancitrus i Corydoras. I ne znam da li bih mogao par kozica zbog dodatnog ciscenja. Planiram da ubacim jos koju biljku, mada nemam dovoljno iskustva. Sto se tice nekih drugih riba voleo bih bas da cujem preporuke
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010

PorukaPoslao: Ned Okt 01, 2023 9:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja bih jos malo sacekao sa ubacivanjem ribe. Bar 2-3 nedelje da se akvarijum stabilizuje i korektno zaciklira. Sto se riba tice, ako bih stavio malo jato od 10 neonki, dopunio bih ga sa manjim jatom koridorasa, po mogucstvu manjeg rasta(Habrosus, pigmeus, hastatus a ima i drugih).
peravsp

PorukaPoslao: Ned Okt 01, 2023 10:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Baia ::
Ja bih jos malo sacekao sa ubacivanjem ribe. Bar 2-3 nedelje da se akvarijum stabilizuje i korektno zaciklira. Sto se riba tice, ako bih stavio malo jato od 10 neonki, dopunio bih ga sa manjim jatom koridorasa, po mogucstvu manjeg rasta(Habrosus, pigmeus, hastatus a ima i drugih).

Svakako cu sacekati. Da li bi bilo pametno prvo ubaciti cistace da se otarasim ove bele sluzi pre nego ubacim ostale ribe?
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Okt 02, 2023 1:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cistaci cesto provode vreme na dnu, ako akvarijum nije dobro zacikliran onda se i amonijak nakuplja na dnu sto moze da dovede do trovanja riba. Ukoliko je akvarijum vec zacikliran onda mozes kako hoces.
peravsp

PorukaPoslao: Uto Okt 03, 2023 1:52 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo cetvrti dan od pocetka cikliranja a voda je i dalje mutna. Tj. cistija je nego prvog dana ali nije jos to to. Nadam se da nisam napravio gresku u koracima😁
nasdvoje
Akvarista

Registrovan: 18 Okt 2010

PorukaPoslao: Sre Okt 04, 2023 1:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Za pocetak, puno strpljenja i bez zurbe.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraMSN Messenger
peravsp

PorukaPoslao: Sre Okt 04, 2023 3:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

nasdvoje ::
Za pocetak, puno strpljenja i bez zurbe.

Tako je. Jos jedno pitanje imam. Da li pumpa za vazduh mora da radi tokom cikliranja?
nasdvoje
Akvarista

Registrovan: 18 Okt 2010

PorukaPoslao: Čet Okt 05, 2023 8:12 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije da mora, ali je u svakom slucaju bolje da radi. Podize aeraciju i ubrzava isparenje hlora ukoliko je cesmovaca u pitanju.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraMSN Messenger
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Okt 06, 2023 11:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako imas jak filter koji lepo talasa povrsinu onda ti vazdusna pumpa nije neophodna... Najprostije receno, mali je procenat ljudi koji je koristi tokom cikliranja ali svakako moze da doprinese boljoj aeraciji i intenzivnijoj razmeni gasova. Nije moranje ali nece da naskodi.
peravsp

PorukaPoslao: Sub Okt 07, 2023 6:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako imas jak filter koji lepo talasa povrsinu onda ti vazdusna pumpa nije neophodna... Najprostije receno, mali je procenat ljudi koji je koristi tokom cikliranja ali svakako moze da doprinese boljoj aeraciji i intenzivnijoj razmeni gasova. Nije moranje ali nece da naskodi.

Taj filter sto je dosao uz akvarijum je poprilicno jak. Nadam se da nece smetati ribama jer lepo talasa povrsinu. Usmerio sam obe mlaznice da biju direktno u staklo kako bi se malo ublazio protok. Steta sto nema neki potenciometar pritiska ili kako vec. Hteo sam jos da pitam vezano za aeraciju. Da li pumpa za vazduh mora stalno da radi?
peravsp

PorukaPoslao: Sub Okt 07, 2023 7:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

peravsp ::

Taj filter sto je dosao uz akvarijum je poprilicno jak. Nadam se da nece smetati ribama jer lepo talasa povrsinu. Usmerio sam obe mlaznice da biju direktno u staklo kako bi se malo ublazio protok. Steta sto nema neki potenciometar pritiska ili kako vec. Hteo sam jos da pitam vezano za aeraciju. Da li pumpa za vazduh mora stalno da radi?

Mislim kad budem ubacio ribe....
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Pomoc oko mrjesta vieje synspilium Luka2907 Razmnožavanje 0 Sre Jan 10, 2024 10:53 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc oko razmnozavanja Luka2907 Američki ciklidi 1 Sre Jan 10, 2024 10:48 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc oko diskusa TurboForce Početak u akvaristici 6 Sub Jun 10, 2023 1:03 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoc za vrtic dzo87 Na poklon 0 Sre Apr 12, 2023 4:17 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka AQUAEL LEDDY 60 pomoc Tdenis90 Početak u akvaristici 2 Sre Mar 08, 2023 11:41 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker