Autor |
Poruka |
peravsp
Registrovan: 01 Okt 2023
|
Pozdrav clanovima foruma
Potrebna mi je pomoc, s obzirom da sam pocetnik. Pre postavljanja ove teme sam procitao savete i diskusije oko cikliranja akvarijuma. Pazario sam akvarijum od 57L. U pitanju je FLUVAL Flex 57. Dosao je u kutiji sa fabrickim filterom (sundjer, aktivni ugalj i neki beli valjci) i RGB osvetljenjem. Tome sam dodao grejac i pumpu za vazduh. Kao sto se vidi na slikama, ubacen je pesak za podlogu, nekoliko biljaka koje ne zahtevaju CO2 i ostala dekoracija. Problem je u tome sto se nakon 3 dana pojavila neka bela smesa (pretpostavljam plesan). Vidi se na prilozenim slikama. Procitao sam savete tipa: da to mogu pojesti cistaci ili da se fizicki ukloni. Neko savetuje da se deo vode zameni i da se ispere filter. Voda je cistija u odnosu na prvi dan nakon punjenja ali je i dalje zamucena. Dodao sam i neku tecnost za prociscavanje vode. Koren na kome se nahvatala plesan nisam skuvao kao sto to neki preporucuju. Za sada ne znam sta je najpametnije pa se nadam nekom savetu. Hvala
Srdacan pozdrav
PS
Da li pumpa za vazduh mora da radi tokom cikliranja?
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img] |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
peravsp
|
|
|
|
peravsp
|
|
|
|
Nerd
Registrovan: 15 Avg 2023
|
Bela sluz je potpuno normalna pojava, pojesce je vrlo brzo algari, puzevi ili kozice.
Btw mnogo lepo izgleda, sta planiras da ubacis? |
|
|
|
|
peravsp
|
Nerd :: |
Bela sluz je potpuno normalna pojava, pojesce je vrlo brzo algari, puzevi ili kozice.
Btw mnogo lepo izgleda, sta planiras da ubacis? |
Pozdrav .Mislio sam malo jato neonki, jedan par gupika. Par cistaca tipa Ancitrus i Corydoras. I ne znam da li bih mogao par kozica zbog dodatnog ciscenja. Planiram da ubacim jos koju biljku, mada nemam dovoljno iskustva. Sto se tice nekih drugih riba voleo bih bas da cujem preporuke |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Ja bih jos malo sacekao sa ubacivanjem ribe. Bar 2-3 nedelje da se akvarijum stabilizuje i korektno zaciklira. Sto se riba tice, ako bih stavio malo jato od 10 neonki, dopunio bih ga sa manjim jatom koridorasa, po mogucstvu manjeg rasta(Habrosus, pigmeus, hastatus a ima i drugih). |
|
|
|
|
peravsp
|
Baia :: |
Ja bih jos malo sacekao sa ubacivanjem ribe. Bar 2-3 nedelje da se akvarijum stabilizuje i korektno zaciklira. Sto se riba tice, ako bih stavio malo jato od 10 neonki, dopunio bih ga sa manjim jatom koridorasa, po mogucstvu manjeg rasta(Habrosus, pigmeus, hastatus a ima i drugih). |
Svakako cu sacekati. Da li bi bilo pametno prvo ubaciti cistace da se otarasim ove bele sluzi pre nego ubacim ostale ribe? |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Cistaci cesto provode vreme na dnu, ako akvarijum nije dobro zacikliran onda se i amonijak nakuplja na dnu sto moze da dovede do trovanja riba. Ukoliko je akvarijum vec zacikliran onda mozes kako hoces. |
|
|
|
|
peravsp
|
Evo cetvrti dan od pocetka cikliranja a voda je i dalje mutna. Tj. cistija je nego prvog dana ali nije jos to to. Nadam se da nisam napravio gresku u koracima😁 |
|
|
|
|
nasdvoje
Akvarista
Registrovan: 18 Okt 2010
|
Za pocetak, puno strpljenja i bez zurbe. |
|
|
|
|
peravsp
|
nasdvoje :: |
Za pocetak, puno strpljenja i bez zurbe. |
Tako je. Jos jedno pitanje imam. Da li pumpa za vazduh mora da radi tokom cikliranja? |
|
|
|
|
nasdvoje
Akvarista
Registrovan: 18 Okt 2010
|
Nije da mora, ali je u svakom slucaju bolje da radi. Podize aeraciju i ubrzava isparenje hlora ukoliko je cesmovaca u pitanju. |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
|
Ako imas jak filter koji lepo talasa povrsinu onda ti vazdusna pumpa nije neophodna... Najprostije receno, mali je procenat ljudi koji je koristi tokom cikliranja ali svakako moze da doprinese boljoj aeraciji i intenzivnijoj razmeni gasova. Nije moranje ali nece da naskodi. |
|
|
|
|
peravsp
|
Ako imas jak filter koji lepo talasa povrsinu onda ti vazdusna pumpa nije neophodna... Najprostije receno, mali je procenat ljudi koji je koristi tokom cikliranja ali svakako moze da doprinese boljoj aeraciji i intenzivnijoj razmeni gasova. Nije moranje ali nece da naskodi. |
Taj filter sto je dosao uz akvarijum je poprilicno jak. Nadam se da nece smetati ribama jer lepo talasa povrsinu. Usmerio sam obe mlaznice da biju direktno u staklo kako bi se malo ublazio protok. Steta sto nema neki potenciometar pritiska ili kako vec. Hteo sam jos da pitam vezano za aeraciju. Da li pumpa za vazduh mora stalno da radi? |
|
|
|
|
peravsp
|
peravsp :: |
Taj filter sto je dosao uz akvarijum je poprilicno jak. Nadam se da nece smetati ribama jer lepo talasa povrsinu. Usmerio sam obe mlaznice da biju direktno u staklo kako bi se malo ublazio protok. Steta sto nema neki potenciometar pritiska ili kako vec. Hteo sam jos da pitam vezano za aeraciju. Da li pumpa za vazduh mora stalno da radi? |
Mislim kad budem ubacio ribe.... |
|
|
|
|
|